Hej på er! Det verkar bli en vana att uppdatera här varannan dag.

Igår och idag har jag suttit vid datorn och skrivit på en hemtenta, lämnat in ett första utkast, fått respons av två kurskamrater och gett respons på två kurskamraters utkast. Jag tror jag ligger rätt bra till. Sista versionen ska in på söndag eftermiddag och imorgon ska jag hem till en nära vän och ha en mysig heldag och prata bröllop! Hon ska nämligen gifta sig i sommar och det kommer bli så himla mysigt. Vi blir fyra tjejer som ska ses hemma hos henne. Tyvärr måste jag förmodligen tillbaka hem samma kväll så jag kan gå upp på söndag och hinna skriva färdigt tentan.

Men eftersom jag ska iväg hela dagen imorgon ändrar jag om Vikings schema och tar en uteritt idag istället för imorgon! Igår körde vi ganska hård konditionsträning. Han orkar ju inte så mycket så det blev väldigt tufft för honom, stackaren. Vi galopperade väldigt mycket och min storebrors flickvän vad med och fotade. Hon går en fotokurs och hade en uppgift till den som hon ville prova på mig och Viking! Det var riktigt kul tyckte Viking att få galoppera fram och tillbaka på ett gärde haha...

Han får sig en lite lugnare joggingrunda idag så han får sträcka på sig lite så han får lite hjälp med träningsvärken.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår var jag visserligen ledig från universitetet men jag hade verkligen fullt upp ändå. Morgonen började med att jag vaknade klockan fem, låg vaken kvar i sängen tills jag gick upp vid sju när Albin åkte till jobbet. Jag och Pill åt frukost tillsammans i lugn och ro innan vi tog en morgonpromenad. Sen gick jag hem till mormor och morfar och lånade mormors bil för att åka till stallet.

Jag och Viking startade veckan med en lugn runda i skogen där vi gick två varv runt berget bredvid stallet så han fick klättra på ordentligt. Det blev bara en kort sträcka trav för oss. Dock hade han en överraskning åt mig när jag rullade upp till stallet; för andra dagen i rad var han nyrullad och väl insmord i lera. Mmmmys!


Här har vi honom direkt efter det att vi kom tillbaka! Riktigt gul i pälsen börjar han bli nu efter en naken vinter. Kul också att han inte går att duscha haha...

Sen var det fort hem, byta om och gå kissrunda med Pilo innan jag lämnade tillbaka bilen till mormor och sprang bort till thairestaurangen i byn och mötte min svägerska för lunch. Det är så himla mysigt tycker jag att vi kan umgås tillsammans! När vi var klara hämtade vi upp Pilo och åkte hem till mamma där min lillasyster ville bli sminkad inför en studentfest hon skulle åka på. Klockan tre till fyra hade jag tid hos kuratorn och sen var det bara att dra sig upp till mamma igen där min svägerska skulle fota Pilo som läxa till den fotokurs hon går.

Ja. Jag planerar att utnyttja henne sen till att fota Viking. Massor.

OBS att min pappa jobbar som fotograf haha...

Sen gick jag och Pilo och handlade på hemvägen. Kvällen spenderades med att skriva på hemtenta.

Men hörrni, det är bra att man är bra på att ta det lugnt. Något jag tog med mig som min kurator sa är att; varför gör man massa saker fast man inte har tid? Jag borde ju ha spenderat dagen åt djuren och hemtentan enbart, och ändå gör jag massa annat. Varför då? För att jag kan, orkar och vill eller för att jag inte vill göra någon annan besviken? För att jag genom att ställa upp på alla andra får bekräftelse på att jag är duktig, bra och snäll?Hur påverkar det mig egentligen då?

Det är en tankeställare med tanke på hur min dag såg ut igår och hur jag mådde sen.

Likes

Comments

Vardag

Idag var det så jäkla härligt väder med vår i luften så jag bestämde mig för att åka ut till Viking idag trots att jag planerat hans vila så jag kunde vara hemma och skriva på de två hemtentor jag har denna vecka. När jag kom ur hade han en present åt mig...


Lite härligt rullning förstås!

Jag skrapade av så gott det gick med en magic brush och sen gick vi några gånger i backen utanför stallet och sen en kort raksträcka som "avskrittning". Det var nog bra för både honom och mig att få röra oss lite!

Viking är i desperat behov av att träna på att gå upp och ner för backar. Att han inte har någon direkt styrka än blir så tydligt. Antingen vill han springa ner för backarna för att komma åt balansen/slippa undan det jobbiga, eller så försöker han trippa i ned för backen med släpande bakben och rumpan på snedden. När han gör så blir det dessutom. Svårt för honom att stanna för då fortsätter bakbenen ett par steg till efter att frambenen har stannat haha! Lilla gubben då. Imorgon tar vi en kortare joggingtur i skritt och trav i skogen tänker jag!

Likes

Comments

Veckoplaneringen

Godmorgon! I skrivande stund sitter jag på tåget upp till Universitetet. Nu är praktiken officiellt slut och den vanliga vardagslunken är tillbaka. Skönt och lite ledsamt!

Men vi kör igång med Vikings schema för veckan tycker jag!

Måndag Vila (eftersom jag är på Uni)
Tisdag Uteritt, lite lätt jogg och klättring
Onsdag Vila
Torsdag Jogg med klättring och galopparbete
Fredag Vila/Kortare promenad
Lördag Konditionsarbete
Söndag Lugn runda med skritt och trav

Tanken är att vi ska lägga upp våra veckor så han nu börjar komma igång med fyra ridpass i veckan eftersom han ju faktiskt räknas dom fyra år i år. Men ha fyller ju först i april så därför vill jag ta det väldigt lugnt med honom. Därför planerar jag att första passet på veckan ta en lite lugnare ritt, de två passen i mitten blir lite tuffare och så avslutar vi lite lugnare igen!

Likes

Comments

Vardag

Just nu sitter jag bredvid svärfar i hans vardagsrum och kollar på nyheterna. Albin är på innebandy och hans mamma på yoga.

Idag blev det som sagt en till lite lugnare tur i skogen men tyvärr blev det en kortare än tänkt. Albin kom hem vid elva i förmiddags efter att ha sovit över hos sina föräldrar efter en spelkväll hemma hos en kompis som bor i samma by som dom. Vid halv tre var det mat hemma hos svärisarna så vi tog en promenad med Pilo och vilade resten av tiden innan vi åkte tillbaka ut på landet. Det blev älgrullader i sås och potatisklyftor. Sen stack jag ut till stallet som bara är på andra sidan sjön från dom. Lyx!

Vid kl 18 skulle Albin ha bilen till innebandyn som också är här i byn så jag hade ungefär två timmar på mig, så det fick bli den lilla rundan runt berget bredvid stallet. Viking var glad och positiv men efter ridturen var han lite trött, så det märktes att han inte är riktigt van vid att ridas så här sent på dagarna. Gulle!

Jag tog en del bilder i skogen så ni får se hur fint vi har det!

Likes

Comments

Vardag

Igår tänkte jag att vi skulle prova på en runda vi ridit med sällskap ett par gånger där Viking skulle få jogga och klättra lite lätt som uppvärmning nu när praktiken är slut och han ska börja komma igång på allvar igen.

Det gick sådär.

Vi red vilse.

Efter mycket om och men och klättrande fram och tillbaka i skogen (där det är bergigt och dessutom finns träsk - hjälp!) hittade vi ut ut skogen ungefär där vi gått in. Viking var helt uppe i varv och svettig haha! Jag får panik av sånt där så han blev säkert uppstressad av mig också stackaren.

Vi avslutade med arnikamassage på rygg och ben, eftersom han gått hårdare än jag tänkt. Och massage över rygg och länd tyckte han var riktigt mysigt!

Idag ska vi rida en lite längre runda som jag faktiskt känner mig säker på att jag kommer hitta hehe... Men vi håller oss till skritt och trav idag också!

Likes

Comments

Sånt som känns

Så känns det. Jag mår inte så bra.

Som om jag är in och ut. Alla känsliga nerver sitter utanpå och mina känslor har ingen sköld. Allt som sägs och görs känns. Det gör ont överallt. När man somnar av utmattning och vaknar med hjärtklappning av stress. När Albin inte har lust att kramas och jag får för mig att han inte älskar mig längre. När Viking knuffar in mig i väggen för femte gången och en orimlig ilska bubblar upp i mig som jag knappt kan kontrollera. När jag gråter när Albin gått till jobbet för att jag känner mig ensam. När en tjugo minuters promenad med Pilo gör mig darrig och yr av ren trötthet. När jag inte kan engagera mig i en konversation i lärarrummet för att bruset av röster gör mig paralyserad.

När jag ska poängsätta min dag åt min kurator där 1 är sämst och 10 är bäst och min dag som bäst är en 7a, och det är när jag är på väg hem igen.

När jag har ångest på kvällen för att jag vet att jag måste gå hemifrån imorgon och jag har ångest på morgonen för att det är så länge kvar tills jag kommer hem igen.

Att konstant leva med känslan av att jag inte är bra nog. När min telefon ringer och jag instinktivt blir rädd - för att det kanske är någon som ska ringa och skälla ut mig. Att jag inte duger, inte är bra på någonting, känner mig otillräcklig och som en börda. Att känna att det finns ingen som tycker om mig.

Så känns det.

Jag är deprimerad och utmattad och det här är bara en bråkdel av hur det kan vara. Plötslig ilska, trötthet, oro, ångest och så mycket tårar; det är en normal dag för mig. Och den här känslomässiga bergochdalbanan tar ju också den mycket energi.

Ibland är jag glad, men oftast mår jag inte så bra.


Likes

Comments

Vardag

Godmorgon! Jag satte mig just på tåget mot min praktik för näst sista dagen. Det är lite bitterljuvt förstås. Det är väldigt roligt att vara på praktik samtidigt som det varit tufft för mig med ökad stress och höga krav på mig själv - att lyckas väl på praktiken, hinna med att sköta mitt hem, hund och häst och förstås att allt ska hålla en viss nivå. Det har förstås inte fungerat som jag önskat men det var jag ändå lite med på innan praktikperioden satte igång.

Igår gick jag och Vikingen en promenad i snön som tyvärr kommit tillbaka igen, för typ tredje gången. Han var pigg och glad, lite busig och nafsig. Han skadade ett öga för typ en vecka sen och det börjar äntligen läka ihop. Han kommer ha en liten knöl kvar när det läkt men skönt att ögat inte tog skada iallafall.

Idag får gossen vila för jag kommer ha med mig cirka 60 prov hem som ska rättas färdigt till imorgon eftermiddag. Spännande att se om jag hinner med det haha...

Här är Vikings söndertrasade öga. Han har som hobby att stå och tugga på trädgrenarna på träden som är utanför hagen och så hoppar han jämfota för att nå högre. Förmodligen har han hoppat upp och och fått en gren i ögat...

Likes

Comments

Whiking, Veckoplaneringen

Jag tänker att det kan vara kul att se hur våra träningsupplägg ser ut just nu när jag har praktik! Detta är dock sista veckan av lite lugnare tempo, nästa vecka är jag tillbaka på universitetet och kommer äntligen ha mer tid över till träning av Vikingen.

Måndag Vilodag, tvättar ögat + tempar

Tisdag Vilodag, tvättar ögat + tempar

Onsdag Promenad ca 20 min, tvättar ögat + tempar

Torsdag Vilodag

Fredag Promenad ca 20 min, tvättar ögat + tempar

Lördag Jogg ca 45 minuter i skogen

Söndag Lättare klättring + jogg ca 60 min


Nu kör vi på! Idag är det ju onsdag och Viking ska få sig en promenad så fort jag kommer hem från praktiken. Sen har jag och A tvättid 18-22. Dessutom är det min tur att laga middag och så har jag en del plugg att hinna med. Jag skulle ljuga om jag sa att bara tanken på att hinna med det här, vilket är en ganska "normal" vardag för de flesta skulle jag tro, inte stressar mig enormt. För det gör det verkligen. Jag ska försöka skriva ett inlägg som förklarar min situation lite bättre.


Gud vad jag längtar efter sommaren!

Likes

Comments

Vardag, Whiking

Nu är det länge sen jag skrev på allvar. Och så mycket som har hänt!

Vikingen och jag flyttade i november till ett litet stall i skogen cirka 25 minuter från mig med bil. Det är mycket längre bort, finns ingen ridbana eller ridhus, min bil är trasig och jag måste konstant pussla ihop vardagen med mina föräldrar eftersom jag lånar deras bil till och från hästen. Jag pluggar fortfarande till gymnasielärare och är just nu på praktik och gör min sista vecka på ett högstadium. Och i måndags gick jag för första gången någonsin till en kurator och blev diagnostiserad med en depression och utmattning.

Så kan livet vara.

Jag valde att flytta för att jag helt enkelt inte trivdes längre. Detta berodde förmodligen framförallt på mitt dåliga psykiska mående och utmattning i kombination med ett stressigt kollektivstall. Att jag dessutom kände mig orättvist behandlad hjälpte inte.

Stallet vi står i idag är visserligen mycket mindre och saknar ridbana/ridhus + att det kostar mer i månaden när jag nu köper eget grovfoder och bensinkostnader på det. Men jag trivs. Viking trivs. Han har nu en hagkompis i form av ett underbart gulligt D-ponnysto, i hagarna bredvid finns en fluffig vit islänning, två ståtliga varmblod, en urgullig C-ponny och ett fantastiskt sött shetlandssto. Hästarna går ute från ungefär 05-07 på morgonen till cirka 19-20 på kvällen och Vikingen får umgänge, utevistelse, massor av varierat underlag när vi rider, äter äntligen torrt hö (magen klarade ju tyvärr inte hösilage) och tjejerna som sköter stallet är omtänksamma och fina. Och så är det den där smärre detaljen att det är fullskötsel... Hehe.

Vi flyttade i all hast och det må ha varit en nödlösning som kanske ekonomiskt och praktiskt inte kommer hålla i all evighet (pga min dumma bil). Vi vill ju så småningom komma igång och träna för Sussie igen till exempel och det kommer kanske inte logistiskt och kostnadsmässigt fungera att åka iväg till ett ridhus/en ridbana varje gång då. Men den dagen, den sorgen! Till dess vill vi njuta av att få ha det så här fint.

Det känns som ett riktigt hästliv igen. Vi rider i skogen, vi tål lite smuts, han får vara en riktig häst osv. Och som jag uppskattar det. Visst är det motigt att åka ut i snö, regn, slask och mörker hela vägen ut dit i skogen och vara tvungna att vistas utomhus. Men de dagar solen skiner och Vikingen och jag klättrar upp på berget bredvid stallet och ser ut över sjön som glittrar på andra sidan stallet (jaaaa jag vet, så drömmigt!!) så är det så himla fantastiskt att jag blir pirrig i magen. Lite vår och sommar på det här så kommer vi ha det fantastiskt där ute på långritter med sällskap och galoppsträckor där han får länga ut ordentligt. Prinsen min.


Han har full vinterskrud nu, min grabb!

Likes

Comments

Instagram@jsjoolund