Hur fungerar det när man går till barnmorskan som gravid?

Hej!

Idag har det här preggot varit på äventyr hos barnmorskan. Allt såg fint ut och som jag trodde så har mitt järnvärde höjts vilket gör den här dagen ännu bättre! There is hope my friend om du är i samma sits :) På vägen hem så slog det mig att jag hade en hel del frågor innan jag blev gravid gällande hur det faktiskt fungerar när man går till en barnmorska som gravid. Då jag tänker att många av er kanske sitter med samma frågor som jag hade tidigare så tänkte jag lyfta upp och berätta lite om hur det fungerar (för mig i Halmstad).

En fråga som jag bla tidigare hade var:

När man går till en barnmorska som gravid - är det då samma barnmorska som man sedan har på förlossningen?

Svar: Nej (eller vet inte om det är det för vissa eller i olika städer - då får ni gärna berätta! nu utgår jag bara från vad jag vet och hur det är för mig :) ) När man blir gravid så skriver man i början av graviditeten in sig på en Mödravårdscentral - Förkortat MVC. Dit jag går kallas det Kvinnohälsovården Halmstad.

Där jobbar det barnmorskor som tar hand om inbokade möten med gravida för att följa upp graviditeten och se så att allt utvecklas som det ska. Oftast har man samma barnmorska genom hela graviditeten så mitt stora tips är att byta barnmorska om du i början känner att ni inte klickar. Besöken är inte så täta i början utan desto längre in i graviditeten man är desto tätare blir dom. Tidigare hade jag ett inbokat besök/månad och nu har jag mina besök med ca 2veckors mellanrum. Varje besök tar ca 30 min beroende på vad man går igenom.

Nu i slutet av graviditeten så kollar man bland annat blodtryck, järnvärde (och andra värden?) mäter med måttband på magen hur mycket livmodern har vuxit, trycker på magen för att känna hur bebisen ligger, tar gel på magen och med en apparat lyssnar man på bebisens hjärtljud. Man kan också prata om kurser, ta upp frågor man har och få information osv. Till mitt nästa möte ska jag ha tänkt över hur jag tänker inför förlossningen med bedövning osv. Vi kommer då att prata igenom mina tankar och min barnmorska kommer sedan att informera förlossningen om vad vi gått igenom.

När förlossningen startar så åker man till förlossningen (Halmstad förlossning ligger inne på Halmstads sjukhus) och där jobbar barnmorskor som är redo att förlösa en. Min barnmorska jobbar alltså inte på förlossningen idag (hon kanske har jobbat där tidigare år) och kommer alltså inte att vara den som förlöser mig. Vem det blir vet jag inte förens jag är där eftersom att en förlossning tar olika lång tid och personalen ofta byts ut under förloppet.

Jag vet inte om det här besvarade en del frågor för er som inte är gravida men för mig hade det iallafall hjälpt lite :) Sen kanske det finns andra vägar än det jag nämner ovan (kan ju skilja sig från olika städer) eller om man tex väljer att föda hemma? (sånt vet jag ingenting om) så det här är hur situationen ser ut för mig. Bara säg till om ni har andra frågor som ni vill att jag tar upp!

Stor Kram 💗

Bild tagen av Angelica Lagergren

Gillar

Kommentarer

Jenniferssynpalivet
Jenniferssynpalivet,
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
tack vad glad jag blir! Kram 😊
nouw.com/jenniferklingvall
sannaerikssons
sannaerikssons,
Så bra att du svarar på den frågan! Intressant att veta när man själv vill ha barn😊
nouw.com/sannaerikssons
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Hej! Så glad jag blir att du gillar inlägget 😊 All lycka till till er! 😃 Kram
nouw.com/jenniferklingvall
Emma
,
Åh vilket bra inlägg, jag ligger ju lite efter dig, v 21 nu. Så ska bli så spännande att få komma på lite mer regelbundna möten framöver. Lyssnar man alltid på bebisens hjärta? Har inte fått höra ännu..längtar! 😊
Jenny
,
Trivs du med din barnmorska? Vi kanske har samma eftersom jag också går där haha...
Jenny
,
Har du varit på rundvisning på BB i Halmstad förresten?
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Ja väldigt! 😃 Jag har Malin och tycker hon är toppen 😊 Nej har inte varit där på rundvisning, men där på besök för lite olika kontroller så tror inte jag kommer boka något. Annars är ju den möjligheten väldigt bra, har du? =) Kram
nouw.com/jenniferklingvall