Fråga/svar gällande RS-virus

Fick den här frågan som är väldigt aktuell just nu så här kommer ett inlägg med mitt svar:

Hej!

Jag är lite nyfiken på hur du tänker angående RS-virus, magsjuka och allt annat som cirkulerar just nu när det är bf för dig. Kommer ni att stanna hemma från stan, och inte ta emot besök hur som helst? 😊
Kram och lycka till!

Hej!

Bra fråga! För er som inte hört något om RS-virus så har man varnat väldigt mycket om RS-viruset under den här vintern då det verkar vara starkare än tidigare år. RS-virus tar sig i uttryck som en vanlig förkylning till en början men spädisar (värst drabbade blir barn upp till 6 månader) är alltså extra känsliga mot detta virus som skapar ett segt slem som kan vara svårt för små barn att få upp då de bland annat har smalare luftvägar osv. Detta kan göra att spädisar kan behöva läggas in på sjukhus då de antingen kan ha väldigt svårt att andas eller att de slutar äta/dricka då de mest fokuserar på andningen. RS-viruset är väldigt smittsamt och smittas via närkontakt, pussar, kramar, nysningar osv och därför är det väldigt viktigt att barn inte kommer i kontakt med personer som är eller har varit förkylda sista tiden (man kan ju även bära på smittan via kläder osv utan att veta om det). (samlad info från 1177 och barnakuten.nu)

Svar:

Det här gör mig såklart orolig och ingenting som jag tar lättsamt på. Jag har läst (alltså gud vad jag läser överdrivet om allt) om senario där pappan åkt hem från bb efter en förlossning för att hämta saker, träffat folk och sedan inte fått komma in på förlossningsavdelningen igen för att det inte ska finnas minsta risk för att han bär med sig smittan in.

Jag kommer inte att bege mig ut på stan de första veckorna och gå i butiker eller åka till Maxi och storhandla med den lille. Däremot kommer jag att gå promenader ute så att vi får luft men inte åka till gallerior eller där det befinner sig mycket folk.

När det kommer till nära och kära så kommer jag (vi) att vara ganska hårda vilket känns lite jobbigt då jag vet att vi kommer att vilja att alla vi känner ska få träffa vårt allt. Våra föräldrar/familjemedlemmar är prio ett vid besök och sedan vänner. Vi kommer att prata med alla i telefon innan och berätta situationen och är de helt friska för besök så kommer de att få träffa vår kille efter att ha tvättat händerna noga och använt handsprit. Jag ser mig själv sitta beskyddande i soffan med mini och ropa: "Glöm inte tvåålen, och handspriten står där i köket" haha.

Sen kan man ju inte skydda de små liven från allt. Även fast man kanske gör allt "rätt" så kan ju saker hända ändå som man försöker skydda barnet ifrån. Vi kommer alltså inte att leva helt isolerade utan kommer att lyssna på magkänslan och gå efter sunt förnuft. Inte vara rädda att säga nej till besök om det inte känns helt tryggt men inte heller koppla bort omvärlden helt.

Hur tänker ni? Någon som har erfarenhet med spädis och RS-viruset?

Kram 💗


Gillar

Kommentarer

Tresmultron
Tresmultron,
Mina tankar om RS-viruset är att undvika köpcentrum, affärer och liknande den första tiden.... men med två äldre systrar som går på förskolan är det helt omöjligt att undvika vad de för med sig hem. Svårt att veta vad som är rätt och fel, man får gå på magkänslan helt enkelt ☉
nouw.com/tresmultron
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Håller med dig helt! Måste vara extra svårt just när man har fler barn med att veta hur allt ska gå, det går ju aldrig att veta i förväg tyvärr. Kram!
nouw.com/jenniferklingvall
Linn
,
Jag har bf i mitten av februari, och vi kommer ha dottern hemma från förskolan fram till april. Vågar inte ta risk att hon drar hem det eller ex magsjuka. Kommer vara noga vid besök, och kommer ej besöka köpcentrum mm
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Så spännande att du inte har långt kvar till bf heller! 😃 Hoppas du mår bra! Låter ju väldigt vettigt =) kram
nouw.com/jenniferklingvall
Madde
,
Vi låg inne 6dygn på halmstad Sjukhus nu i januari med våran lilla tös som bara va 20dagar som fick RS när vi lades in.
Storebror va förkyld i mellandagarna så det va därifrån smittan kom. De värsta 6dygnen i mitt liv. Nu gick det bra och lillan e tack och lov helt frisk nu.
Men tar inte med henne ut i butiker/maxi eller öppna förskolan. ( vilket vi givetvis inte gjorde innan hon blev sjuk heller) . Stora grabben e nu hemma från förskolan tills värsta sjukdomsperioden blåst över och ingen med förkyldningssymptom kommer in hos oss....även handsprit står innanför dörren!

Smart att hålla sig inne och låta folk ta handsprit,folk får tycka man e hönsig men har man legat inlagd med RS så kan jag säga att det e värt att ta den " fighten"
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Hej! Ush, det låter inte roligt alls, vilken oro. Kanske inte det man tänker ska hända när man precis kommit hem med en liten spädis att behöva åka in till sjukhuset.. Vilken tur att allt har gått bra! Ja vi får vara så försiktiga vi kan <3 Kram!
nouw.com/jenniferklingvall
hannaalundqvist
hannaalundqvist,
Våran lilla kille är 22 dagar gammal och har inte träffat någon ännu. Imorgon kommer farmor och farfar. Vi har legat inlagda pga en sepsis (blodförgiftning) så nu två veckor efter antibiotika kuren har vi velat hålla folk borta.

Man kan inte isolera sig helt såklart men efter allt som hänt så är man extra orolig för RS nu. Friska vänner/familj är välkomna eftersom. Men handsprit, tvätta tvål och vatten, inga pussar på våran son och vi kommer ha på honom vantar första månaderna så ingen tar hans händer som han sen stoppar i munnen. Jobbig tid att ha spädbarn pp..
nouw.com/hannaalundqvist
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Åh, låter tufft med blodförgiftning och att vara så liten <3 Hoppas allt går bra och att han mår bättre nu. Så smart med vantarna! 😊 Stor kram
nouw.com/jenniferklingvall
Sanna
,
Hej Jennifer! Jag har följt dig sedan du började med gravid vecka för vecka, såg precis ditt senaste klipp och vill ge dig lite pepp och en solskenshistoria kring amningen!
Jag hade i princip samma tankar som dig kring detta innan men allt blev så bra. Min din föddes i v 42 två dagar innan jag skulle bli igångsatt, förlossningen gick bra och det är det absolut bästa man kan gå igenom smärtan är enorm MEN hanterbar. Pojken tog bröstet direkt, jag fick in en bra teknik utan att behöva tänka på det eller jobba med det, hade ordentligt med mjölk viker jag fick konstaterat gång på gång av olika barnmorskor. Jag har aldrig någonsin haft minsta ont i mina bröst eller brösvårtor, inga sår, ingen mjölkstockning INGA besvär alls. Idag är jag gravid i v 20 med andra barnet och ammar fortfarande min förstfödde som är 14 månader. Det känns så naturligt och det behöver inte bli besvärligt. Önskar dig/er ALL LYCKA inför kommande förlossning och amningsperiod.
Kram!
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Heej! Tack snälla för din kommentar och för att du ville dela med dig, så himla skönt att läsa att du har haft en bra tid med amningen 😊 Grattis till er andra graviditet, hoppas du mår bra! 😊 kram
nouw.com/jenniferklingvall
Fia
,
Angående senaste klippet på youtube 😊 Min dotter tog brösten direkt och min mjölk var riktigt riklig och bra, jag ammade helt i ungefär 6 månader innan hon bestämde sig för att det var nog 😊 (tråkigt för mig) haha! Amningen för mig var underbar! Det gjorde givetvis ont när brösten vande sig och tårarna fanns nära ibland, MEN det varande så himla kort stund, brösten vande sig fort och mina bröstvårtor gjorde det också. Ladda med kräm och mjuka inlägg. Försök att hitta ditt sätt att amma, det är det bästa sättet! Stor kram
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Tack snälla för att du ville dela med dig och för peppen 😊 Så skönt att du haft en bra upplevelse! =D Stor kram!
nouw.com/jenniferklingvall
Maja
,
Hej Jennifer!
Jag har följt dig på gravid vecka för vecka sedan ditt första klipp.
Så kände att jag behöver dela med mig utav min underbara tid med amning.
Jag fick min son i Juli 2016. Allting gick bättre än förväntat, som person är jag en som stressar upp min inför minsta lilla och förutspår alltid det värsta. Lika så över att föda barn och även amningen. Man tänker "bara för att alla andra kan så är jag undantaget". Men det är väldigt sällan som det stämmer in.
Men nu till amningen, min lilla kille föddes bf+3. En normal stor bebis & fullt frisk. Han tog inte bröstet direkt men efter lite hjälp av BM så kom han åt bröstet och började sutta. Allting fungerade jättebra, lite fel tag då och då men det fick man ju justera. När vi kom hem så rann mjölken till och fy f*n va ont det gjorde. Jag trodde verkligen att brösten skulle sprängas (varm dusch och handmjölkning gjorde susen). Det gick över på några dagar. Bröstvårtorna blev såriga men tacka gud för amningsnapp och bröstmjölk. Även detta gick över på några dagar.
Idag är lill killen 6 månader och vi ammar fortfarande. Inte en enda sårig bröstvårta sen första veckan och inte en enda mjölkstockning!

Ett tips är att gå med i en grupp på facebook som heter "amningshjälpens slutna grupp". Där kan man stöd och man får många igenkännings faktorer.
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Hej Maja! Så kul att höra 😊 Så underbart att ni haft en härlig tid med amningen, känns så skönt att höra! Känner mer inställd på att det kan göra riktigt ont första veckorna men att det bara är att stå ut och ge det lite tid 😊 Gick med i amningshjälpen nu i dagarna så kan tänka mig att det kan hjälpa många 😃 ha det fint! Stor kram
nouw.com/jenniferklingvall
Mirre,
Vi födde vår tös i nov 2013 och vi undvek folksamlingar, och folk fick inte träffa henne de 2 första veckorna, just för smittor osv, sedan smög vi in de som var viktigast att träffa som syskon och mor/far fäldrar. Vi satt hårda krav på dem som skulle komma att de inte var förkylda eller så, så gjorde vi nog det första året, sedan vågade man smyga in det lite mera, så tycker det är bra att vara extra fösiktig
sweetwords.se
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Ja, förstår er helt och håller med att det inte är värt att bebisen (eller andra familjemedlemmar) blir sjuka när man kan vänta ut att folk blir friska inför besök. Kram!
nouw.com/jenniferklingvall
Anna-Maria
,
Min dotter fick rs i juni förra året, då 10 veckor gammal. Vi var inlagda ca 2 dygn mest för observation då hon inte kunde äta och var väldigt slö. Hon fick inhalatorer och alvedon för att få ner febern vilket gjorde att hon blev piggare och orkade äta. Men det var INTE en härlig upplevelse 😕 hon var sjuk allt som allt i ca 2 veckor efter det.
Så det där jäkla rs-viruset kan även dyka upp sommartid även om riskerna är störst just nu 😫 lycka till med allt!! Kramar
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Åh ush vad läskigt det låter! Måste varit hemskt för er alla 😟 Så bra att hon blev bättre men vilken oro! Det visste jag faktiskt inte, att det även var aktivt på sommaren så tack för att du upplyste mig! Kram! 😊
nouw.com/jenniferklingvall
Linn
,
Jag var själv "inte så rädd för rs" när min son föddes i januari 2015 men höll ändå storasyster hemma från förskolan (hon var hemma under hela ledigheten med oss). Dock blev lillebror smittad med rs redan på BB & insjuknade första gånger när han har 5 dagar (andningsuppehåll, helt blå & ambulans med blåljus till akuten. Inlagt 3-4 omgångar med syrgas & sondmat) och efter det tycker jag att ditt tankesätt låter klokt! Man kan aldrig vara 100% (är vi ett bevis på haha) men man kan göra sunda beslut! Lycka till med allt! Håller tummarna för er nu inför förlossningen! Kram
JenniferKlingvall
JenniferKlingvall,
Hej! Men åh FY vad hemskt det låter, stackars liten och vilken oro! Tur att allt verkar ha gått bra =) Tusen tack! 😃 kram
nouw.com/jenniferklingvall