Vecka 39

Idag går vi in i vecka 39! Det innebär också 13 dagar kvar till BF.

BEBIS:
Fostret väger cirka 3,2 kilogram och är ungefär 50 cm långt. Det är redo att födas. Fostret har fått näring och antikroppar via moderkakan. Det kommer hjälpa till att skydda barnet den första tiden efter förlossningen.
Fostrets hjärna utvecklas hela tiden. Hjärnan kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tåspetsen.
I början av graviditeten är livmodertappen riktad bakåt. Nu börjar livmodertappen att riktas mer framåt. Den drar också ihop sig och blir kortare. Den gör sig redo för förlossningen.
Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar.
Det är bra att sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Det gäller även dig som är blivande medförälder.

MITT MÅENDE:
Kroppen känns nu väldigt tung och jag börjar på att känna mig rätt färdig på att vara gravid nu. Men det ska man väl göra när man burit på en bebis i 267 dagar. Jag märker också att desto närmare BF jag kommer desto mer småsaker börjar jag uppleva kring graviditeten där ibland att jag lägger på mig vätska i kroppen och blir mer och mer orörlig. Men jag mår fortfarande bra. Jag känner mig ändå rätt pigg och kry trots att jag sover ca 30-45 min åt gången mellan toalettbesöken just nu. Men jag orkar hålla på att städa och dona på dagarna, dock med skillnaden att det tar längre tid än vanligt.

Under vecka 38 hade jag besök hos BM. Där upptäckte man att jag hade lite för högt blodtryck, 131/90. Därmed fick jag göra ett kissprov för att se om det fanns protein i kisset, detta för att kontrollera havandeskapsförgiftning. Inget protein hittades så skulle vara uppmärksam på en del symtom. Kontrollerade även pulsen på bebis, vilket denna gången var lite avvikande. 124 slag i minuten jämfört med tidigare mätningar som legat på 142 slag i minuten. Skickades därmed in på förlossningen för mer kontroll av blodtryck och att bebis mår bra. Efter några timmar var kontrollerna färdiga och man såg att bebis mår bra även om den under dagen var lite slöare. Vilket är vanligt under denna vecka. Men jag skulle vara uppmärksam på fosterrörelser så att det kommer igång igen som vanligt, och annars åka in igen.

I övrigt känner jag mig lite lätt stressad över att inte ha fått i ordning övervåningen efter vattenskadan. Känner mig låst eftersom jag inte kan bära möbler hit och dit själv längre, utan ständigt är i behov av hjälp. Men förhoppningsvis stanna bebis kvar några dagar till så att jag under helgen kan göra klart bebisrummet och därmed hinna släppa stressen över att inte vara färdig med det som jag vill hinna med.

Annars är jag spänd på hur min förlossning kommer att börja och när den börjar. Väntar med spänning för varje dag som går.

Under vecka 38 fram till idag har dessa saker uppmärksammats i kroppen:
-Svullna fotleder & fötter.
-Svullna händer + pirr i händerna och knappt någon känsel.
-Orörlig, att torka sig efter toaletten och duschen är ibland rätt krävande.
-Konstant kissnödig, fas jag precis kissat, bebbe ligger och trycker på nerverna i det området.
-Öm i bäckenet mellan benen, känns som om att jag suttit på en cykelsadel i 30 mil.
-Lätt huvudvärk som kommer och går.
-Trötthet, speciellt kvällstid.
-Ont i korsryggen om jag är för aktiv en längre tid, men man är ju x antal kilo tyngre så det är inte så konstigt. Bara glad att jag inte har konstant ont.

Gillar