Vecka 38

Ännu en vecka har passerat och vi närmar oss BF med stormsteg! Igår gick vi nämligen in i vecka 38.

BEBIS:
Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.
Förlossningen är påfrestande även för barnet. Men barnet är väl förberedd och har till exempel lagrat extra näring. Underhudsfettet fungerar som energireserv den första tiden efter födseln. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6.
När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen. Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten. Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång. En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten.

MITT MÅENDE:
Den senaste veckan har jag börjat bli piggare i kroppen. Läkaren tog beslutet under graviditetsvecka 37 att sjukskriva mig fram till BF pga de symptom jag upplever efter covid-19. Jag sover dock fortfarande inte på nätterna utan snittar ca 3 timmar sömn per natt. Halsbrännan är fortfarande kvar och försöker hitta sätt för att lindra den nattetid. T.ex genom att sova på vänster sida samt att äta fil eller liknande innan jag ska lägga mig. Dock kommer halsbrännan som en raket så fort jag ligger ner och spänner magen, haha.

Sedan ca 1,5 vecka tillbaka har mina händer börjat domna bort och värka. Det pirrar konstant i händerna, har konstant nedsatt kraft och har svårt att använda händerna överlag. Domningarna i händerna är dygnet runt och vad jag än gör så går det inte att lindra. Minsta lilla jag dessutom använder händerna, t.ex nu när jag skriver detta så värker dem och börjar svälla. Idag tog jag därmed och bokade en tid hos sjukgymnast för att se om det går att få någon bukt med problemet, vilket jag hoppas!

Annars mår jag ändå bra! Det känns att jag är inne på sista veckorna av graviditeten för kroppen blir bara mer och mer orörlig och otymplig. Och enligt mitt TUL är bebis ungefär 18% större än normalen vilket innebär att bebis vägde 3kg när normalkurvan skulle vara 2,5-2,6kg. Därmed blir det intressant att se hur stor bebis hinner bli innan den beslutar sig för att komma ut.

Men tro det eller ej, även pga stort SF-mått och 18% större bebis kan jag fortfarande stänga min dunjacka i storlek 38, haha!

Gillar