SEMLOR

Igår ägnade jag dagen till att baka semlor, och ja jag vet att det inte är fettisdag ännu. Men då jag tycker att det är roligt och baka och nu inte bakat semlor på ett år så tyckte något i mig att det kändes kul att baka dem. Denna gången testade jag ett nytt recept från Roy Fares. Ett recept som både jag och de som åt semlorna gillade skarpt. Semlorna blev sådär härligt färska, i perfekt storlek (om jag får bestämma), inte för stora och inte för små. Och mandelmassafyllningen kändes fräsch och god med mycket smak. Så är du på jakt efter ett recept på semlor tycker jag du ska testa detta recept (se nedan) till årets semlor.

Att baka kändes verkligen som ett heldagsprojekt och var i princip vad jag orkade med under hela dagen. Varvade bakning med viloläge i soffan på grund av molvärk i både ländrygg och mage. Antingen är det fog lossning eller så är det förvärkar som jag börja på att känna av?

Ingredienser
14 st mellanstora semlor á 60g

Fördeg
200 g mjölk [2 dl]
260 g vetemjöl [4 dl]
25 g jäst för söta degar

Vetedeg
160 g vetemjöl [3 dl]
1 ägg
2 g salt [0,5 tsk]
5 g malen kardemumma [1 msk]
100 g smör, rumstempererat
85 g strösocker [1 dl]

Till pensling
1 ägg
En skvätt vatten
En nypa salt

Mandelfyllning
500 g mandelmassa
50 g sötmandel, mald [1 dl]
50 g sötmandel, hackad [0,5 dl]
5 g kardemummakärnor, mortlade [1 msk]
20 g vaniljsocker [2,5 msk]
90 g florsocker [1,5 dl]
150 g mjölk [1,5 dl]

Servering*
1 l vispgrädde
florsocker

Gör så här

Fördeg

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.

Vetedeg

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.

Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,30-2 timmar.

Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Pensling

Vispa samman ägg, vatten och salt i en skål.

Pensla sedan bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.

Låt sedan svalna på galler.

Mandelfyllning

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.

När bullarna svalat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.

Servering

Vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån. Garnera med florsocker och servera!

Receptet är hämtat från Roy Fares och Kökte.se

Gillar

Kommentarer