Jämför inte din viktresa med andras!

Att jämföra din viktresa med någon annan kan vara din tränings död. Det kan ta kol på dig själv och dina tankar om dig själv helt och hållet. Dessa tankar om hur din kropp ser ut i jämförelse med någon annans är det som kan få oss att må psykiskt dåligt och ge upp. Tankar som också är allt för vanliga i vårt samhälle och därför måste uppmärksammas för att kunna ta bukt på problemet. För det är ett problem!

Jag har som ni nu vet tränat med Kayla Itsines BBG i 48 veckor, dvs 4 rundor. Det är något som många andra BBG tjejer också har gjort. Och kan ni tro, från en början jämförde jag mig med dem för att se om min kropp verkligen var så bra som deras efter alla dessa veckor. Så korkat av mig! Eftersom jag nu vet bättre så slog jag bort den tanken snabbare än ögat och jag blev i stället stolt för det jag gjort och stolt för att jag kommit så långt i jämförelse med vart jag började. Och det är så vi ska jämför oss! Vart började jag och vart är jag nu? Se bara på bilderna nedan! Alla dessa 4 människor (jag och tre till) visar upp sin kropp efter att ja slutfört samma veckor med BBG. Och ja visst är dom grymma? Kolla deras resultat bara!? Med en ren anblick så kan man lura ögat och se att min förändring inte alls är lika bra, trots att den är sjukt bra. Jämför man då i stället allas före- och efter bilder så ser vi det som många glömmer. Vart alla startade!

Kelsey Wells - @mysweatlife

Jennifer Eriksson - @jennnyfer

Suzie - @FOXXFIT

Senia - @ZENIAKIM

Vi kan se att alla vi 4 har haft helt olika startpunkter att arbeta med. Allas kroppar såg helt olika ut redan från dag ett och det innebär ju att vi kommer att ha helt olika kroppar hur många dagar vi än tränar! Se på våra ansikten, dom är ju inte lika? Just därför kommer vi aldrig kunna få lika resultat och göra samma resa som någon annan. Vi kan göra liknande resor och få liknande resultat, men alla resultat är personliga och unika och kan därför inte uppnås av någon annan än dig själv. Det är det som är så viktigt och som vi måste ha i bakhuvudet. Din resa ska bara jämföras med din egna eftersom du är din egna människa.

Varför ska vi lura oss själva med dessa negativa tankar om att vi inte duger och att vi själva inte är duktiga? Varför ska det vara så svårt att vara stolta över sig själva och inte jämföra sig med någon annan? Frågor som dessa kommer vi nog aldrig kunna ge ett helt och rätt svar på. Men vi kan hjälpa oss själva på traven att slå bort dessa negativa tankar om oss själva. I stället för att jämföra din progressbild eller din kropp men någon annan, jämför med dig själv! Här sitter 90% av din motivation och du kommer få ett resultat som håller och inte något som bara gör dig deppad. Jag säger inte att det är dåligt att ha förebilder inom träningen, det har jag också, men man ska vara medveten om att man inte kommer nå exakt samma kropp som den människan. Sina egna och alla andras resultat kommer se helt annorlunda ut.

Se bara på mig och min träningspartner Kajsa.
Vi har på bilden tränat exakt lika många veckor på exakt samma övningar. Vi har till och med gjort övningarna tillsammans. Men vi ser helt olika ut kroppsmässigt. Det kommer inte spela någon rull hur mycket vi tränar och tror på det så kommer aldrig vår resa vara likadana. Kajsa som i grund och botten är en simmare har under tidens gång byggt upp otroligt fina muskler runt rygg, axlar och armar. Medan jag som fotbollsspelare får lår, ben och rumpmuskler att byggas upp snabbare. Därav, vi har helt olika förutsättningar redan där.

En rolig övning till dig för att se skillnad på våra olika kroppar är att du och en vän tränar efter exakt samma schema under ett antal veckor, precis som jag och Kajsa gjort. Fota er genom hela processen och ta sedan ett kort när ni kommit i mål. Ni båda kommer ha underbara resultat men de kommer inte att vara lika varandra alls. Alla har vi olika förutsättningar gällande, längd, vikt, tidigare erfarenheter, inre skillnader som förbränning, matsmältning och så vidare redan från start och därav kan inte ett resultat bli likt någon annan.

Ta åt dig detta och sluta jämföra din res och kropp med alla andra. Vill du ha den verkliga förändringen, jämför då dig med dig själv, här är ditt verkliga resultat!

Gillar