Hur håller man träningskläderna fräscha?

Träningskläder som luktar unket har under en längre tid varit ett problem för mig. Ofta är det de första 2-3 användningarna som plaggen håller en fräsch och behaglig lukt och sedan kan man känna att kläderna förändras i lukt både som nytvättade och under passets gång, vilket inte alls är roligt. Jag vet själv många som slänger sina sakar efter ett fåtal användningar på grund av lukten men det är absolut inget man ska eller behöver göra, för det går att behålla plaggens fräscha lukt! Men hur kan man då göra för att hålla träningskläderna fräscha längre?

Ättika.
Tro det eller ej men om du tillsätter lite ättika i din tvättmaskin någon tvätt då och då så kommer en hel del av de bakterierna som gör att träningskläderna luktar att dö. Dosera ca 1dl ättika i sköljmedelsfacket och det räcker till en full tvättmaskin. Alternativt så kan du låta kläderna dra i en balja med vatten och ättika, ungefär 2 dl ättika per 10 liter vatten, ungefär en kvart innan tvätt.

Tvätta skorna i tvättmaskinen.
Detta är självklart en punkt som görs på egen risk eftersom flera av våra träningsskor innehåller lim som kan lösas upp i tvättmaskinen. Kolla hur tvättanvisningarna ser ut för dina skor, och tvätta inte för varmt! För vita träningsskor som du har för styrketräning är tvättmaskin ett super kap eftersom tvättmedel innehåller blekmedel som också är bakteriedödande.

Skölj direkt.
Jag själv har varit väldigt dålig på att skölja plaggen direkt efter träning utan slänger ofta bara ner dem i tvättkorgen något som gör att plaggen får ligga och gro längre i svett. Ser du däremot till att skölja upp träningskläderna direkt när du tränat klart eller kasta in dem i tvättmaskinen direkt när du kommer hem så kommer du att hålla plaggen fräscha mycket längre! När man väl tänker på det så är det rätt äckligt att kasta plaggen ner i tvättkorgen eftersom de är fyllda med svett och bakterier som frigjorts från kroppen under träningspasset.

Undvik sköljmedel.
Sköljmedel täpper ofta till porerna och kanalerna i tygen på kläder och träningskläder mår inte alls bra av det eftersom de är skapta för att andas och när de täpps igen så luktar plagget illa.

Frys plaggen.
Om du har möjlighet så frys ner dina träningskläder. Kyla tar död på massor av bakterier som gör att dina träningkläder eller skor luktar illa. Stoppa ner plaggen eller skorna i en påse och lägg dom i en frys över natten.

Använd flera olika träningsplagg och skor.
Självklart har man favoriter, t,ex skor som man vill ha på sig pass efter pass. Men det är bara positivt att ha flera skor att snurra runt på och detta häller också träningskläder. Se till att ha några uppsättningar av träningskläder och skor som du snurrar runt på så kommer du hinna att ta hand om dem mer, plaggen hinner vila, de används inte lika ofta och därav håller de längre och luktar inte lika snabbt illa. Och kom ihåg! Man behöver inte bära märkeskläder när man tränar!

Gillar