Dressa för Vinterlöpning

Det är kallt, mörkt, isigt och snöigt, något som gör vintern som en utmaning för de som vill ut och springa. Har man dock rätt taktik och rätt typ av kläder och skor så är det absolut inga problem att springa sig genom hela vintern. Något som också kommer att underlätta i din vardag och du kommer att vara i toppform redan till vårens start av löpträning.

För mig har alltid vintern varit en jobbig tid när det är kallt, mörkt och halt ute och jag har flera gånge valt att lägga mig i soffan och låta löpskorna stå på hyllan i hallen ändra fram till vårens värme är på ingång. Detta gör att jag inte kan eller orkar hålla mig i form året runt och får därför svårt att utvecklas i min träning mot en bättre löpare eftersom en form som man bygger upp försvinner efter 6-8 veckor. Jag tänkte därför ge dig några tips på hur jag gör för att komma ut och springa på vintern och något som gör att vintern inte alls känns lika hemsk som den kanske borde göra.

För mig har skorna varit A och O när jag ska ut och springa. Har under flera år försökt stappla mig fram på ett par vanliga löparskor utan dubb och jag halkar hit och dit och blir i stället rädd , spänd och avvaktande i min löpning. Något som gör jag jag inte alls vill ge mig ut på grund av håll, muskler som gör ont eller känns konstiga på grund av min spänning i kroppen. Jag tog därför och införskaffade mig ett par löpskor med dubb denna vintern och shit vilken skillnad det blev. Jag vågar sätta ner fötterna ordentligt i mitt löpsteg och inte trippa försiktigt på tå genom passet. Jag har därför tagit fram fyra löparskor ovan som ett tips eller en hjälp på traven till vart man kan hitta skor med dubb. Jag själv har sko nummer 3, den blåa Icebug och fullkomligt älskar den!

Nästa del för att klara vinterlöpningen är hur du klär dig. Nyttja trelagers principen så du hellre klär av dig eftersom du blir varm än att börja passet genom att frysa. Det första lagret bör sitta tight och hålla dig torr, dvs ett underställ i form av ylle eller polyester. Lager nummer två ska isolera med ändå andas. Därför passar en mellantjock fleece- eller ylletröja bra här. Lager tre ska skydda dig mot vinden och en löparjacka fungerar därför perfekt. Är det inte allt för kallt ute så kan du ofta klara dig med lager ett och lager två eller lager ett och lager tre. Jag själv kör offtast med lager ett i form av underställ och sedan ett lager ''tre'' i form av löparjacka och löparbyxor.

Sedan ska du se till att huvud och händer är varma då mycket av värmeförlusten sker via händer och huvud. Ha ett par fingervantar och en tunn mössa som ger skydd mot vinden och gärna en buff eller lättare halsduk för att skydda halsen.

Slutligen ska man alltid se till att skydda sig mot vinden. Blåser det ute så känns det kallare än vad det är och kyleffekten är större. Se därför till att alltid ha ett ytterlager som skyddar mot vinden när det blåser. Ytterlagret kan vara en skaljacka och ett par tunna överdragsbyxor.

Gillar