Corsstrainer intervals

Gårdagens träning fick helt enkelt bestå av en klassisk intervallträning på crosstrainer. Ett sätt som för mig är ulitmat för att både komma igång med löpningen och för att kunna utvecklas inom löpningen. Crosstrainer är också ett perfekt sätt för att utveckla och bibehålla sin kondition så som sin hållning för kroppen vid löpning eftersom att röreslsen vid corsstrainen är nästan exakt lika som när du springer, vilket utgör att du kan ta med dig rörelsen från corsstrainern dirket ut på din löptur och detta gäller även för er skidåkare, fast rörelsen tas då med ut i skidspåret istället. Crosstrainer är därför ett utltimat sätt för att bibehålla och öka kondition och styrka i min kropp inför både löpning och skidåkning.

Mina intrevaller igår bestod av 1:1 intervaller i 10 omgångar vilket är ett perfekt sätt för att öka din kondition och ger ett ökat syreupptag redan 60 minuter efter avslutad träning. Hur bra är inte det? Jag avnänder mig också av 10 mi uppvärmning och sedan 10 min nedvarvning för att få kroppen att värams upp och bli beredd på det som skall ske och sedan en nedvarvning för att kroppen skall få en chans att varva ner i ett lugnare tempo och avregarea sig från de chock höjande intervallerna. En fördel med att köra uppvärmning och nedvarvning är också att du för varje gång tjänar 20 min extra löpträning och vana för benen i stället för att bara köra intervaller i 20 min. Dessa 20 extra i ett lugnare tempo kommer att vara en hjälpande hand inför dina längre turer eller tävlingar eftersom varje intervall pass innehållit 20 min extra träning, något som kroppen kommer att tacka dig för under dina kommande pass. Tänk vad mycket extra löpträning du tjänat om du kört dessa 2 gånger i veckan uner någon månad, det ger din kropp massor av extra minuter i vana och löpträning som du inte skulle ha haft om du hoppat direkt på intervallerna!

Men vadå 1:1 intervaller, vad menar jag med det?

1:1 intervaller x 10 set
10 min uppvärminng - ett lungt tempo för att värma upp kroppen. Du ska inte börja flåsa häftigt och ska inte ha några problem alls att prata.

1 min högt och kraftigt tempo - vilket innebär att du endast skall kunna få ur dit ensataka ord. Du ska ha ett tempo som ligger så nära din maxpuls som möjligt. Det vill säga det känns tungt att andas, du är mycket anfådd och vill bara vara tyst.
1 min aktiv vila - Denna minuten fungerar som vila och jag förespråkar aktiv vila. Med det menar jaga att du inte står helt stilla utan att du fortsätter med din jogg/crosstrainer men i ett lungt tempo, ett tempo som du kan prata i och låter pulsen och andningen få sänka sig för att komma tillbaka mot det normala.

Upprepa 10 omgånar - Det innebär att du skall göra dessa 2 minuter i 10 omgångar så din träningstid blir 20 minuter med intervaller. Varje set/omgång består alltså av 1 minut högt tempo och 1 min aktiv vila.

10 min nedvarvning - Innebär att du efter dina 20 minuter med intervaller fortsätter på crosstrainern men i ett lungt tempo som du kan prata i. Detta ger kroppen en chans att varva ner samtidigt som kroppen får fortsätta röra på sig och du tjänar ytterligare 10 min i din konditiondträning.

Själklart fungerar dessa intrevaller lika bra att göra i naturen som vanlig löpning eller på ett löpband. Men eftersom jag själv ägen en crosstrainer så älskar jag att använda den till konditionsträning.

Crosstrainer intervals

Gillar