Corona positiv och gravid

Min första graviditet har varit allt annat än oros fri. Att vara gravid med sitt första barn, under ett år med en pandemi som covid-19 har resulterat i massor av tankar, rädsla, stress och oroskänslor i kroppen. Rädd för vad som händer om jag får Corona. Hur tar sjukdomen på mig när jag är gravid? Hur påverkar det min kropp i framtiden? Hur påverkar det fostret? Kan fostret bli skadat? Miljoner med tankar och känslor som snurrat runt i kroppen ända sedan dag 1, när jag fick reda på att jag var gravid.

Onsdag den 9 december testade jag positivt för Corona. Några dagar senare går Tegnell (FHM) ut med information i media om att gravida är en riskgrupp och inte ska få viruset. Miljoner nya känslor snurrade nu runt i kroppen. Nu bar jag på sjukdomen som hela världen fruktar. Sjukdomen som ingen vet hur den tar på varje människa.

Smittskyddet ringde upp mig på fredagen den 11 december och meddelade mitt positiva testsvar. Kort därefter ringde barnmorska på förlossningen upp för att berätta hur jag som gravid ska agera när jag bär på viruset. Till vissa människor behöver de tillsätta blodförtunnande sprutor pga risken för blodproppar, men då jag inte har något sådant i familjen slapp jag sprutor. Däremot informerades jag om risken för tidigare förlossning samt missväxt på fostret. I och med den risken som finns så kommer de kalla mig på tillväxultraljud i slutet på januari.

Under de 7 dagar jag satt i karantän för Corona så mådde jag hyffsat bra. Jag hade dag 1 och 2 inga som hels symptom och hade aldrig kunnat gissa att jag bar på Corona. Hade det inte varit för att resten av familjen testat positivt så hade jag nog aldrig testat mig den dagen som jag gjorde. Dag 3 började dock mina bihålor på att svälla. Dag 4 var mina bihålor helt täppta, jag hade lite slemhosta, extremt trött i kroppen, andfådd av minsta lilla och ett litet tryck på bröstet på kvällarna. Dag 5 tappade jag lukten. Lukten var sedan borta i ca 2,5 veckor, så julbaket och dess kryddor kände jag inget av detta år. Övriga symptom som uppkom dag 3 har egentligen aldrig försvunnit ut kroppen.

Idag 4 januari 2021 har jag fortfarande symptom kvar efter sjukdomen. Symptom som jag inte vet när de kommer att försvinna. Symptom som jag är orolig för ska påverka min förlossning. Symptom som jag inte vet hur de reagerar om jag drar på mig en förkylning eller influensa. Men trots att symptomen suttit kvar så länge har jag ändå mått bra. Jag har kunnat ta lugna promenader, jag har kunnat baka och leva ett lugnt liv hemma. Även fast träning och allt liknande bara har varit att glömma. Jag har upplevt hela Corona sjukdomen som en kraftig förkylning med symptom därefter. Dvs trött I kroppen, tjock i bihålorna, får äta Alvedon så fort jag gjort något som att ta en långsam promenad, varit på affären m.m då jag får ont i öronen, ont i halsmandlarna och feberkänsla. Fram till i förrgår. I förrgår spenderade jag nämligen 7 timmar på förlossningen då mitt mående plötsligt blev sämre. Extremt tryck över bröstet, ont i bröstet, jättetungt att andas, andfådd av att sitta still, vilopuls på 121, yr i huvudet och rejäl hosta, så pass att jag kräktes. Kontaktade förlossningen och fick åka in. Väl inne kontrollerade de först och främst bebis för att se att allt var bra med den. De kollade bebis hjärtljud, sammandragningar, fostervatten, ultraljud av bebisens kropp samt navelsträng. När bebis i magen var undersökt började de undersöka mig. Utifrån mina känslor och mitt mående blev de rädda för att jag fått en propp i lungan och de tillsatte blodförtunnande. Därefter togs massor av prover och sedan fick jag kontrastvätska i blodet följt av en CT röntgen. 1,5 h efter röntgen hade läkare tillslut tid med att ge mig svar på röntgen. De såg inga proppar och ingen Corona förändring i mina lungor.

Även om jag mådde piss i förrgår och egentligen inte mår bättre idag så känns det skönt att de inte hittade någon propp i mina lungor. De hittade heller inga Coronaförändringar i mina lungor. Men det känns så tråkigt att jag inte fick en förklaring till varför jag mår som jag gör. Varför jag upplever de känslor som jag gör. Jag är helt ovetande om varför min kropp reagerar som den gör och är såklart orolig över hur mitt mående påverkar bebis i magen. Jag är orolig för hur jag ska kunna jobba med detta mående. Hur ska jag kunna hålla humöret uppe bland barnen på mitt jobb som lärare? Hur ska jag undvika att dra på mig andra sjukdomar? Om jag blir sjuk pga jobbet, hur kommer den sjukdomen nu ta på mig när jag har svårt/tungt att andas och mår som jag gör.

Som du förstår är det miljoner med funderingar som nu blev värre bara för att Coronan väljer att spela min kropp ett spratt 3 veckor efter positivt provsvar. Att vara gravid i detta är inte roligt och jag hinner inte ens njuta av tiden. 56 dagar kvar till BF och jag vet inte hur jag ska hålla mig frisk, orka med att jobba och samtidigt klara av att förbereda mig själv inför förlossningen och det som komma skall.

Gillar