Bärare av GBS

Har nyligen fått veta att jag är bärare av GBS.GBS är streptokocker av grupp B (grupp A är de som bl a ger halsfluss). Något som 30% av alla kvinnor bär på men inget man kontrollerar kvinnor för utan upptäcks bara om man tar en odling på t.ex kiss vid misstanke för UVI eller liknande.

Att bära på GBS som gravid kan innebära både inget eller något. GBS är oftast inte något farligt att bära på. Problemet är dock att man inte riktigt vet när det är farligt. Det vanligaste med GBS är dock att det orsakar för tidig vattenavgång. I övrigt kan det smitta barnet i livmodern eller under förlossningen. Det är dock mycket ovanligt att barnet blir smittat i livmodern. Däremot är det vanligare att barnet smittas under själva förlossningen (men detta är också ovanligt).

Vad betyder detta inför min förlossning? Jo det innebär att jag kommer att ligga med antibiotikadropp under hela förlossningen. Detta för att antibiotikadropp tar bort risken för att smitta barnet och göra barnet akut sjuk. Men det finns självklart en risk för att barnet blir sjuk vid förlossningen. Om man bär på GBS är risken ungefär 1 på 200 att barnet utvecklar en infektion. Barnet behandlas då med antibiotika och de flesta tillfrisknar. Men bakterien kan leda till livshotande tillstånd för barnet som blodförgiftning, lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Risker finns för cp-skada, syn- och hörselskador och utvecklingsstörning. Dock är det störst risk att barnet blir sjuk om mamman har en hotande prematur förlossning (< vecka 37), långvarig vattenavgång (> 18 timmar) och feber vid förlossningens början (> 38 grader) löper en ökad risk att få ett barn som insjuknar med infektionen.

Men med antibiotikadropp under förlossningen minskar man risken för att barnet ska bli sjuk oerhört. Men innebär ändå att jag som bär på GBS inte kan åka hem på tidig hemgång (efter 6h) utan måste stanna kvar på BB i minst ett dygn för att bebis behöver genomgå kontroller. Detta är också något som gäller mina eventuellt kommande förlossningar, även om man inte skulle bära på GBS vid nästa förlossning.

Men vi håller såklart alla tummar för att det går bra och att bebis inte påverkas av detta. Och mans ka komma ihåg att detta inte är något man kontrollerar alla gravida kvinnor för så många föder barn när de ovetande bär på GBS helt utan problem. GBS upptäcks som sagt bara om t.ex kisset skickas på odling då UVI eller annat misstänks.

Har du burit på GBS under din graviditet? I sådana fall får du gärna dela med dig om dina upplevelser.


Gillar