Är jag i form?

Vad innebär det egentligen att vara i form? Är jag i form och går det ens att mäta om jag är i rätt form?

Det finns tyvärr ingen bevisning eller defenition av vad form egetligen betyder eller innebär. Ordet form och dess betydelse är inviduellt och meningen av vad form egentligen är, beror mycket på vilka förväntningar som man själv har på sig själv och sin prestationsförmåga. Form är därför helt upp till sig själv och därför spelar även den träningsform du utövar en roll. Därför beror träningssättet på hur du ser på form och hur din form är gentemot den sport du utövar. Till exempel så kommer en långdistanslöpare och en bergsklättare se på sin form på olika sätt. Den som är en långdistanslöpar vill ha en god kondition för att kunna springa långt och med ett bra tempo medan den som klättar vill vara smidig och uthållig i de muskler som krävs mest för klättring.

Därför kan vi se på ordet form som ett brett ord med ett sammanhang som handlar om styrka, kondition, smidighet, hälsa och även den mentala styrkan. Men detta kan låta otroligt luddigt men form är något som har olika betydelser för oss alla och har även ännu en betydelse beroende på vilken sport vi talar om.

Ofta när vi talar om att vara i god form så handlar det egentligen om att vi vill må bra och känna oss mer hälsosamma med hjälp av en god kost och träning. Att komma i form handlar om att få kroppen att fungera på ett sådant sätt att man delar på de fysiska egenskaperna i fack och sedan träna på dessa egenskaper. Dessa fysiska egenskaper som man kan dela in träningen på är: styrka, rörlighet, kondition, explosivitet samt kordination/balans. Om du väljer att träna alla dessa egenskaper som jag precis nämnde så är du på en god väg till en bra form, men det krväs mer än att träna för att komma ända fram till den formen som vi anser är bra. Sömnen, kosten och ditt välmående är med och spelar in på din form och utan det ena så är det svårt att få det andra.

Form är alltså något som skiljer sig mellan från person till person och från träningsform till träningsform. En fotbollsspelare kommer se en god form som något helt annat än den som paddlar kajak och den som är en långdistanslöpare har ännu ett sätt att se form på. En god form för mig är när min kropp och mitt sinne känner sig nöjd och belåten. När jag har en kropp som fungerar och orkar med vardagen på bästa sätt samtidigt som mitt humör är på topp, mitt metala står rätt till och jag äter den typ av mat som min kropp behöver. Jag skulle därför idag säga att jag har god form för den träning som jag utövar, tex BBG men på de saker som jag vill utveckla mig i och lära mig bättre så är formen inte alls lika på topp. Som tex mina pistol squats, där är formen inte alls bra.

En god form är en personlig känsla och har olika definitioner hos oss alla och beroende på vad vi utövar.

Gillar