Recensionsex "Genomskåda narcissisten" av Martina Skowronska

#recensionsexemplar Jag har läst ”Genomskåda narcissisten” av Martina Skowronska @enforfattare , utgiven av @ekerlids förlag . Detta är en självbiografisk bok om #psykiskmisshandel och jag kan inte ens föreställa mig vad hon och andra i samma situation har gått igenom. Även om jag har tagit del av hennes destruktiva relation med ”Adam” och reflekterat kring teorierna, strategier och andra psykologiska aspekter är det fortfarande #ofattbart och #skrämmande hur narcissister misshandlar sina offer.


Därför är det strongt av Martina att #skriva en #bok och dela med sig av sina #erfarenheter av att bli kär i en narcissist. Del ett är hennes redogörelse för relationen som pågick under många år. Killen bar en mask som åkte av efter ett tag. De träffades på Tinder och han hade ”varit” förlovad med en annan tjej i en annan stad som han beskrev hade psykiska problem innan de började dejta. Martina ställde ultimatum på att de måste göra slut för gott, något som hon fick vänta på. När hon ville umgås med honom kom han med bara ursäkter och undanflykter. Hennes behov bekräftades aldrig utan allt var bara på hans villkor. En komplicerad historia oavsett som har resulterat i psykisk ohälsa med terapi och behandling som följd. Efter ett uppbrott med tid till distans och eftertanke har hon insett vad hon har utsatts för. Hela tiden under läsningen har jag tänkt på om han har försökt ta kontakt med henne igen… och ja, han hoovrar fortfarande.


Del två är en sammanställning av psykologiska teorier om narcissism och tips och pepp till andra för hur man tar sig ur en destruktiv relation. Boken innehåller även en #ordlista på slutet med olika termer (främst på engelska) som några lustigt nog jag stötte på när jag läste en bok tidigare om ”Dejting” av Angela Ahola. I Skowronskas presentation visas hur många av dessa används till nackdel för offret och är varningssignaler. Längst bak finns det också en förteckning med organisationer och stödlinjer om man behöver hjälp och stöd.


Narcissism är en personlighetsstörning som liknar psykopater och sociopater men de är trots allt tre olika typer. Det är #viktigt att #kunskap om #narcissism behöver spridas eftersom alltför många människor far illa i relationer där partnern visar sig vara en #narcissist som manipulerar och bryter ned den andra. Jag tänker ofta på denna allvarliga personlighetsstörning som fenomen och jag befarar att många känner någon som riskerar bli #utsatt i ett eller flera led ifrån. Jag hoppas ha fel. Oavsett så behöver ämnet belysas för att flera ska få hjälp och stöd att ta sig ur destruktiva relationer. Det behöver inte bara vara kärleksrelationer antar jag utan alla möjliga relationer i samhället - på jobbet, i umgängeskretsen, i släkten, etc.


Misstänker du att en vän eller bekant är tillsammans med en narcissist? Köp eller låna boken till den personen.


Jag är #tacksam för detta #recensionsex .


Betyg: 4/5


#genomskådanarcissisten #martinaskowronska #psykologi #relationer #konsekvenser #misshandel #manipulation #guide #kommunikation

Gillar

Kommentarer