"5-sekundersregeln" av Mel Robbins

4/5 till denna #ljudbok ”5-sekundersregeln” av Mel Robbins @melrobbins , utgiven av @mondialforlag . Inläsare är Sofia Berntson och Micael Dahlén @micaeldahlen har skrivit det tänkvärda förordet på svenska om vikten av att räkna i våra liv.


Metoden 5-sekundersregeln går ut på att när man får en impuls ska man direkt i det ögonblicket räkna ner 5 - 4 - 3 - 2 - 1 och sedan agera. Genom att räkna högt fokuserar hjärnan på nedräkningen och därmed undanröjs risken till överanalys och självtvivel som annars hinner poppa upp under denna korta tid. Ett par citat: ”ju mer jag tänkte, desto mer förlamad blev jag” och ”tvekan är dödens kyss”. (Det passar mig perfekt alltså.) Det finns ingen plats för ursäkter.


Författaren Mel Robbins led av depression, panikångest och ett beroende. Hennes liv krisade och hon beskrev att när det var som mörkast kom hon inte upp ur sängen på morgonen. En kväll såg hon en raketuppskjutning på TV och tänkte att hon skulle prova att räkna ner när hon vaknade nästa morgon. Och det funkade, ett steg i taget. Sedan fortsatte hon att tillämpa nedräkningen vid alla möjliga tillfällen.


Robbins rekommenderar oss att ställa väckarklockan/mobilen 30 minuter tidigare på morgonen och att ha den/det i angränsande rum så att man tvingas ställa sig upp (fysisk rörelse). Sluta snooza alltså. 5-1 fungerar inte bara på morgonen utan under hela dagen egentligen.


Med denna nedräkning genomför man mer istället för att bara tänka att man ska göra det. Den instinkten som vi får är då ”hjärtat talar först”. Många människor fastnar dock vid tanke och kommer inte till handling. Detta är en effektiv metod för alla egentligen som leder till ökad produktivitet och faktiska resultat. Många känner efter för mycket och ibland tar känslorna över och hindrar dem att agera.


#justdoit är ett liknande koncept som Nike införde och Robbins nämner det i boken. Hon bygger på det med sin metod med HUR man gör.


Majoritet av boken handlar om olika människors inlägg och kommunikation med Mel Robbins om hur hennes Ted X-talk har förändrat deras liv på olika sätt. Här är olika livssituationer som nämns där metoden har ”räddat” dem:

-flygrädsla

-tala inför andra

-bidra med idéer på jobbet

-telefonsamtal

-konferenser och föreläsningar

-panikångestattacker

-ge andra komplimanger, beröm och uppskattning

-konflikter i vardagen och på jobbet

-orättvisor

-nya kontakter

-barn

-dejting

-sex och intimitet

-nya arbetstillfällen och kurser

-beroendesituationer

-säga viktiga saker, ibland finns det ingen nästa gång


Dessa läskiga situationer ser vi varje dag och de behöver inte vara stora och omvälvande. Tvärtom, dessa är små tillfällen där man önskar att man hade mer #vardagsmod och vill kliva utanför sin #trygghetszon . Dessa 5-sekundersfönster eller push-ögonblick är till för att #pusha oss själva till att utvecklas till det bättre genom att ta små steg framåt. De uppmuntrar oss att ge oss ut i det okända och säga ja till möjligheter. Vi blir proaktiva, tar tjuren i hornen och bygger upp självförtroende.


Något jag ofta tänker på är att man ångrar alla chanser man inte tar. Många hävdar att de vill vänta till de ”känner sig redo”. Sedan tar inte de chansen senare då andra saker kommer emellan. Det finns ingen ”rätt tid”, det finns bara just nu… eller? Genom att implementera metoden kan man tänka efteråt att man åtminstone har provat.


Flera tänkvärda citat:

-”Livet handlar om valen vi gör.”

-”Vad skulle ditt framtida jag göra?”

-”Antingen hittar du en väg eller så hittar du en ursäkt.”


Personligen önskar jag ofta att jag var mer #modig i vardagen. Jag behöver detta. Det är dags för mig att ta mer kontroll i mitt liv. Tack vare regeln badade jag i ån på midsommardagen (jag är annars världens badkruka) och jag skrev lite på min bok igår. Detta är bara början. Om det blir livsomvälvande förändringar kanske denna bok får 5 i betyg så småningom. Intressant blir det.


Är det någon mer än jag som känner så? Vill ni hänga på mig i att använda 5-sekundersregeln i olika situationer?


I alla fall, lyssna på eller läs denna #bok samt titta gärna på Robbins TEDX-talk ”How to stop screwing yourself over”.


Berätta gärna vad ni tycker och tänker.


#melrobbins #tedx


Gillar

Kommentarer