Vardag, Hälsa

Vissa av er kanske har hört vad IBS är för något, för er som inte har de så står IBS för Irritable Bowel Syndrome.
För att göra det kort och enkelt så står det så här på 1177.se:
IBS är en funktionell störning i mag-tarmkanalen där tarmen bland annat har ett stört rörelsemönster. IBS ger buksmärtor, förstoppning, diarré och ofta gasbesvär. Symtomen kan ibland vara väldigt besvärliga, men ofta går det att minska dem genom att undvika viss mat eller med receptfria läkemedel.

Jag är då en av många som har denna diagnos och det har inte varit lätt.
Har som vissa kanske redan läst satt upp en del mål för mig nu 2019. Det första var att ändra min kost till det bättre vilket jag gjort i 2 månader nu. Det andra målet var att börja med vitaminer. Detta med kosten då har gjort väldigt stor skillnad men ännu har jag lång väg att gå.

Många av er som läser detta har egentligen ingen förståelse alls för IBS.
Jag vet detta då jag själv inte hade det innan jag fick diagnosen, jag tänkte varje gång någon nämnde att dom hade det, "jahop då har han/hon lite gasbesvär och svårt att bajsa, so what?"
Dock är det inte bara så. Det är väldigt jobbigt att leva med IBS, nu kan jag bara prata ur mitt perspektiv och av min upplevelse och jag har magont i stort sett varje dag. Ibland kan det ta 1 vecka, ja 1 vecka verkligen innan jag bajsar då jag har enorma problem med förstoppning. Jag har enorma gasbesvär och inte på det viset att jag fiser massor utan att jag kan ha svårt för att fisa och får jag inte ut gaserna på en gång så får jag något som jag kallar för gaskramper. Då känns det som att någon hugger en kniv i magen på mig och jag kan inte stå helt rakt upp då. Det räcker med att jag äter en maträtter med 1 fel ingrediens för min mage så får jag jätte ont, magen svullnar upp och ibland mår jag väldigt illa också.

Tänk er att ni sitter på en buss med en massa folk och känner att ni måste fisa, oftast fiser man ju inte då man är rädd att någon ska höra och att det ska lukta. Så man håller igen, sen får du en jätte kraftig smärta i magen som sitter i någon minut innan den klingar av och då vet du att snart kommer det hugga till igen och då gör det ännu ondare. Ända jag kan göra är att ta i och då får du verkligen ta i för att få ut gaserna för att smärtan ska släppa. Detta blev då genast en väldigt plågsam buss resa.

Tänk er sen att ni går på stan och känner att ni måste bajsa. Inte som en vanlig person att okej nu hittar vi en toa och gör vårat sen shoppar vi vidare utan nej försök fort som fan att hitta den mest avlägsna toaletten från allt folk som möjligt för att du kommer sitta där ett tag. Tro inte att det kommer bara för att det känns som det utan nej du har inte bajsat på 1 vecka så det kommer ta sin tid.
Sen så är det inte så enkelt heller utan på grund av att du har så mycket långvarig förstoppning så har du fått något som heter så fint som anal fisurer alltså sprickor i ändtarmen som man kan få efter långvarig förstoppning. Att då bajsa känns som att du bajsar ut glas skärvor men du kan inte sluta utan måste ta i och slå näven i väggen under tiden.

Detta är mitt liv och det är inte lätt, jag kan inte äta lök så det är bara att glömma att ha det i maten, mjölk/mejeri produkter är bara att stryka med. Här blir det veganskt för att magen ska kunna ta det. Starkt kryddad mat är BIG NO NO.
Det är bara de jag vet att jag måste sluta än så länge men än är inte min mage helt under kontroll.

För er som känner igen sig lite i detta eller tror att ni kanske har IBS klicka HÄR!och läs om IBS, känner ni igen er massor så kontakta er vårdcentral så ni kan få hjälp. IBS verkar ändå vara väldigt vanligt så det är inte att skämmas över och ni ska absolut inte behöva lida så mycket av det utan få hjälp och för matdagbok så ni snabbt kan se vad eran mage inte klarar av.

Jenka

Gillar

Kommentarer

SkiTeamandersson
,
Har själv IBS och som du skriver, det är hemskt att ständigt ha magproblem för minsta lilla mat man äter. Och "lite magproblem" låter inte så jobbigt kanske vissa kan tycka men för oss som lider utav det så är det verkligen det. Det påverkar vår vardag fruktansvärt mycket.nouw.com/skiteamandersson
Jenka
,
Ja, man blir så begränsad. Men det är bara kämpa på och försöka hitta det bästa för en så man kan leva hyffsat normalt 😊nouw.com/jenka
IP: 82.99.3.229