SNICKERSKLADDKAKA

Behöver jag skriva mer än receptet? 😉
Nä, jag tycker ju inte det mer än: njuuuuut när den är färdig!

Ett recept för en riktig bakälskare, som kräver lite tid men det är värt varje minut.

Kladdkakan:
Smör 105g
Ägg 3st
Socker 3dl
Kakao 1dl
Salt 1tsk
Rismjöl 2dl

Vit nougat:
Äggvita 1st
Ljus sirap 1/2dl
Socker 2dl
Vatten 1/4dl
Salta jordnötter 2 stora nävar

Kola:
Grädde 1,5dl
Socker 1,5dl
Ljus sirap 1,5dl
Smör 20g

Överdrag:
200g mjölkchoklad
(Choklad kan det aldrig bli för mycket av, så jag förespråkar närmare 300g 😉)

Ugnen på 175 grader
Kladdkakan:
Smält smöret & låt svalna något. Rör ner alla övriga ingredienserna till smeten och vispa så det blir en jämn smet. Fyll en smord form (har du tålamodet, som jag ej hade haha, klä botten och väggarna med bakplåtspapper för att kunna ta ur kakan lättare i slutet), och grädda i ca 20-25 minuter. Den ska bli fast men kladdig, skakar du på formen ska mittendelen 'vobbla' lätt, då är den perfekt! Låt svalna.

Vit nougat:
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en rostfri bunke
Koka upp socker, sirap & vatten i en kastrull till 150 grader, använd en termometer och rör så lite som möjligt! (Tar minst 20 minuter, koka inte för hårt)->

<- När smeten når rätt temperatur, häll ner den i äggvitan försiktigt och vispa på full fart samtidigt. Vispa i drygt en minut tills nougaten blivit lite seg i konsistensen. Tillsätt jordnötter och rör om!

Bre nougaten över kladdkakan och ställ i kylskåpet.

Koka sedan ihop allt till kolan förutom smör till 118 grader. Använd termometern igen! Och passa så det ej kokar över.
Klicka i smöret och rör om, häll sedan över nougaten.
Ställ i kylen i minst 30-40 minuter så kolan ej rinner ut inför sista steget.

Ställ kakan när den svalnat på ugnsgaller och placera antingen bakplåtspapper under eller på gallret, det beror på hur mycket överflödig choklad du vill ha / hur du vill kakan ska se ut.

Häll sedan den smälta chokladen över kakan och låt den bara droppa av eller stelna!

Min choklad blev rätt mörk för jag skulle mixtra och hålla på att hälla i grädde och fjanta mig så det blev lite kalabalik för mig ett tag haha! Så jag fick fylla ut med mörkchoklad också men jag röstar helt och hållet på mjölkchoklad endast men det är ju en smaksak, jag gjorde även mitt chokladtäcke ganska tjockt.😍

Såådär då! Bra bakat och smaklig smaskens 😊
(Förvara svalt och ta fram ca 10 minuter innan servering)

Gillar

Kommentarer