Palak Paneer

Igår när vi fick skörda lite av vår första egenodlade spenat blev jag inspirerad av att dela med mig av ett recept som jag bara ääälskar!
Det är den indiska vegetariska rätten Palak Paneer.


Palak Paneer är en rätt med massor av spenat och färskosten Paneer. Paneer osten kan man idag köpa i mataffären från Apetina, finns oftast i vegetariska kyldisken eller vid fetaosten.
Jag har även provat att göra egen Paneer ost. Super enkelt och blir lika gott! Kan dela med mig av det en annan dag.

Något jag tycker kan vara en utmaning när man ska laga mer exotisk mat som indiskt, japanskt osv, är att man får aldrig riktigt till den där perfekta smaken som det är på restaurang.

Men nu! Nu har jag äntligen hittat receptet som är så perfekt och smakar exakt som jag tycker Palak Paneer ska smaka.

Du kan välja själv om du vill göra som hon gör i videon med spenaten eller om du vill hälla i den hel. Helt beroende på vad du gillar för typ av textur. Jag älskar båda. Känner jag mig taggad, så blancherar jag spenaten och gör purén, annars väljer jag att hälla i spenaten helt och hållet ner i stekpannan.

Ingredienser:

  • Vatten
  • Salt
  • 1 paket spinat (minst)
  • 3 msk Ghee (går bra med vanligt smör)
  • 1 tsk kummin frön
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 4-5 torkade chilis (fungerar med chili flakes också)
  • 2 finhackad charlottenlök
  • 1 finhackad tomat ( en halv burk krossade tomater går också bra)
  • 1 tsk koriander pulver
  • 1 tsk Garam masala pulver
  • 1/2 kg Paneer ost
  • Grädde att toppa med (valfritt)

Ett tips är att om jag endast har bladspenat direkt i och använder en halv burk krossade tomater istället så låter jag det koka i ca 30-40 minuter för att verkligen få in smaken ordentligt och att de krossade tomaterna ska börja få den söta smaken istället för något beska.

Gillar

Kommentarer