En månad går fort när man har roligt. Jag ska bättra mig, främst för min egen skull då jag vill spara alla minnen från denna termin i skrift också. Jag känner att detta är det hittills bästa beslutet jag tagit i mitt liv, jag har inte mått så bra och känt mig så fri som jag gör här på väldigt länge. Känner mig levande helt enkelt. Det händer något här hela tiden och jag kan räkna på en hand hur många tråkiga stunder jag haft, om ens det. Sen sist har skolan dragit igång ordentligt och vädret har blivit kyligare. Riktig höst här nu kan man lugnt säga.

Här om dagen blev det ett besök på Ikea. Vi hade längtat hela dagen men när vi kom dit visade det sig att restaurangen enbart hade fika. Tydligen serveras varm mat enbart till lunch?! Övervägde att skicka arga mail till Herr Kamprad, vet att han verkligen om detta? Klart människor vill äta middag också. Tjejerna på bilden är de jag spenderar allra mest tid med. Hanna och Linn från Umeå(!), Diana och så har vi Farina från Tyskland. Så glad jag hittat dessa, de förgyller verkligen min tid här💗

Hur gulliga? <33

Det franska livet handlar om att äta baguett. Baguett med tillbehör. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Min första skoldag var inte ett dugg nervös då jag gick dit i sällskap av Diana och Minna-Maria, hennes roomie som jag träffat flera gånger tidigare. Dagen bestod av två timmars välkomsttal, information och lite presentationer av personal. Vi möttes först av denna bild:


Känns så sjukt att de franska eleverna gjort svåra intagningsprov som de tränat inför under ett år eller mer, ofta under gymnasiet. Jag har hittills inte märkt av någon svår "elitnivå" och de franska eleverna pratar inte ens bra engelska, vad är elit med det liksom...? Kvinnan på bilden talade om att alla dessa elever kommer hamna på ledande positioner i framtiden. Det intressanta är att deras program är 5 år. I Sverige tror jag inte det finns någon statsvetenskaplig utbildning på 5 år? Deras master är alltså inbakad i programmet, varav ett år måste ske utomlands.


Dagen var verkligen bra uppstyrt av skolan! Efter introduktionen delades vi in i grupper och gick till en park för picknick. Därefter promenerade vi mot stadens stora stolthet - Bastille. En fästning uppe i bergen som anses vara stadens viktigaste landmärke. Fort de la Bastille har en helt fantastiskt utsikt och är en militärhistoriskt viktig punkt. Där uppe hade vi en mysig fikastund som skolan bjöd på. Promenaden upp är jobbig, men helt klart värt det. Det känns i både öron och näsa tyckte jag, ju högre upp vi kom. Men ner tog vi de berömda "bubbles" som de kallar dom, haha!

​Och på kvällen anordnades det festligheter! 

Likes

Comments

Höll på att skriva på engelska nu.. Kom på mig själv med att börja tänka på engelska inför detta blogginlägg. Häftigt ändå hur snabbt man kommer in i det! Så, bör jag börja med att be om ursäkt...? Den senaste veckan har bokstavligen talat varit fullspäckad och att ta fram datorn för att blogga har ärligt talat känts lite jobbigt. Men jag vill ju dokumentera allt för min egen skull men även för vänner och familj. Låt oss börja där jag avslutade sist – lägenhetsvisningar. Har gått på flera men bor kvar i korridoren. Jag hatar den med hela mitt hjärta och kommer inte rekommendera någon att bo där någonsin. Men flyttar jag ut måste jag betala en månadshyra och det känns inte sååå värt.. Plus deposition och hyra för nästa. Så troligen blir jag kvar här. Imorse vaknade jag av att en ung fransk kille kom in i mitt låsta rum med en pistol i högsta hugg. Trodde jag. Hann ungefär svimma tio gånger om i huvudet innan han börja babbla på franska och här någonstans insåg jag att han är vaktmästare och ska laga något.Ni vet såna där "pistoler" med gummi i eller vad det är, som man täpper till fönster och sånt med.. Ok ni kanske inte förstår, men han var ingen mördare i alla fall. Efteråt sköljdes jag över av ännu en våg med hat gentemot mitt "hem". Nåväl, har hunnit återhämta mig och nu ska ni få en liten update om senaste dagarna:


Jag har ätit, ätit och ätit. Massor. I mängder. Ja ni ser säkert själva. Men Frankrike är verkligen jordens paradis för oss som älskar mat och bakelser.

​En annan kväll var det hemmafest+utgång hemma hos Diana med hennes roomies, SÅ kul! Och där träffade vi två tjejer från Umeå Universitet, Lotta och Linnea från civilekonomprogrammet om någon känner igen😄

Likes

Comments

Igår vid 18-tiden mötte jag upp Diana och Med(vår franska vän) för att gå på två visningar. Verkligen spännande att gå på franska visningar, visste liksom inte exakt vad man skulle tänka på. Det känns som att mögel och lukt inte är lika vanliga saker att se efter i Sverige, eller har jag fel nu? Här pratas det mycket om det i alla fall. Hur som helst, är så tacksam att jag hade dessa två med mig. Blev liksom en rolig grej, vi skrattade en hel del ihop. Ingen av lägenheterna kändes 100 på grund av vissa kringliggande orsaker som jag går in närmre på här nedan.


Det här är alltså en STOR studio på 40 kvm, alltså nästan för stort för mig.. Vad ska jag göra med all denna yta under tre månader? Vore samtidigt skönt för då kan vänner och familj besöka mig, vilket är omöjligt i skokartongen jag bor i nu. Hyran ligger på ca 470 euro men här kommer den stora nackdelen: värme, vatten och internet ingår inte. Hyran kommer alltså i slutändan bli en dyr historia. Jag vill veta min exakta hyra och att ordna internetavtal etc för en termin är onödigt. Detta ingår annars i nästan alla hyror.


Lite smått nervösa påväg till andra visningen som låg högst upp i byggnaden. Lägenheten låg en bra bit bort och på ett ställe som inte ens Med hade varit på förut haha, så vi visste inte alls vad som väntade oss när vi plingade på dörren.. Men där dök det upp en lång, smal fransk man som genast kindpussades och hälsade oss välkomna in.

​Ja ni ser själva, SÅÅÅ fint och fräscht!!! Här skulle jag i sådana fall dela lägenheten med fransmannen som är 30 år och jobbar som franskalärare samt en 31 årig kvinna från Argentina. Vi kanske är för olika, jag vet inte men gillade i alla fall fransmannen(kvinnan var inte hemma). Men allra mest blev jag förälskad i utsikten, både jag och Diana stod och fotade för fullt medan han pratade haha.. Så, vad var då nackdelen med denna? Jo, den ligger 45 min bort från skolan. I Grenoble strävar man efter att bo så nära stadskärnan som möjligt då nätterna är ganska osäkra och spårvagnen slutar gå strax efter 01. Till stan skulle jag ha ca 15-20 minuter. Men ja, lite för långt bort men älskade boendet och det vore kul att testa på att bo med andra människor. Det skulle bli lärorikt och man får ta del av varandras kulturer. Men får se, ska gå på några fler visningar är tanken.. Borde inte stressa. 

Likes

Comments

SHändelserik dag än så länge. Kl 9 möttes jag, Diana och Med(vår hjälpsamma fransman) på ett café för att inmundiga vår första riktiga franska frukost. Herregud så gott men jag mådde inte direkt bra efteråt.. Massa vitt bröd, sylt och marmelader i alla dess färger och former. Lyxigt va? Därefter fick vi veta att det var demonstranter och kravaller på gång i stadens centrum, därför var all kollektivtrafik inställd. Kravallpoliser med kravallsköldar var samlade i trupper lite här och var, vi kikade på håll vilket var spännande men lite läskigt. Försökte fota men hann inte med då poliserna sprang runt och deras bilar susade förbi i ilfart.. Förstod inte exakt vad demonstranterna ville men de rörde tydligen något slags bidrag.Hann ta en liten bild efter att det lugnat sig..


Sedan tog vi en snabb matpaus – turkisk kebab i pitabröd från ett hål i väggen-ställe. Mums, 4 euro dessutom vilket jag anser vara billigt. Som ni ser på bilden ovan märks den ökade säkerheten av i Frankrike. Militären patrullerar exakt överallt i grupper om 5-6 stycken. I parker, gallerior, kyrkor och allt vad det är. Vakter kontrollerar dessutom ens väska överallt där man går in till exempel på Ikea, mataffär eller en galleria. Bra tycker jag!

Vi har även lyckats fixa kort för buss och spårvagn. 15 euro i månaden och du får åka hur mycket du vill, well.. Stockholms kollektivtrafik känns som rena rama rånet i jämförelse. Detta erbjudande gäller upp till 24 år vilket jag anser vara rimligt då SL är på tok för dyrt för en student. Lite lustigt att korten är så pass personliga att namn och bild är med. Bilden blev dock mycket skumt, lite gul och ser ut som i amerikanska fängelsefilmer...

Därefter besökte vi skolan för att fixa lite papper. Wow kändes häftigt att se vår skola på riktigt!! Den är visserligen mitt under en stor fasadrenovering, men ändå. Gillade verkligen campusområdet, kändes modernt och snyggt. Och ja bergen, de vackra bergen jag aldrig ledsnar på. Så fint!

Likes

Comments

God eftermiddag från den kokheta grytan.. Japp, ungefär så känns Grenoble just nu! Kokhett, men naturligtvis skönt också. Vore dumt att klaga, men som svensk älskar man ju att kommentera vädret😉 Har just duschat iskallt för att finna lite energi till att blogga, hehe. Så vad har hänt sedan sist? Vi har vandrat runt väldigt mycket och försökt lära känna staden helt enkelt. Blir mer och mer kär kan man säga, allt är så vackert och känns som Paris – en stad jag föll handlöst för då jag var där. Vi har funnit mycket hjälpsamma vänner, främst en fransk kille som varit till stor hjälp i komma-igång-processen. Vi har sprungit runt i stan för att fixa bankkonto, mobilabonnemang, spårvagnskort etc.

Så, hur går det med boende undrar säkert vissa av er nu. Med hjälp av vår fantastiska franska vän har jag funnit flera intressanta studios och ikväll ska vi på två visningar! Är så exalterad, nervös och peppad. Drömmen vore att flytta innan skolan börjar på måndag, men jag har inga förhoppningar för säkerhetsskull. Igår skulle jag laga mat för första gången i det "härliga" köket och mötte ännu en gång killen som tycker jag är en bortskämd svensk. Denna gång var han arg på våra korridorskamrater som aldrig städar efter sig, som hämnd hällde han ut all deras diskmedel över spisen. Ok, normalt beteende känner jag.. Frågade hur jag nu skulle laga mat och då rengjorde han en platta åt mig, alltså ja ni hör ju vilket skumt boende detta är😂 Sa att jag letar nytt och ännu en gång påpekade han att jag har det lätt som bortskämd svensk.... Gillar inte det uttrycket faktiskt. Tvärtom är jag mycket öppen för detta äventyr, älskar konstrasterna och den franska byråkratin må vara obefintlig men det är det som gör allting så lärorikt.


Provar större bilder i detta inlägg, säg gärna till om de mindre var bättre. I alla fall, låt oss kika lite på de senaste dagarna:


ÖJa ni ser ju själva, allt är så vackert och jag försöker fånga allting på bild. Förstår inte att jag faktiskt bor här nu😍

Överallt finns det fantastiska bagerier som säljer dessa franska och vackra bakelser. Dessutom är det så billigt, 2-3 euro styck. Och Wienerkonditoriet i Stockholm säljer liknande för 70 kr.. Lyx att ha dessa i närheten i alla fall, känner på mig att de blir mycket bakelser dessa månader.

​Ja som sagt, många fikapauser och bakelser...

​Min första egenlagade måltid😌

Likes

Comments

Fixa ett rum i Dianas lägenhet sket sig. Det var fullt, därav uteblivet svar. Mitt boende var rena rama chocken kan jag tala om för er. Från att ha varit taggad på studentliv, korridor och allt det där vi inte har i Stockholm till att överväga att flyga raka vägen hem och kasta in handduken. Jag måste(!!!) trivas i mitt boende för att klara av detta utbyte känner jag. Jag bor alltså på campus i en studentkorridor. Rummet är 12 kvm stort eller snarare litet och ja, allmänt sunkigt. Känns som gamla sovjet. Någon sa fängelse men jag som jobbat på Kriminalvården hela sommaren sa genast stopp och belägg. Fängelse ser INTE ut såhär, det kan jag intyga er haha.. Fängelse är femstjärnigt hotell i jämförelse, jag lovar. Då talar jag inte om frihetsberövelse etc, utan enbart själva boendet. Ingen hälsar, min våning verkar enbart av killar och ingen har verkat inbjudande eller liknande. Pratat med en enda människa på hela campusområdet och han sa att jag var en bortskämd svensk. Kul. Well, klart jag räknat med att standarden är annorlunda och så men om vi säger såhär – Diana bor i ett slott jämfört med mitt boende. Så det finns ju möjlighet att bo bättre om vi säger så... Hur som haver, jag letar febrilt efter lägenhet att dela med andra. En annan negativ sak är att ingenting ingår. Jag har köpt bestick, tallrikar, stekpanna – ALLT man behöver i ett hem helt enkelt. Och allt detta ska sedan kastas till jul, känns inte så värt direkt hehe. Nåväl, låt oss nu ta en titt på mitt boende i bilder...

Det absolut första jag såg när jag kom in i köket var detta. Ja absolut, jag må vara en bortskämd svensk tjej.. Men really, är detta något jag ska vänja mig vid?


Byggnaden ser åtminstone bra ut på utsidan.

Här är min toalett :)

Här är min säng. Kudde, täcke och sängkläder införskaffades naturligtvis på Ikea.

Imorse åt jag min första franska frukost i mitt lilla rum.

Utsikten från rummet är i alla fall mycket, mycket vacker. Kommer nog aldrig vänja mig vid att det ligger vackra berg runt mig, oavsett vart jag kollar. Så fint!

Låt oss avsluta med något positivt – jag bor ett stenkast från stationen och har således nära till skolan. Har ni sett en vackrare station eller?!

Likes

Comments

Igår vaknade vi upp utvilade och taggade på Ikea. Jag bor ju lite speciellt så att säga och behöver därför mycket saker till rummet, mer om det i nästa inlägg... Jag startade i alla fall dagen med att fråga om närmsta supermarket som visade sig vara ett helt enormt stort, tänk er Ica maxi x3 eller mer haha. Gick runt där i över en timme och då hann jag inte ens se allt. Älskar att handla! Är mycket glad över att få spendera pengar här närmaste månaderna. Allt hade sin egna disk. Alltså vi snackar en disk för dessertostar, för vanlig ost, matost etc. Skinkor, kött, oliver och bakelser i alla möjliga färger och former. Och all frukt! Älskar frukt och grönsaker utomlands – så mycket större, godare och känns mer äkta. Jag kommer troligen äta mer vegetariskt här, eller i alla fall hemma kommer jag inte tillaga kött då jag bor så äckligt som jag gör för tillfället. Köpte i alla fall mycket grönt, hummus och frukostprodukter.

Chokladhimlen!!!!😍 Hela denna hylla, enda bort till andra sidan, innehöll choklad. ALL choklad ni kan tänka er. Oreogalning som jag är köpte jag såklart den choklad som innehöll oreo.

Därefter åkte vi till Ikea, där jag även sitter just i detta nu och skriver. Väldigt nära mig och endast en kort bussresa bort. Vi var mycket taggade på svensk mat men ja ni ser, detta var den franska versionen av "köttbullar och potatismos" 😂 Något fattigare men mycket nöjda lämnade vi Ikea och åkte hem var för sig. Packade upp, bytte om och sedan mötte jag upp Diana igen. Jag hade nämligen via en Erasmusgrupp skrivit ett inlägg och frågat om någon ville träffa oss. Slutade med en gruppchatt på 12 personer från olika länder, så kul! Vi alla möttes upp på picknick i en stor park i staden. Vin, mat och annat gott plus människor från olika delar av världen – fem av fem helt enkelt. Sedan gick några av oss vidare till en bar för ett till glas vin. Fransmännen i gruppen var verkligen hjälpsamma och erbjöd sig hjälpa oss med allt, mycket uppskattat. Man är nämligen HELT handikappat utan franska i detta land. Du kommer ingen vart, mycket frustrerande. 

Likes

Comments

Hej från franska Alperna! Wow, vilket första dygn. Så mycket känslor och nya intryck. Låt oss börja från söndagen och därefter berättar jag om måndagen i nästa inlägg. Kring halv sex på söndagsmorgonen möttes jag, Diana och våra pojkvänner på Arlanda. Det var som väntat ett mycket jobbigt farväl, eller snarare ett "på återseende". Därefter tog vi ett smidigt flyg till Geneve och därifrån en bussresa på två timmar. Vid gränsen stannade bussen för gränskontroll och då klev ett gäng beväpnade militärliknande poliser in och ville se allas pass. De ställde mycket frågor, först trodde jag att det var speciellt riktat till mig(man blir paranoid som svarthårig ibland😜) men det var samma attityd mot alla. De ställde frågor som vart jag kom ifrån, vad jag gör här, vad jag ska studera, vad jag har i väskan, vad har du utöver kläder, har du vapen eller droger etc. Därefter kunde vi åka vidare igen.. 

Staden i sig är i alla fall fantastiskt. Mycket smidig spårvagnssystem över hela staden, gillar det bättre än tunnelbanan faktiskt. Som jag skriver om längre ner är det extremt varmt här, vilket jag inte alls var beredd på rent packningsmässigt. Måste införskaffa flip flops känner jag...

Sitter för övrigt på Ikea nu med datorn då mitt urdåliga boendes internet ej fungerar, jag får därför vänta tills jag börjar skolan och får inloggningsuppgifter därifrån.Här nedan kommer lite bilder och text. 

Här köper vi bussbiljetter på Geneves flygplats.

Därefter åkte vi till våra boenden och lämnade bagage för att sedan ge oss ut i staden efter mat. Vi tog första bästa vilket blev subway, fungerar alltid.. Ser ni hur vackert en alpstad är?! Uppriktigt sagt överraskad, var inte alls beredd på denna skönhet och framför allt värme. Vi har haft 32-35 grader dessa dagar. Tydligen är staden en gryta på sommaren, säger dom.


Första kvällen i Frankrike startade vi med en mycket krämig och god pasta. Därefter slocknade jag likt en bebis i min stenhårda träsäng på 90 cm. Kan då meddela att jag hemma sover i 240 cm.... Kontraster antar jag😉

Likes

Comments

Jag älskar listor av alla dess slag. Mina mobilanteckningar har alltid var proppfulla av olika listor och planeringar. En återkommande anteckning inför varje resa, kort som lång, är "mina förväntningar". Så roligt att gå tillbaka efteråt och se om det blev som man tänkt sig. Jag tänkte därför skriva ner mina förväntningar inför detta äventyr här nedan. Mera specifika mål och vad jag vill hinna med under min tid kommer när jag är på plats. Just nu är det lite svårt att veta exakt vilka möjligheter som finns.


Likes

Comments