Morotsbröd

Hallå i stugan!

Det är väldigt många som frågar om recepten till mina bröd som jag bakar. Så jag tänkte att jag ska lägga upp några inlägg med brödrecept så slipper jag skicka länkar hela tiden 😅 Jag börjar med morotsbrödet som jag bakade igår. Tiden att göra brödet tar rätt lång tid. Men så värt då det blir väldigt gott. Är mest jästiden som är lång egentligen. Resten går snabbt och enkelt. Här kommer recept på ingredienser för 2 st limpor.

50 g jäst
6 dl mjölk, ljummen
2 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
1 stor morot, fint riven
2 dl havregryn
12–14 dl vetemjöl

Börja med att smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och rör ner den i jästen. Nu i med salt, socker, olja, finriven morot och havregryn. Blanda ihop allt. Nu tillsätter du mjölet, lite i taget. Om du använder bakmaskin då kör du degen i 5 min. Knådar du för hand så knåda i 10 min. Nu ska degen jäsa under bakduk i 40 min. När den jäst klart delar du degen i två och formar till limpor. Har du brödformar så smörjer du dom innan du lägger ned limpan. Sen kan man skära snitt på ytan om man vill. Mina brödformar var utlånade så jag körde brödet på plåt. Pensla bröden med kallt vatten och strö över havregryn. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Grädda bröden i 40–45 min. Känn med en provsticka att de är klara. Låt morotslimporna kallna i formen innan du stjälper upp dem.

Dom blir gudagoda 😍👌🏼

Ha det bäst ????

Gillar

Kommentarer