Bakdag idag

Morgonen startade med bak. Förs så bakade jag och Melissa ett kornbröd som blev väldigt gott. Därefter gjorde vi semlor. Mums! Sen tog orken slut 😅 Tanken var att baka karelska piroger också. Men de får nog bli senare ikväll. Imorgon ska jag gå på UnderabaraBaby med Matilda. hon ska shoppa de sista till sin bebis och jag ska nog mest bara kolla. Kanske hittar något kul 😄

Kornmjölsbröd

Ingredienser

2 paket jäst

9 dl vatten

0.75 dl matolja

1 dl filmjölk

1 msk salt

2 msk malda brödkryddor

2 dl fiberhavregryn

3 dl kornmjöl

2 liter vetemjöl

Gör såhär:

1. Använd hushållsassistent. Smula ner jästen i bunken.

2. Värm vattnet till 37°C.

3. Lös upp jästen med lite av vattnet.

4. Häll i resten av vattnet och låt maskinen köra på halvfart medan du häller i resten av ingredienserna. OBS! Passa noga när du häller i vetemjölet så att degen blir blank och släpper från bunken, måttet är lite ungefärligt.

5. När alla ingredienserna är väl blandade, öka till full fart på maskinen och knåda degen ca 7 minuter. Låt jäsa i ca 1 timma.

6. Häll upp på mjölat bakbord, knåda degen lätt. Dela degen i 4-5 delar. Kavla sedan ut varje del till ca 1 cm tjocklek i handsbreda längder.

7. Skär längderna tvärs över i decimeterbreda bitar och lägg på plåt med t.ex. bakplåtspapper på.

8. Sätt på ugnen på 225°C.

9. Låt bröden jäsa på plåt ca 20 minuter.

10. Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter.

Semlor

1/2 paket jäst (à 50 g)

100 g smör eller margarin

2 1/2 dl mjölk

1 ägg

1 dl socker

2 krm salt

2 krm hjorthornssalt

ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)

Pensling:

Ägg

Fyllning:


100 g mandelmassa

2 - 2 1/2 msk mjölk


Garnering:

2 dl vispgrädde

florsocker


Gör såhär:
  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
  9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

Ha det bäst ????

Gillar

Kommentarer

kökskran rostfritt stål,