8 mars

Hej finisar!

Hoppas allt är bra med er, med mig är det relativt bra förutom att jag är super sjuk och har vart senaste veckan, men börjar som tur friskna till. Vet att jag alltid har anledningar till att jag inte bloggat så idag är ingen undantag hehe. För nån vecka sen börja jag skriva ett inlägg som är väldigt personligt och jobbigt för mig men som måste komma ut. Därför har jag valt att inte publicera något innan det inlägget kommer ut då det förklarar mycket varför jag varit ''borta''. Idag ska jag inte publicera det personliga och känsliga inlägget utan ska prata om denna dagen, internationella kvinnodagen såklart!

Till att börja med är det viktigt att säga att för att vara en kvinna behöver man inte ha en livmoder, samtidigt som alla med en livmoder inte är kvinnor. With that said, 8 mars, internationella kvinnodagen, so what, eller?

Detta är en så otroligt viktig dag och har sett mycket på sociala medier samt fick höra ''Grattis på kvinnodagen'', ursäkta mig men grattis till vad? Till förtrycket? Ojämställdheten? Nej, inget jävla grattis. Ska citera ett inlägg jag läste på facebook som lyder såhär:

''Därför ska du inte säga grattis på kvinnodagen. Att säga grattis till kvinnor på kvinnodagen är som att säga grattis till svältande på världshungerdagen. Grattis till lägre lön eller grattis till att kvinnor riskerar att bli våldtagna när de går ensamma hem på natten? Kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation i världen... Så menar du grattis som grattis ni är diskriminerade? Det är en dag för kvinnokamp och ingen födelsedag. Säg istället att du vill vara med i kampen för ett jämställt samhälle.''

Tycker att den texten summerar det så fruktansvärt bra. Måste bara uppmärksamma att personen inte jämfört hungersnöd med förtrycket mot kvinnor utan själva dagen. Jag är helt för att säga grattis och hylla en fantastisk kvinna i ens liv, t.ex ens mamma men jag är inte för att säga grattis till hela grejen. Det är jättefint att vi fått en dag tillägnad till oss men istället för att säga grattis och sen släppa det måste man delta aktivt i kampen för att stoppa eller åtminstone minska förtrycket mot icke-män. Hela synen på feminism är så skev och twisted, feminism eller feminist kopplas som ett smutsigt ord vilket det absolut inte är. Självklart finns det extrema feminister på samma sätt som det finns extrema rasister, även om ens beteende inte behöver bero på en feministiska tankar. Jag hör såååå ofta folk säga att de inte är feminister men de står för jämställdhet och det låter så patetiskt. Det är inte konstigt eller ''töntigt'' att vara feminist, det är något av det coolaste finns. Liksom skitcoolt att man står för allas rättigheter och kämpar för dem!! Så kan människor sluta shamea ordet feminist pga att vissa individer har ett speciellt livsätt som inte ens behöver bero på deras åsikter.

Sorry för luddigt inlägg men behövde bara få ur mig det. Så istället för att säga grattis och va snäll mot en kvinna och hålla upp dörren för henne en gång om året kan du delta aktivt i kampen. Tillsammans går det, någon gång, det är lång process men det går, kolla liksom hur långt vi kommit idag om vi jämför med för några hundra år sen?! Hylla kvinnorna i er närhet, var stark, stå upp för dig själv och delta i kampen mot förtrycket oavsett om du själv är förtryckt eller inte.

Kram och ha det bra!

Gillar

Kommentarer

US
,
Du skrivet bra. Jag håller med dig.
US
,
Jag hoppas att du blir frisk och känner dig återhämtad. Skicka kärlek och värme från andra änden. Stor kram