Tips för mindre bostad

Hej godingar

Sitter just nu och väntar på att VVS ska bli klara så jag kan ta tag i alla måsten. Hatar detta. Att man inte gör rätt från början. Men men snart är detta jäkla elände över och vi kan äntligen få göra det vi köpte detta hus för. Njuta av att bo här. Har inte riktigt blivit så ännu till 100%

Jag får otroligt många frågor om hur man inreder mindre utrymmen.

Jag har gjort ett par sånna uppdrag och vill alltid tänka att få ut så mycket jag bara kan av hela ytan. Från golv till tak.

Tänk Inte bara golvytan nyttja hela väggen ända upp till tak. Därför brukar platsbyggda eller iaf tillbyggnader rekommenderas. Säg att du har ett Ikea kök när du köper bostaden. Du har högt i tak men hela ytan har inte använts. Bygg på med skåp. Du kanske kan måla om luckor och byta handtag för att spara in på pengarna. Ofta kan en ny bänkskiva gör så otroligt mycket.

Samma sak gäller snedtak. Vad kan du göra med ytan som inte går att använda? Här ovan byggde jag platsbygga skåp med massa förvaring. Detta är alltså en etta på 35kvm.

Mycket dålig kvalité på denna bild men här är ett Ikea kök som satt i en av våra bostäder. Ej ända upp till tak så vi köpte till skåp. Bytte knoppar samt bänkskiva och det blev super mysigt.

Så nyttja hela takhöjden även om boytan är begränsad. Om det inte finns färdiga skåp att köpa bygg till. Det är väldigt lätt att små hem känns stökiga. Sats på bra förvaring och gärna att smälter in i övriga inredningen. Om det går bygg på sovloft, frigör golvet till annat.

Bild från samma etta som ovan. Ett mysigt litet krypin. Det behöver inte vara över möblerat var försiktig med det. Alla bostäder har inte taket det kan vara snedtak mm. Håll dig bara till en röd tråd och skön känsla. Backa och känn in. Enkelt stilrent hellre än över möblerat och stökigt.

Gardiner. Många verkar tycka just gardiner är så svårt. Min personliga åsikt.

Ett för att få in ljuset använd inte tjocka gardiner i utrymmen som tex Vardagsrum/Kök låt ljuset komma in så ha då tex linne gardin. Sovrum gärna tjockare tyger som sammet eller annat du gillar. Finns så mycket snyggt idag. För att få höjden eller iallafall känslan av höjd fäst tak skenor så att gardinerna hänger ända från tak till golv. På så sätt lurar du ögat att fönsterna är större och även rummet kommer upplevas högre i tak än vad det är. Samma gäller speglar. Använd dig av speglar för att få en känsla av större rum. I övrigt är också speglar fantastisk fint att inreda med. Sedan är det också så att i små bostäder med väldigt liten yta skulle jag aldrig välja att måla mörka väggar. Håll dig till ljusa nyanser.

Och för tusan glöm inte det gröna. Växter gör så ett hem känns hemtrevligt.
Liten sammanfattning

Inred sparsamt. Över möblera inte.

Måla ljusa väggar, använda speglar

Nyttja hela takhöjden och inte bara golvytan

Ha inte för stora möbler.

Fäst gardinerna i takskenor, låt hänga från tak till golv gärna skira gardiner i vardagsrum/Kök

Jobba med belysning. Det blir aldrig för många ljuskällor. Man säger 5-7 st i ett rum. 

Detta är några ettor jag inrett i samma hus här i Uppsala och ja de alla ser likadana ut i fast inredning men olika planlösningar.

Hoppas du finner dessa inlägg inspirerande.

Kram J

Love by Jana

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Nya inlägg