Influenser & samarbeten

Idag har jag och Fredrik jobb att göra ihop. Händer kanske en gg i veckan annars är vi på varsitt håll.

Som jag skrev om det tidigare så tycker jag det är alldeles perfekt.

Jag får väldigt många frågor om samarbeten och hur det fungerar för oss influensers. Hur många man skall göra. Vad ett företag betalar mm.

1. Jag får flera förfrågningar om dagen. (För att vara väldigt tydlig med er så tackar jag NEJ till allt som inte känns jag. Inte passar in i mina plattformar. Undviker samarbeten varje dag vilket blir både tråkigt för er och jobbigt för mig.
Visst, händer det att vissa månader är det mycket men då får man ta och tänka till och planera.

2. Hur ett samarbete går till beror lite på om det kommer direkt från företaget eller om de går via en agentur som skickar ut. Är det en agentur så vet man oftast allt direkt. Där med hänger en brif. Du läser igenom. Ser betalningen. Väljer datum eller så finns redan ett datum planerat. Kan du eller inte vet du direkt vilket jag gillar. Man trycker på en knapp med JA TACK eller NEJ TACK
Där och då skriver du på kontraktet eller så tackar du bara nej, vissa vill veta varför och även om de inte vill skriver jag alltid varför. Det är väldigt viktigt för mig. Jag hade tex nu senast ett samarbete som skulle innebära tapet i ett rum. Jag skulle både få välja tapet för massa pengar. Få hit en som sätter upp denna samt få bra betalt. Jag har tackat nej. 

Vi har precis renoverat och jag är super nöjd med det. Bättre att erbjudandet går till någon som VERKLIGEN behöver detta samarbete och förhoppningsvis gör detta helhjärtat. För mig handlar allt om det. 
Om det är ett företag som skickar så går det oftast några vändor fram och tillbaka. Då företag missar att det är bra om man skriver ut alla önskemål mm direkt. Svårare är dock vad det är för betalning de skall erbjuda och därav blir det många mail och vid större samarbete föredrar jag att man alltid träffas. 

Jag har skrivit om detta förr men jag ser alltid att man har långsiktighet i allt man gör. Att det är återkommande kampanjer och inget man gör en gg. Det är sällan de bästa för någon. Jag strävar också efter ambassadörsskap vilket är en säkerhet och man vet vad som kommer in varje månad. Resten är bara bonus. 

Jag FÖRSTÅR att ni kan bli less på oss influenser som ni ser gör ”reklam” men tänk efter. Detta är vårt jobb. Vi äger och driver en plattform vårt egna varumärke och där vi måste få in pengar för att överleva. Sen håller jag med om att vissa som gör reklam för allt och ingenting är uttröttande. Det håller inte heller i långa loppet. Man kan INTE älska allt och ALLA företag och deras produkter. 


Men vad kostar det egentligen att anlita en influenser? 

1. Stirra dig inte blind på antalet följare. Det är HELT ointressant om följare är inaktiva. 

Bästa är att följa profilen ett tag. Se hur den beter sig på sina plattformar. Hur kommunicerar personen med sina följer/läsare. 

Vad är det personen visar upp, stämmer detta överens med hur du vill synas och ditt företag? 

Be ALLTID om statistik. 

Då skall du be om dessa 

Länder (Om du säljer endast i Sverige så är troligtvis Sverige det som skall ligga i toppen) 

Åldersintervall (Vad är det för åldersgrupp, vem kommer köpa dina produkter) 

Det finns också Kvinnor/män procent men anser inte denna är så himla viktig. 

Be om Aktivitet på kontot 

Där ser du räckvidd/exponeringar 

Kolla även innehåll där ser du hur många FAKTISKT har gått in på ett inlägg. (Alla trycker inte på gilla knappen trots att de sätt inlägget) Jag kan tex ha 1000 gillar på ett inlägg men det är 50 tusen som har varit inne. Det är 500 st som har sparat ner inlägget mm. Mkt viktigt att se bakom bilden och inte stirra sig blind på gilla knappen. 


Jag vet att det är många framförallt ungdomar som drömmer om detta yrke. Det är ett yrke idag. Rätt coolt faktiskt och är man ärlig, duktig och står med båda fötterna på jorden kan man komma långt och leva på detta. 

Jag skall ge er Mina bästa tips i dagarna hur ni skall tänka samt hur jag jobbar med denna bransch och mina tankar om framtiden. 

Kram J 

Love by Jana

Gillar

Kommentarer

Jenka
Jenka,
Så bra inlägg med info 😊 <3
nouw.com/jenka
Emma
Emma,
Hur får du fram denna statistiken från Insta? Eller menar du på bloggen?
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Nya inlägg