HALLOJ!
Valeria här, idag tänkte jag skriva om min vaccinationsprocess. MUMS, SPRUTOR! VEM ÄLSKAR INTE???

För en månad sen ringde jag vårdcentralen i Åhus angående vaccinationstid och då hade inte dem tid att prata med mig vid just det tillfället. Då fick jag boka ett telefonsamtal ca 2 veckor senare. Då ringde sjuksköterskan en halvtimme för sent. Till slut kom sjuksköterskan fram till att de inte ger vaccin mot gula febern på vårdcentralen i Åhus så hon rekommenderade att jag ringde infektionsmottagningen i Kristianstad. Hon tyckte då att det var lika bra att jag fick alla vaccinationer där.
Jag fick kontakta infektionsmottagningen i Kristianstad och fick då en tid ca 2 veckor efter och IDAG KL 11 var det dags!

Jag är ALDRIG sen men idag blev jag det för att jag hittade inte till infektionsmottagningen och jag sprang runt som en yr höna, fram o tillbaks o upp o ner. För er som inte vet var infektionsmottagningen ligger så finns den bredvid akutmottagningen och jag gick in i huvudentrén av sjukhuset, så fel det kan bli. I alla fall när jag väl hittat rätt och checkat in var jag ca 15 min sen. Jag fick fylla i en gul blankett angående allergier, tidigare vaccinationer mm. Läkaren kom och han var supertrevlig, verkligen tur! Det första han sa till mig när vi satte oss på hans rum var att ta några djupa andetag sen löser vi det här med tidigare vaccinationer för jag hade ingen aning om vad jag fått och inte fått. Han märkte väl att jag var uppjagad och stressad. Jag hade med mina vaccinationspapper sen tidigare och han försökte tyda vad som stod på dem. Läkaren lyckades till slut pussla ihop vad jag fått för sprutor och vad jag kommer att behöva inför denna resan. Jag fick även ett jättebra häfte med information för resenärer som ska till Afrika. Fick även ett häfte om hälsoråd och tips, väldigt nyttig information!

Läkaren kom fram till att jag kommer att behöva
*Vaccination mot hepatit A & B (twinrix), denna tar man totalt 3 gånger. Först en gång, sen en månad senare och sen efter ytterligare 6 månader.
*Vaccination mot gula febern (den är obligatorisk)
*Vaccination mot meningokocker (en viss bakterie som bla. kan orsaka hjärnhinneinflammation)
*Recept på Lariam som är ett malaria profylax, det finns två varianter och Lariam är den billigare varianten. Man tar den 1 gång i veckan. Det andra profylaxet tar man VARJE dag och kan bli en rejäl saftig summa pengar. Skillnaden mellan dessa två profylax var att Lariam är billigare och kan ge nasty biverkningar så som mardrömmar mm. MEN det är enbart ca 20-30% som upplever dessa biverkningar. Läkaren rekommenderade därför att börja med Lariam med start 3 veckor innan avresan, skulle jag få biverkningar så hinner jag byta till det dyrare profylaxet.
*Recept på tabletter mot magsjuka (kommer ej ihåg namnet)
*Recept på dukoral, man dricker detta och det ska förebygga mot Kolera, det är en diarrésjukdom, inte nice!

SUMMA KARDEMUMMA = Idag fick jag tre vaccin, mot hepatit A & B & mot meningokocker i vänster arm och mot gula febern i höger arm. Inga biverkningar än så länge mer än att min högra arm har domnat av lite och är öm. Dessa tre vaccin gick på 1320kr, saftig summa pengar för 3 vaccin. Jag har bokat en tid till min andra dos av twinrix mot hepatit A & B i December.


TIPS TILL ER STUDENTER SOM SKA GÖRA ER PRAKTIK UTOMLANDS & BEHÖVER VACCIN
*Var ute i GOD tid, det är svårt att få tid inom vården. Så förvänta dig inte att få tid en månad innan avresan.
* När det är dags, ta med dina gamla vaccinationskort (kan vara bra att ha)
* När du väl har fått din vaccinationstid, förbered dig på att sjukhuset kan vara en labyrint så åter igen, var ute i god tid.

*Ha gott om pengar till vaccinationerna (dem tog tydligen inte faktura, eller de ville helst att man betalade direkt i alla fall)
* Förvänta dig att besöket kan ta tid, mitt besök tog totalt ca 50min.


HA DET MYSIGT I HÖSTRUSKET! <3 /// VALLE


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hallå i stugan!

Idag är det Söndag och vi har fikat med utbytesstudenterna från Uganda. Det har varit mycket mejlande fram och tillbaks tills vi hittade en tid som passade alla och äntligen blev fikan av! Vi har varit lite smått nervösa hela dagen och funderat mycket på hur det kommer att vara att träffa dessa studenterna. Kommer det att vara stelt? Hur ska vi klara av att prata engelska hela tiden? Kommer de ens att dyka upp? Vi har fått höra en hel del om att invånarna i Uganda inte är så måna om tiden. Har man bestämt en tid kan de dyka upp 2-3 timmar senare eller inte alls. Vi svenskar gillar ju i regel att komma i tid och gärna en kvart innan för att vara på den säkra sidan. Som tur var kom tjejerna bara fem minuter för sent och vi var där en kvart tidigare än bestämt, hehe. Vi möttes upp i gallerian och tog oss en fika på espresso house. Tjejerna var väldigt avslappnade och framåt vilket uppskattades väldigt mycket! Dem pratade en hel del och vi behövde bara inflika med en kort fråga och sen skötte de resten av snacket i princip. Vi förstod ungefär hälften av vad dem sa HAHA! Vi nickade och höll med för det mesta. Den ena tjejen vi träffade hade sex syskon och vi sa herregud vad många! Hon sa många? Det är ingenting för oss i Uganda, bara tanken av att klämma ut SJU ungar gjorde oss svettiga hahahah.. Vi frågade hur de uppfattade oss svenskar och de uppfattade oss som blyga och som att vi alla lever i vår egen värld. Vi är inte lika pratglada som de i Uganda. Hälsar man inte på de som väntar på busshållsplatsen eller de som går förbi en då är man ohyfsad i Uganda och gör man sånt här i Sverige är man nästan konstig, tänk vad det kan skilja sig. De sa att vi kommer få en chock första veckan vi är där för att vi har allt här i Sverige. De berättade att de t.ex. inte har det lika lätt som oss att få vatten, de tvättar sina kläder FÖR HAND (RESPEKT) och det är väldigt stora skillnader gällande vården och sjukhusen.

De gav oss goa tips ex. som

*ÅK ALDRIG MOTORCYKEL/MOPED (BODA BODA),, DET ÄR LIVSFARLIGT! I Kampala en stad i Uganda dör det minst 4 personer i motorcykel/mopedolycka om dagen. Istället för att åka taxi brukar nämligen en del föredra att hoppa på en motorcykel/moped för att det går snabbare i trafiktäta vägar.

* HA INTE MED ERA IPHONES, se upp för ficktjuvar!

*FRI KLÄDSEL, ingen bryr sig om vad du har på dig förutom på sjukhus där bör man ha kjolar osv som går över knäna, det handlar väl om respekt.

*TA MED ER GODIS OCH CHOKLAD HEMIFRÅN för att svenskar är bäst på godis enligt utbytesstudenterna (vi håller med ;) )

*HÄLSA PÅ ALLT OCH ALLA O FRÅGA HUR LÄGET ÄR i Uganda! Gör man inte det då är man ohyfsad.

Dem sa så mycket mer men allt bara snurrar i huvudet just nu. Supergoa tjejer, de gav oss deras nummer så vi kunde höra av oss när vi är i Uganda så skulle de visa oss runt, hitta på saker med oss och bjuda oss till deras hem. Vi hoppas på att få träffa dessa tjejerna igen fast nästa gång i Uganda. Nästa gång ni får höra från oss är väl när vi ska ta vaccinationerna och det är SNART, ajajaj...

Ha det bäst! // Valle & JullanLikes

Comments

Halloj till dig som läser på andra sidan skärmen!
Vi som kommer att driva denna blogg heter Valeria & Julia. Vi är två sjuksköterskestudenter som läser vårt andra år på högskolan i Kristianstad. Nästa år i Mars månad har vi fått den fantastiska möjligheten att få göra vår primärvårdspraktik utomlands och vi ska till UGANDA! Vi är så taggade och tanken av det ger oss fjärilar i magen och vi blir som två fnissiga tonåringar igen. Vi ska vara iväg i 12 veckor, vilket innebär att vi är ifrån våra nära och kära i tre månader. Under dessa tre månaderna kommer vi bara att ha varandra och vi kommer att få se saker som vi inte ens kan föreställa oss. Innan vi åker iväg är det en hel del saker som ska förberedas och vi tänker att ni ska få följa oss från och med NU, under resan och tills vi kommer hem igen till midsommar 2018. Varmt välkomna till vår blogg och denna amazing journey som vi ska få uppleva tillsammans!

Likes

Comments