7 månader har alltså gått nu sedan jag kom hit, och det återstår 4 månader kvar innan jag åker hem till Sverige! För cirka 1 vecka sedan gjorde jag en resa till huvudstaden Buenos Aires! Buenos Aires kan man säga är Sydamerikas Paris! Sjukt stort och väldigt fint! Väl i Buenos Aires så passade jag på att gå på en konsert med Jacob Collier som är en multiinstrumentalist och rent sagt musikaliskt geni från England. Det var lätt den bästa konserten jag sett i mitt liv och det var ett galet ös på publiken också! Efteråt konserten så fick jag även chans att snacka med honom! så jag passade på att prata massor om negativ harmoni med honom som är ett musikaliskt begrepp eller renare sagt en teori han använder sig mycket av i sin musik! Han var en förvånansvärt ödmjuk grabb! Måste erkänna att jag var lite fanboy och starstruck så mitt i allt det bad jag honom signera min nyinköpta T-shirt haha! Efter konserten blev jag även känt med ett gäng grabbar som också varit på konserten! Det visade sig att de var från min stad Cordoba så det var ett kul sammanträffande! Jag gick senare till en resturang och käka och tog en öl med dem haha! sånt som händer i Argentina yes! Passade även på att hänga lite med Emma och Sofia som är 2 utbytesstudenter från Sverige! Annars blev det mycket vanligt turistande i staden! under veckan i Buenos Aires så bodde jag hos en norska som bor i Buenos Aires! hon hade sitt sitt hus mitt i Palermo som är ett riktigt hipster område i Buenos Aires! älskade verkligen det området!

Nu är jag iallafall "hemma" i Cordoba så det är ändå skönt. Det är inte lika stressigt här och folk är lite mer laidback även om det är en storstad! så ikväll blir det att dra på en födelsedagsfest hos en i min klass vilket jag ser fram emot!

HADE :) !!!!!

Foto cred till Emma som tagit massor av bilderna!


Jacob x2!!!

Obelisken i BA

I stadsdelen Palermo i Cordoba så kryllar det av väldigt mycket av nice graffiti!

En riktigt sjukt utställning av Game of thrones tog plats i cordoba!

king Joffreys krona haha!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vintern börjar närma sig sitt slut och våren glider sakta in. Alla mina utbytesstudentkompisar åkte hem till sina länder för snart 1 månad sedan. Nu när de har dragit hem så kan det kännas lite extra ensamt. De andra utbytesstudenterna gör samma resa som en och det känns tryggt att vara med dem. Den här månaden har jag verkligen kämpat mer än innan. Har haft väldigt mycket hemlängtan och eftersom jag inte har någon att prata engelska med längre så har jag kämpat på med att lära mig bättre spanska. Efter en stund i ett främmande land blir man inte längre den där utlänningen som alla har massor av samma frågor till en utan man får istället kämpa på med att bli en del av samhället, göra de sakerna de andra gör och bara flyta med liksom.

Ikväll ska jag på en konsert med Roy Hargroove som är en jazz musiker från USA som gör sällskap med jazzsångerskan Roberta Gambarini . Rätt sjukt att dem kommer till Cordoba i Argentina ändå. Så det blir sjukt niceeee.

Är så sjukt taggad på att resa. Vill ut och se mer av världen och Argentina. Saken är bara att man måste ha massor med godkännanden av Afs för tillåtelse att åka och det är ganska överdrivet komplicerat. Reser jag med någon i min värdsfamilj så behöver man dock inte det, men saken är att min familj inte reser mycket så det blir ju att man får åka själv eller med någon kompis.

den 28 Augusti åker jag till Buenos Aires för att lära känna staden samt se en konsert med Jacob Collier. Stannar där i 5 dagar.

Idag var det val i Argentina. Argentina som är en republik har alltså en president till skillnad från Sverige. Idag så var det val om vilka som ska sitta i kongressen som jag förstod det och alltså inte president val. Här kan man rösta från att man är 16 år och efter att man har fyllt 18 så är det obligatoriskt att rösta. Politiken i det här landet är dock en stor ”quilombo” (kaos) som argentinarna säger. Inflation och mycket korruption.

1 år är verkligen så sjukt mycket men det går oerhört fort också! även fast det känns lite tungt nu så har jag de 5 roligaste och bästa månaderna framför mig med sommar och kul framför mig!

För övrigt så leker livet 99% av tiden!! :)

Katedralen i Cordoba 

Fernet con coca. bästa kombon. livets dryck

En av mina kompisar Santiii

Mina "syskon" plus farmorn och kusiner.

i ett träd på landet

valdag i Argentina

fick feeling och gjorde svenska köttbullar till min familj. Dem tyckte väldigt mycket om det. Hade även tagit med lingonsylt från Sverige. Lingon finns inte i Argentina vad jag vet iallafall

Likes

Comments

Jag har nu fått vinterlov här och det har jag fram till Augusti! Har planerat en resa till Buenos Aires som jag hoppas blir av för det skulle verkligen vara kul att se!

Att vara i ett annat land och i en annan kultur innebär att man har mycket möjligheter att pröva på saker! så varje gång någon frågar mig om jag vill hänga med på något säger jag oftast ja!

Min syster här har en kompis som heter Sol. Sols föräldrar har en så kallad "comendor" som är ett ställe där barn som inte har mat kan komma och äta varje helg! Min syster och hennes kompisar brukar åka dit varje lördag och hjälpa till med mat och servering! så förra lördagen frågade dem om jag ville med och hjälpa till och jag följde förstås med!

Stället låg i ett väldigt fattigt område och det kom lite som en chock för mig hur många barn som var där! Över 100 st! vi började hjälpa till med att göra maten och servera åt alla. Man såg verkligen hur glada och tacksamma barnen blev när de fick äta riktigt mat! Det värmde lite i hjärtat att se! själv fick jag berättat för mig att vissa av dem bara åt bröd till mat vissa dagar! Denna värld är oerhört orättvis! Innan jag kom hit trodde jag att det var typ bara i fattiga länder i Afrika människor hade ont om mat! men faktum är att detta är verkligheten för miljontals människor världen över! samtidigt sitter vi i Sverige och klagar på att skolmaten är äcklig och inte tillräckligt bra etc! men faktum är att vi i Sverige är väldigt priviligerade med allt vi får och glömmer ofta bort hur resten av världen faktist ser ut! Jag passade även på att berätta lite om Sverige och Europa för vissa av barnen och dem tyckte det var mycket intressant! lite kunskap kan vara mycket värt för de som inte haft möjligheten att lära sig så mycket! Vissa av kidsen började senare dansa någon Argentinsk nationaldans som var intressant att se! Det var kul att hjälpa till och alla kände en gemenskap! Jag kommer i framtiden åka dit fler gånger och hjälpa till!

Min spanska har verkligen utvecklats så himla mycket den här månaden och jag känner att alla Argentinska slang och uttryck sitter på plats haha! folk skrattar och tycket det är himla roligt när en utlänning säger något uttryck som "culiado"eller "la concha de la lora" haha

Alla som hjälpte till i helgen!

haha, har även passat på att köpa en poncho, love it, fler ska det bli!

Likes

Comments

Ungefär halva min vistelse i Argentina har gått nu. Tänkte att jag summerar lite kort om händelser som hänt här samt en hel del foton.

Först och främst har jag åkt på en resa med AFS till Iguazufallen som ligger i Brasilien/Argentina. Det är ett av världens största vattenfall och det var en av de bästa stunderna i mitt liv att få se det.

Har även fått en ny familj här samt sjukt många nya vänner!

Just nu känner jag att jag har sett det mesta av Argentina och det har betytt väldigt mycket för mig och jag känner att jag har lärt mig mycket och växt väldigt mycket som person här! dock finns det en hel del kvar att se.

Jag har möjlighet att vara kvar här till Januari men just nu känner jag som sagt lite att jag sett det mesta av landet och kulturskillnaden. Saknar framförallt att hålla på med musik mycket!!! ,och saknar även Sverige ganska mycket just nu då det är sommarlov och allt där hemma. Jag vill hinna med att resa lite mer i landet och kommer eventuellt göra det då det är vinterlov här om 2 veckor ungefär! Men jag kanske åker hem tidigare än planerat. 4 månader har gått väldigt fort men även känts som väldigt länge även.

Mina 4 månader än så länge har varit helt underbara och livförändrande! Människor är så ödmjuka här! man delar allting och jag själv har blivit oerhört mycket ödmjukare än vad jag har varit tidigare! Världen är verkligen så sjukt stor och så olik från välfungerande Sverige! I Argentina finns det väldigt många fattiga och landet fungerar inte så jättebra egentligen. Det gäller även att alltid passa sig noga då man går ut på gatan då risken att bli överfallen och rånad är ganska stor. Detta hände nästan mig men som tur var hann jag springa ifrån rånaren innan han kommit allt för nära.

Jag kommer verkligen uppskatta Sverige och allt som fungerar så bra i mitt land väldigt mycket mer när jag kommer tillbaka än vad jag gjorde innan jag åkte till Argentina!


Här kommer massa bilder från livet i Cordoba och resan till Iguazu

Iguazuuuu

I paraguay så är taxin bestående av motorcyklar whaaat

Min Argentinska broder Franco

Mina närmsta Argentinska vänner!

Likes

Comments

Jösses vad tiden går fort och Jösses vad jag är dålig på att uppdatera den här bloggen... :)

16 Februari landade jag i Buenos Aires och 3 månader har alltså gått sedan dess.

Denna månad har varit ganska lugn men har hunnit göra en hel del nya saker. Det är verkligen något jag älskar här i livet att pröva på nya saker hela tiden, vad det än handlar om . Eftersom jag är i ett helt annat land och i en helt annan kultur så blir möjligheterna att upptäcka nya saker optimala. Jag har bland annat hunnit gå på en Argentinsk fotbollsmatch vilket är en av de sjukaste upplevelserna jag varit med om!!! Först och främst var det derby mellan Talleres-Belgrano som är de 2 stora lagen i Cordoba. I Argentina så är inte motståndarlagets supportrar välkomna så bortalaget har verkligen noll stöd från supportrar under en bortamatch. Dessutom kan man nämligen riskera att bli mördad om man är en bortasupporter och går på en bortamatch vilket hände under förra derbymatchen. yep här är fotboll på liv och död.

När matchen skulle börja så var det sjukaste entrén jag sett. blå och vit rök kom ut från arenan och 70 000 personer började sjunga någon sång, sedan börja alla kasta någon slags rulle och annat skit. hela arenan var tillslut full av skit haha. Det bästa under matchen var dock när hemmalaget gjorde mål och hela publiken gick crazy och alla började krama varandra i publiken haha. Jag har tidigare gått på matcher i Premier league, La liga och Serie A. Men ändå måste jag säga att matchen här i Argentina är den häftigaste matchen jag upplevt hittills.

När jag och min isländska kompis Baldvin lämnade station så var det några Argentinare i vår ålder som hörde att vi pratade engelska och frågade vart vi var ifrån och så vidare. Det sluta med att dem bjöd oss på mat och erbjöd oss skjuts hem. Det skulle aldrig hända i Sverige känns det som. Argentinare är verkligen så himla vänliga och vill alltid hjälpa andra människor. Något som jag också vill få med mig från Argentina är sättet dem bemöter andra människor här! Helt underbart folk verkligen!

Om 12 dagar så ska jag på en resa till Iguazu i norra Argentina där ett av världens största vattenfall ligger! är så sjukt taggad! Det kommer blir så fett!

ha det bra :)

Galna supportrar haha!

Vänliga Argentinare<3

Har även hunnit med mycket roliga fester med härligt folk! :)

Asadooooooo på söndagar är tradition här!

Likes

Comments

Här i Argentina så närmar sig vintern och det börjar bli kallt. Idag är det dagen innan min födelsedag och jag ligger med feber i min säng. Tror jag har blivit sjuk så fort pågrund av att jag fortfarande går runt i sommarkläder och så har jag ganska dåligt immunförsvar just nu. Iallafall, imorgon så fyller jag 18 år och ska fira det genom att ha en asado (grillfest) med några vänner hos min kompis Baldvin från Island. Jag hade tänkt att ha en stor födelsedagsfest denna vecka men jag var lite sent ute och det strulade med lokaler, så jag insåg att det blir bättre att ha festen nästa vecka :) Men shit vad nice det är att äntligen bli 18!!! som jag har längtat!!! I Argentina är det "tradition" med att man snaggar skallen på killar som fyller 18 år haha. Jag vill själv inte göra det, men när jag vaknar dagen efter min födelsedag kan jag mycket väl tänka mig att jag ligger där med snagg, det är bara att vänta och se haha.

Hur är livet här annars? Ibland är det toppen och ibland är det inte lika roligt, Som livet i allmänt antar jag. Skillnaden att här är det en sån stor kulturkrock så allt blir på nått sätt så mycket mer emotionellt. Jag har hunnit se och lära mig nya saker om Argentina såsom att Argentinare är himla närgångna tillskillnad från Svenskar. Det leder till att det ibland kan bli ganska obekvämt med konversationer men jag vänjer mig nog med tiden. I Argentina delar man verkligen på Allt, från mat och dricka till kläder osv.

På lördag ska jag åka med min kompis Flor och hennes familj till deras sommarställe lite utanför Cordoba. Blir ett skönt och roligt sätt att spendera helgen på :)

Förra helgen var jag på ett AFS camp. Det var rätt segt, men kul att träffa alla människor och höras om deras upplevelser :)

Likes

Comments

Tiden bara flyger iväg. Jag har nu alltså varit i Argentina i över 1 månad. Dock känns det som jag kom hit igår. Jag har hunnit börja i skolan och det fungerar bra. Min klass är riktigt bra och har skaffat en hel del bra vänner. Dock så har det varit rätt många dagar då skolan varit inställd eftersom lärarna är ute och demonstrerar pågrund av sina usla löner.

Den första månaden på ett utbytesår är som en "smekmånad" och allt är jättebra, men sen kommer den lite jobbiga biten och tror jag kommit till den nu. Språket börjar bli ganska frustrerande eftersom det blir himla svårt att uttrycka sig med brist på ordförråd. Dock så utvecklar jag språket för varje dag som går. Har redan lärt mig mer spanska på 1 månad en vad jag gjorde på 5 år i Sverige haha. Min drivkraft till att verkligen plugga spanska nu är att jag vill kunna säga vad jag vill och kunna förstå vad alla andra säger. Språket är bara en fråga om tid. Imorgon ska jag börja ta extra spanska kurser. Jag tror det kommer vara sjukt bra för att få grammatiken på rätt plats.

Annars är livet bra och känner att jag lär mig något nytt varje dag. Det är skönt att vintern närmar sig här och temperaturen går ner lite till ungefär 23 grader från 33 grader. Värmen kan vara skönt ibland men tillslut blir det bara jobbigt haha.

Idag så är skolan inställd pågrund av demonstrationer. Jag tycker det är sjukt jobbigt med alla demonstrationer som äger rum typ varje dag i staden eftersom det leder till att kollektivtrafiken blir kaos. Antingen får man vänta 2 timmar på en buss eller så kommer den inte alls och då blir det att slösa cash på en taxi istället.

Hade!

Lite bilder också förstås!

Förra söndagen drog jag till ett vattenfall i bergen med mina skandinaviska bröder som hette Los chorillos!

Har även hunnit gå på konsert med symfoniorkestern här! Lyssnade på Bethovens 9, sjukt bra! Tror aldrig jag hört en publik jubla så starkt efter en klassik konsert som här. Det var som när en fotbollspelare gör ett mål i 90 minuten i en viktig fotbollsmatch haha.

På söndagar är det familjedag och hela familjen samlas! kusiner vännner osv! Detta är 2 av mina "kusiner"! sjukt härliga människor!

Likes

Comments

Jag har alltså varit i Argentina i lite mer än 2 veckor. Älskar verkligen detta land. Värmen, maten, människorna, musiken, naturen, allt är verkligen så himla underbart här! Har hunnit med att göra så himla mycket eftersom jag inte börjat skolan än. Men nu på onsdag så böjar skolan. Jag ser faktist fram emot det väldigt mycket!

Det finns så himla mycket jag kan berätta om men håller det kortfattat om vad jag gjort om dagarna. Jag har för det mesta åkt till olika platser såsom sjöar, naturreservat, träffat nya vänner och dansat reggaeton hela nätterna på klubbarna här haha!

slänger in lite bilder från min vardag! :)


Förra onsdagen åkte jag till ett naturreservat utanför Cordoba med min familj plus lite vänner. Väldigt vackert!

På Torsdagen åkte jag till en sjö utanför corodoba med Ture (min svenska polare) och några av hans kompisar :)

I lördags drog jag till en nyöppnad nattklubb ungefär 1 timme utanför Cordoba tillsammans med min kompis och granne Santiago . Det var sjukt ös och senare under kvällen kom en känd reggaeton rappare och spelade haha, så himla fett! Dansade till kl 7 på morgonen och kom hem kl 9 så sov mest under söndagen. Hur folket dansar här är på riktigt the next level haha, helt galna.

Likes

Comments

De senaste 2 dagarna har jag varit mycket i stan och träffat många andra utbytesstudenter från hela världen. Vi har typ mest hängt i parker och på cafeer och det har varit fett nice.

Idag, tisdag alltså, så åkte jag in till stan runt 2 och mötte up lite folk. Vi drog till parque Sarmiento och chillade. Senare drog jag till Frederik som är en dansk utbytesstudent. Han bor i ett riktigt sjukt hus haha. Vi hängde mest i poolen och senare kom min familj och hämta upp mig.

Imorgon ska jag och Frederik prova på rugby. Rugby är tydligen väldigt stort i Argentina. Vet typ inget om rugby förutom att det typ är som amerikansk fotboll och man tacklas sjukt mycket. Laget vi ska träna med är typ det bästa i hela Cordobadistriktet. Kommer säkert gå åt helvete men vafan, yolo. Hoppas vi överlever.


Likes

Comments

Hej!

För dig som inte vet så har jag alltså åkt på ett utbytesår till Argentina och kommer vara här i cirka 11 månader!

I torsdags åkte jag till Arlanda och flög via Frankfurt vidare till Buenos Aires. Jag anlände på fredag kl 8 lokal tid och senare mot kvällen tog jag slutligen bussen mot Cordóba där jag möttes upp av min värdfamilj. Familjen jag bor hos är sjukt trevliga, hjälpsamma och väldigt öppna av sig. I min familj är vi 4 st plus en 3 månader gammal valp. I Argentina är det väldigt vanligt att man delar på saker så jag delar rum med min värdbror som heter Francisco. Eftersom Argentina är på andra sidan jorden så är det sommar här nu medan det är vinter i Sverige. Det är ungefär 30 grader så jag klagar inte direkt.

Jag anlände till Cordóba på lördag morgon och spenderade halva dagen med att sova eftersom jag var så himla trött efter resan. Senare åkte jag och min värdfamilj in till stan för att äta.

I Argentina är det vanligt om man har hund att hunden typ chillar i trädgården och man går aldrig ut med den på samma sätt som i Sverige. Min värdfamiljs hund som heter Mollo var alltså fastbunden i ett koppel i trädgården medan vi var och åt så den inte skulle kunna fly. Men när vi kom tillbaka hem på kvällen så var Mollo inte kvar. Eftersom kopplet var sönder så antar jag att antigen har han alltså flytt eller så har nån säkert stulit honom. Aja, har iallafall redan märkt av vissa skillnader i samhället här jämfört med Sverige.

Språket man talar i Argentina är spanska, och det har gått bättre än förväntat att kommunicera! Min värdfamilj och dem flesta här kan väldigt lite engelska, så det blir att prata spanska nästan hela tiden. Redan på 2 dagar har jag lärt mig väldigt många nya ord. Det blir att man får fråga vad mycket betyder då man inte alltid förstår allt vad folk säger.

Nu är det söndag och jag ska dra till Ture som är en annan utbytesstudent från Sverige. Vi ska tillsammans med några andra ses och ha poolhäng!

Det är sommarlov här fortfarande. Börjar skolan den 6 mars. Jag är fett taggad på att börja skolan eftersom jag har kommit in på en bra musikskola!

Hade! :)


Mollo, hann träffa den lilla filur 1 gång innan han försvann för alltid 💔

En liten glimt av Buenos Aires från ovan

Asados, Argentinas nationalrätt som består av kött, kött och mera kött.

Likes

Comments