¨Då var jag tillbaka i Tyskland efter en liten semester i Spanien på ca 2 veckor! Jag har varit lite seg på att skriva men jag har varit här sedan 30 Augusti och under den tiden har jag hunnit gjort två tävlingar. Jag har tävlat första helgen i september två starter och det var 1.15 och 1.25, i 1.15 var jag 5 a så det var helt okej start och i 1,25 hade jag ett ner och var väldigt nöjd. https://www.youtube.com/watch?v=u5_dBSm1FjI här kan ni se starten :)

För övrigt i veckan efter den helgen så har jag bara tränat på med dem små detaljerna som börjar gå bättre och bättre och allt känns bra. sen helgen efter så hade vi tävling igen och då red jag en 1.35 klass hade 2 ner och var 10 placerad det men jaja och en 1.25 klass med 1 ner på sista hindret.

Sen var vi inne på en ny vecka och då har jag fortsatt med trämingen samt försökt att hitta ett nytt bett och det går sådär just nu rider jag på ett Gagga bett och det fungerade helt okej och hoppade första gången på det i går och ja det var inte perfeckt men okej. På träningen i onsdags så red jag inte på detta bett utan ett annat men docj´k har jag glämt namnet.. men ni kan se på filmen att han inte är helt okej med det för han håller på så med huvudet.. https://www.youtube.com/watch?v=WuhzX6cVNrM Här hoppar vi en 1.40 bana inför helgen som då är tävling i dag. I dag ska jag hoppa 1.25 och 1.40 om vädret tillåter så att säga..

annars s är nästa vecka sista veckan i Tyskland och då har jag varit här i 2,5 månader och varit borta sammanlagt från Sverige 3 månader.. Jag åker förmodlingen hem den 26 eller 27 september och det ska bli skönt, Jag gör alltså sista tävlingen nästahelg.


Men ni får ha det så bra och hoppas att jag hinner skriva igen innan jag åker hem .

Likes

Comments

Då var det ledig dag igen!

Jaha då har det gått ett tag igen och tiden går fort men den är jobbig. Summering av denna tid är att den har varit stressig men vi fortsätter med träningen och dessa veckors fokus har varit benen och handen. Benen ska flyttas längre bak så axlarna, höften och benen är en rak linje och innerbenet ska va längre fram och ytter benet ska längre bak exakt så som händerna så innerhanden längre fram och rör på ringfingret så du alltid gör dig själv intressant för hästen och ytterhanden styr distansen och tempot och balansen tillsammans med ytterbenet och dessa två styr även svängarna medans innerhanden ska visa hästen att gå framåt och gå till bettet och innerhöften ska vara rörlig och alltid följa hästens rörelse och få den att tillsammans med handen och höften driva hästen framåt och till bettet och medans yttersidan ska hålla all kontroll. Ytterbenet ska va intill hela tiden och ha mest tryck i stigbyglen medans innerbenet ska vara rörligt och alltid va den höften som är den inre och visar vilken galopp jag villa och så vidare.

Galoppombytena är riktigt svåra dock.. Detta är komplicerat för mig i nuläget så blir lite för mycket för min hjärna för blir lite väl många svåra moment som ska göras samtidigt som en massa annat. Vi bryter ner det i detalj. Allt handlar om känsla och koncentaration och man ska känna när hästen är redo för att göra ett byte och har alla 4 hovarna i backen och när man känner detta så ska man lyfta upp händerna ca 10 cm och sen ändrar man benen så dom är paralella med kroppen och samtidigt göra samma sak med händerna och sen i rätt stund sen ska du göra samma igen alltså flytta fram innerhöften och benet och vara rölig i det samtidigt som du ska flytta bak yttrerbenet och ytterhanden och öven i detta vara helt avslappnad i överkroppen och allt detta på ca några sekunder är inte lätt i början.. Tur att hästar är smarta djur... Det börjar gå bättre och bättre men det är svårt..

Vi har även fokuserat mycket på det här med att vara avslappnad i kroppen när man rider... Hästen är en spegelbild av ryttaren och är jag spänd och stel blir hästen också det.. så slappna av och följ med hästens rörelser och känn vart rytmen är. Mina händer är ett stort problem just nu.. Jag rider för mycket med mina händer så istället för att sakta av med först benen och kroppen sen handen utan nu gör jag tvärtom och tar handen först och sen benen och kroppen.. måste jobba på det.

Men nu så är det 16 dagars ledighet och en resa till Spanien, Ha det gött och så hörs vi.

​Fick även en liten present nerskickad av min mamma och flickvän :D 

Likes

Comments

Im back!!


Hej alla! Ledsen att jag inte har skrivit på ett tag och ja ärligt så har jag inte haft tid eller ork på kvällarna. Livet här 'är simpelt, börja 8 och jobba tills all är klart och ja det är ca till 7 halv 8 var dag så jag har att göra. Om ni tyckte jag var smal innan så skulle ni se mig nu haha har lätt gått ner 2-3 kg på en månad. Men nog pratat om mig utan nu ska vi prata lite om hur det går med hästarna och vad jag har lärt mig under en månads intensiv träning.I förra avsnittet så gick jag igenom grunderna för en bra ridning och dem har jag tränat på 7 dagar i vecka i ca 5-6 timmar om dagen nu och jag ska säga resultat är skönt att känna. Alla hästar slappnar av nu och jag har en bra sits som är i balans och jag har rätt händer som är lätta och känsliga. Gander har blivit så fin efter som att jag har börjat rida med mer tryck och har han mer komprimerad och han använder sina bakben mer och han har nu tryck i varje steg och han ökar med kraft och samlar sig själv med kraft och då är detta skillnaden mellan om hästen hoppar 5 cm över hindret eller 20 cm över hindret och Gander har mycket cope och han klarar då att hoppa okej 1.40 banor men inte lika reglerat efter som att jag inte har ridit så som jag gör nu.. Om jag vill kunna göra 1.45 - 1.50 banor så måste jag rida såhär och det är fullt logiskt!


Vi har även tränat på att få avstånds punkten på rätt ställe så vi kan få ut maximal prestanda och inte riskera att få något ner. Men vi vill även att hemma så ska dem göra sina misstag och så vidare vilket är vettigt så dem tänker till, Jag har även fått ta upp stigbyglarna nu igen och kan ha dem bara ett hål för långa och lagom när jag hoppar. Dem har även flyttat bak mina ben ca 20-30 cm så jag ska få balans så jäklar vad jag får jobba med mina ben nu men det blir en sån enorm skillnad när jag rider nu och balansen och så. Jag har även haft terapi med han om det stora vattnet som han hoppar så fint nu :)


Annars så är det ganska tråkigt här och enformigt och framför allt väldigt ensamt och jag kan defensivt erkänna att jag har mycket hemlängtan så jag tar lite semester i 14 dagar från 17 augusti - 30 augusti och åker hem i 2 dagar för att spendera lite tid med min flickvän och familj och sen åker till Spanien i 10 dagar och sen är hemma 1 dag för att sen åka tillbaka hit och göra en tävling den 2-4 september och sen träna i 3 veckor till där efter och se göra en nationell tredagars tävling och sen åker jag hem till Sverige igen.


Men nu ska jag ut och rida min häst och faktiskt ta och putsa vilket jag inte har gjort på en månad... Detta är faktiskt min första lediga dag på 1 månad i dag så blir jag och Gander tid i dag. Ha det fin så hörs vi och ska försöka vara mer aktiv...

Likes

Comments

Tja! Då har jag varit här i en vecka lite drygt nu och börjar komma in det det hela systemet med både ridning och stall arbete. jag rider ca 5 hästar om dagen och alla är nästan bara unghästar från 5 och upp, dock är en lite äldre och så då Gander. Än så länge trivs jag bra och jobbet går bra och unghästarna blir finare och finare för var dag som går och galopp om bytena går bättre och bättre. Jag gör mer variation i ridningen och inte bara gör samma sak hela tiden utan anpassa hästen efter hur tävlings´banan kommer se ut! Det är regel nummer 1.

Regel nummer 2 är att alltid variera tempot och göra små volter och så vidare. Regal nummer 3 är att aldrig bara jobba med hästens huvud intill kroppen utan också låta den få sträcka ut och på det sättet stärka ryggens muskler på hästen och få den att slappna av, så någonstans ca 50/50 ska det va under ett pass. Regel nummer 4 är att sitt rakt upp i sadeln och ha all tyngd i stigbyglarna och helst ha minst 1 håll för långa stigbyglar så du har en fin position och satt du inte går fram för mycket med överkroppen i upphoppet utan bara sitta rakt upp och och ge lite eftergift med handen och sen så du landar med all vikt i stigbyglarna och kan rida vidare utan att tappa balansen och fokusera på nästa mål.

Regel nummer 5 är att titta rakt fram och inte vrida på hela huvudet när du ska någonstans utan ha kroppen rak och avslappnad och ha huvudet rakt fram och titta ditt du ska med ögonen bara för det gör att du naturligt använder dina vikthjälper. Regel nummer 6 är att alltid innerhanden ska alltid ska va lite framför ytterhanden och alltid så ska man rör på fingrarna och aå vi inte blir fast i innerhanden för den ska va lös och ledande. Sen kommer vi också in på att vi alltid svänger för ytterhanden så hästen är rak i svängen så det blir lättare att hoppa för hästarna!Innerhanden är ledande men ytterhanden har kontrollen och att vikthjälperna hjälper mycket samt blicken i god tid och långt fram.

Regel nummer 7 är att alltid inner höften ska följa hästens innerben och den ska va öppen och lätt medans all kontroll ska se på utsidan av hästen så att i svängen ska den trampa under sig med inner sidan men vi ska ändå kunna hålla kvar den och ha kontroll på utsidan. Regel numer 8 är att känna hästens rörelser och göra saker som gör nytta och gör inget onödigt så känn hästen och gör allt långsamt och ge rätt hjälper vid rätt tidpunkt. Regel nummer 9 är att ju fortare du rider desto mer ska du känna på yttertyglen.

Detta är grunden för en bra ridning och dom har skällt på mig 4 stycken nu i en vecka i sträck,så nu börjar jag rida bättre och bättre men långtifrån mycket bra.. Fick nämligen kommentaren att "jack you only making porn when you are riding!" vilket då menas att jag rad bara runt och gjorde samma sak hela tiden precis som i porr... Men nu gör jag inte porr längre utan rida mer och mer enligt det tyska systemet. Nu blir det sängen för ännu en dag i det förgyllda landet för ridsporten godnatt gott folk och kolla gärna min video från tävlingen i lördags på instagram - jackskedeback

Likes

Comments

Då var debuten gjord på Gander i Tyskland och det är med mycket bra resultat efter hans opration tidigt i våras så detta var första tävlingen och jag valde att ta en runda i 1.25 som första och det gick mycket bra och det slutade på en andra plats så det var sjukt kul.

Sen valde vi att ta och hoppa 1.35 i dag istället för i morgon så jag gick då in i denna klass som var en klass "hunting for points" så man har en start och mållinje vilket var samma i detta fall. Då har vi då en start linje och så en bana på 10 hinder och en joker på 200 poäng och hinder 1 är "värd" 10 poäng och sen 2 värd "20" poäng osv men det roligaste är att du får välja din egen bana och allt går ut på att få ihop mest poäng på en minut och när den miten är slut så får du inte hoppa mer men du måste galoppera bort till målet och korsa det och du får hoppa alla hinder max två gånger och river du ett så får du inte poäng för det men om du river jokern som är värd 200 så blir det - 200 och river du den två gånger så bad 4 u... detta var riktigt kul och i denna klassen så blev jag femma med Gander och så blev Finja tvåa och hade jag inte rivit ett hinder så hade vi blivit 2 och 3a men ja det var bara 10 poäng från oss.. Detta borde Sverige också ha!!!!! gör tävlingarna liter mer varierande och roligare! Ha De fint och sov gott <3

Likes

Comments

Då var första starten gjord i Tyskland för mig!

Placeringen i 1.15 på en häst som som heter Clas och som jag aldrig har hoppat innan utan bara trimmat han på backen. Det var även hanns första 1.15 så det var fint! Han hoppade som en gud och vi passade bra ihopa! Men först så red jag Top Model som vi gick in och hoppade först en meter och där hade vi ett ner men dom är unga och sak lära sig! Dem båda är 5 år och är riktigt fina på var sitt sett. 1.15 på Top gick sådär för jag red lte i undertempo så fick ett stopp men efter det fick vi igång allt igen.

Så nu taggar vi inför i morgon för då ska jag tävla min häst i 1.25 bara som lite uppstart! vi tar 1.35 på söndag

En sjukt kul och konstig sak var att man praktiskt taget gick banan med hästarna så man gick in där och red runt banan med dem en sväng bara sådär ;) sjukt kul! ha det så in tjao! OBS bilden är på Top Model! inte på Clas som fick den hon bara lånade den lite ;)

Likes

Comments

Tja! Då har 4 dagar gått och dom går i lagom takt och jag lär mig mer och mer för var dag. Jobbar 12 timmar om dagen från 08.00-20.00 så är lite skillnad från att sitta i en hjullastare från 06.30-15.30 men måste erkänna att detta är så sjukt mycket rolige. Börjar dagen med att ge hästarna hö och sen halm och sätter några i skritten och gör i ordning dem och groomar och rider även mina hästar som är 5 om dagen så ganska lagom.

Ridningen är helt otrolig i Tyskland! Om vi jämför med den svenska så här vi så jäkla stela och ska va så ihop med nacken och sitter och tittar ner på vad vi gör även ta ihop händerna men nej! slut med det! Har alltid hört ihop med händerna och man rider inte så.. det är lite som när man kör bil första gångerna och sak växla tittar på växelspaken! En sak som är viktig med när ni rider 'är att hästens muskler måste jobbas in och ut in och ut lite som när vi människor jobbar med hantlar! du håller ihop hästen och får den att gå på tygeln och sen släpper du ut den i några steg så den får sträck ut musklerna och sen tillbaka till kort igen och på detta sättet så jobbar musklerna och hästen blir avslappnad! Avslappningen är sjukt viktig för det skiljer på att hästen hoppar 1.40 eller 1.60!

Blicken långt fram och titta dit du sak med ögonen och inte hela huvudet även ner med hälarna för att kunna använda rumpan och höfterna samt använda vikthjälperna och ha lägre stigbyglar "vilket är jobbigt för små kortisar som mig". Hållningen är extremt viktig man ska sitta rakt och ha kraften i höfterna för att hjälps hästarna och vara lös på innertygeln för ha mer kontakt med yttertygeln.

Hästarna ska jobba fram och tillbaka och det ska gå på en milli sekund och med små hjälper. Skänkelvikningar är mycket viktiga med! Från höger till vänster här och där ca 5 steg sen är det bra. Alltid ha en plan med vad du gör och inte bara göra för att.. Viktigt att få hästen att gå rakt med höfterna och inte med handen. Det är mycket tempoväxlingar och man ska vända för ytterhanden och inte för innerhanden "som många gör i Sverige" Du ska alltid kunna rida fort och kunna gå tillbaka till det lugna oavsett och det ska va sittandes eller i lättsits. Allt ska vara lätt på innertygeln och ju fortare du rider desto mer ska du känna på yttertygeln. Det är väldigt simpel ridning haha och jag som tyckte jag var bra i Sverige men så kommer man hit och ba " det går så bra för dig för din häst är så fin men du rider som skit" och (den sved) och ja ärlighet är underbart och jag är ju här för att bli bättre och att få rida med ryttare som rider 1.50-1.60 varje dag så är det jäkligt inspirerade och bra ridning varje dag. Skönt att alltid ha en två eller tre proffsryttare som kollar på en och hjälper och förklara samtidigt som dem rider.

Tyska är egentligen ganska förståeligt nu efter 4 dagar och ja det gått bättre och bättre :) I morgon kör vi första starten i Tyskland! Ska hoppa en femårigt sto i 1.10-1.15 och har tränat henne sen i måndags och är en underbar liten häst så det ska gå fint! Men ha det så fint Sverige och ha så kul i gummistövlarna hehe vi har 20-28 grader varje dag här och jag trivs! tjao

Likes

Comments

Då var första dagen avklarad på jobbet och ja den har varit fin! Solen har skinit hela dagen och det har varit ca 26 grader hela dagen och det känns fiiint:) Det har varit en tuff introduktion och ja tyska har väl aldrig varit lätt men jag tycker det är mer förståeligt än danska. Börjar bygga på det tyska ordförrådet och ja några ord rikare :)

I dag har jag ridit 5 hästar och det har känns fett bra! Franz har en sjukt stor och fin utebana! vilket passar bra till min nya ridning jag har fått börja med. Det svenska och tyska ridssystemet är sjukt olika och jag ska rida hästarna mer framåt och det vi kallar "fort" i Sverige är långsamt i Tyskland och man ska vara mer "öppen" med kroppen och ha en stor och härlig galopp och det sa gå lika fort framåt som bakåt! Så det är en stor omställning på min ridning men det ska nog fungera detta med. Så nu ska jag sova och ladda batterierna inför i morgon ;) sov gott och kom i håg att "home isn't always the place where you were born and bred. Home is a place you make"


Likes

Comments

Nu har vi kommit in i Tyskland och har ca 6 timmars bilresa till stallet där jag sak jobba. Jag har valt att ta två månader till en början åka till Tyskland för att dels få uppleva något nytt och dels för att satsa på min karriär och för att utvecklas som ryttare.

För en närmare introduktion för er som inte vet vem jag är så kan jag förklara lite. Jag är en kille på 19 år och har ridit nätt och jämt i 14 år och jag har ridit SM på ponny bland annat. Jag anser att jag har haft en helt okej framgång i mina ponnyår men det är nu allt börjar på riktigt när jag blev junior och gick upp på storhäst men är young rider nu sen i februari. Jag har ridit storhäst i ca 3 år och jag började ja längst ner vid 1 meter regionalt och har nu klättrat upp till 1.40 på elit tävlingar så utvecklingen har varit stor och givande för mig. Jag har ju givetvis inte gjort denna resa själv utan har ju då mycket att tacka min fyrbente vän och vapendragare Gander B. vi har ni varit ett "par" i 2,5 år och vi började tillsammans på 1 meter och är i dag på 1.40 nivå och har för avsikt att fortsätta upp i klasserna.

Okej. Jag har då valt att göra denna resan för att jag vill åka utomlands och utväxlas. Målen med denna resan är först ett långsiktigt mål och sedan några delmål på vägen. Det stora målet är att få komma med i young rider landslaget. Planen för att få komma med i detta laget är då så att jag ansåg att vara hemma i Sverige och tävla och träna kommer inte gå utan att jag måste åka iväg och få rida, rida och rida. jag behöver fler timmar i sadeln och mer utbildning i högre klasser. Delmål här i Tyskland på min häst är att få ut och få rutin i 1.40,1.45 och så småningom 1.50.

En liten presentation på vart jag ska vill ni ju också ha. Jag ska till Franz Bormann som bor utanför Hannover, Franz är en tysk A-tränare och han har meriter upp i 1.60 svår hoppning och även i internationella starter. More will be comming soon!!

Men nu får ni ha det så bra och kom ihåg you only have to decide what to do with the time that is given to you! Vill du göra något så gör det;)

Har ni frågor eller synpunkter så lämna gärna en kommentar eller skicka på fb. Följ min instagram för dagliga bilder och uppdateringar - jackskedeback

Likes

Comments