Ingredienser kladdkaka
2 dl strösocker
100g smör
2 dl vetemjöl
2 ägg
0.5 dl kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Ingredienser philadelphiafluff
200g philadelphia
200g mjölkchoklad

Garnering
Toffiffee

Gör såhär:
Smöra och bröa en form, sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker undertiden, tillsätt alla torra ingredienser och rör sedan ner det smälta smöret. Rör tills du fått en len smet, häll sedan över smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna.

Philadelphiafluff
Vispa upp philadelphian tills den blir fluffig medans chokladen smälter. När chokladen smält och svalnat något, rör samman chokladen och philadelphian. Ha på philadelphiafluffet på kakan och garnera med toffiffee


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ingredienser kladdkaka
150g smör
100g vit choklad
3 ägg
2dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
Limezest av en lime

Ingredienser philadelphiafluff
200 g philadelphia
100-200g vit choklad (efter smak)

Garnering
Hallon
Limezest

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull, stäng av värmen och lägg i chokladen så att den smälter. Rör samman socker och ägg i en bunke och tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör runt så att allt blandas ordentligt innan du häller ned smöret och chokladen. Rör till en slät smet.

Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda på 180 grader i ca 20-27 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Ta ut kakan och låt svalna.

Medans kakan svalnar, vispa philadelphian fluffig med elvisp och smält chokladen. När chokladen är helt smält och har svalnat skall den röras ihop med den uppvispade philadelphian. När kakan är sval kan smeten hällas / bres ut på kakan.
Lägg på hallon och riv över limezest.

Likes

Comments

Ingredienser picklad rödlök
3 rödlökar
2 dl ättika (12%)
2.5 dl socker
1 dl vatten
1 msk salt


Gör såhär:
Skala och skär löken i tunna skivor.
Koka upp socker, ättika och vatten. Tillsätt salt
, häll sedan lagen över löken och låt svalna. Ställ sedan kallt. (kylskåpskallt)

Mängden ättika, vatten och socker varierar beroende på hur stor burk du skall använda dig av (om du vill fylla hela burken) Det viktiga är att grönsakerna är täckta.


Ingredienser picklad gurka
1 stor gurka
1 st chilifrukt
1 tsk salt
2 krm peppar
1.5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika (12%)

Gör såhär:
Koka upp socker, ättika och vatten. Tillsätt peppar och salt och låt sedan svalna. Mängden ättika, vatten och socker varierar beroende på hur stor burk du skall använda dig av (om du vill fylla hela burken) Det viktiga är att grönsakerna är täckta.

Strimla chilifrukten och gurkan. Lägg ner i lagen och ställ svalt (kylskåpskallt)


Likes

Comments

​Ingredienser bottnar
4 dl socker
4 ägg
5 dl mjöl
3 dl solrosolja
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
6 dl morötter (finrivna)
1 krm salt

Ingredienser frosting
​130g smör (rumsvarmt)
400g philadelpiaost
1 tsk vaniljsocker
4.5 dl florsocker
1 lime (skalet)

Gör såhär:
Bottnar:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, vispa sedan ägg och socker poröst/fluffigt!. Det är vitkigt att smeten är vit och fluffig, annars reser sig inte bottnarna ordentligt i ugnen.  Rör ner de torra ingredienserna i smeten. Riv sedan morötterna och häll ned i smeten, tillsätt oljan (lite i taget)

Häll över smeten i 3 formar (smörade och bröade), alternativt grädda 1 åt gången.
Grädda i ugnen på 175 grader i 20-27 minuter. Försök att inte öppna ungnsluckan under tiden bottnarna gräddas. Låt svalna

Frosting:
Vispa upp det rumstempererade smöret till en mjuk smet. Tillsätt philadelphian och fortsätt vispa tills smeten går ihop, ha sedan i resterande ingredienser.

Montering:
När bottnarna svalnat är det dags att montera tårtan. Jämna till kanterna på bottnarna, och applicera sedan frosting mellan de olika våningarna. Ställ sedan in i kylen och låt svalna innan tårtan skall spacklas. Låt stå kallt ca 20 minuter så att frostingen sätter sig. Frostingen du har i burken kan även ställas kallt under en tid om den upplevs som för lös.
Ta ut tårtan och spackla ovanpå/sidorna när du upplever att fyllningen/frostingen i tårtan satt sig.

Dekor:
På bilden har jag använt mig av marsipan som jag färgat orange och grön, och sedan format till morötter. Man kan även använda sig av sockerpasta.

Likes

Comments

Ingredienser kladdkaka
100g smör

4 msk kakao
2 ägg
2.5 dl strösocker
1dl mjöl
1 tsk vaniljsocker

Ingredienser zoofluff
80g zoo godis
3dl grädde

Gör såhär:

Vispa socker och ägg poröst, vänd ner alla torra ingredienser. Smält smöret och vänd ner i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175grader i ca 15 minuter.

Zoofluff:
Lägg ingredienserna i en kastrull och sätt plattan på låg värme. Rör hela tiden så att inget bränner fast. Det får inte börja koka! aporna skall smälta samman med grädden så att det blir en len, tunn "smet".
När aporna smällt samman med grädden, låt smeten svalna något i kastrullen och häll sedan över allt i en plastbunke och ställ i kylen. Täckt med plastfolie.

För att slippa att det bildas skinn på zoosmeten kan plastfolien läggas direkt mot smeten. Låt stå kallt minst 7h, helst över natten.
Innan dekorering, ta fram smeten ur kylen och vispa upp den med elvisp. Precis som du vispar upp en grädde. Vispa till önskad konsistens. Den bör vara ganska fast för att kunna spritsas som bilden ovan.

Likes

Comments

Ingredienser vetedeg
30g jäst
2,5dl mjölk
9,5dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1dl strösocker
1 ägg
110g smör (rumstempererat)
1 ägg (pensling)
pärlsocker

Ingredienser fyllning
200g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
0,5dl kanel
150g smör (rumstempererat)

Gör såhär:
Smula sönder 30g jäst, värm mjölken till fingervarm. Häll sedan mjölken över jästen och blanda runt.
Häll i resterande ingredienser, allt utom smöret! Kör ihop degen långsamt, När degen gått ihop och börjar släppa kan du öka hastigheten och börja tillsätta smöret.
Kör degen tills den är glansig och fin i konstistensen (har bildat gluten). Jag upplever degen som lite "hårdare" än andra bulldegar. Låt sedan degen vila på bänken under bakduk i ca 25-30 minuter.

Under tiden som degen jäser, blanda samman alla ingredienser till fyllningen. Jag brukar köra smeten i köksassistenten så att det blandas bra.

När degen jäst klart. Kavla ut och bred på fyllningen. Vik ena halvan av den utkavlade degen över den andra. Kavla några gånger för att få ut eventuella luftbubblor som bildats mellan de två deghalvorna och skär sedan remsor att tvinna till bullar. Det finns många olika sätt att "snurra" bullar på, och här har jag gjort snäckor.

Låt bullarna jäsa 1.5-2h (dubbel storlek) när du format dem och lagt dem på plåten. Grädda sedan i mitten av ugnen på ca 200 grader, i 9-11 minuter. När bullarna har gyllenbrun färg är dem färdiga.

Redo att ätas!

Likes

Comments

Ingredienser sockerkaksbotten
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl solrosolja
Ca 2 dl fint rivna morötter

Ingredienser frosting
50 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
200 gram kall philadelphia

1 dl florsocker
1 Lime

Gör såhär:

Börja med att riva morötterna, morötterna skall vara finrivna.
Vispa socker och ägg poröst (vitt och fluffigt), blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör om så att allt blandas ordentligt. Häll över de torra ingredienserna i ägg/socker smeten. Vänd i lite i taget.
Vänd ner de rivna morötterna och tillsätt oljan (lite i taget)

Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten jämt. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 5 minuter. När kakan är genomgräddad, ta ut den ur ugnen och vänd den upp och ned på ett nytt bakplåtspapper som du strött med socker. Ta av det gamla bakplåtspapperet och låt kakan svalna. Medans kakan svalnar kan du göra frostingen som skall vara i kakan.

Frosting
Vispa upp smöret så att det får en kletig konsistens. Vänd ner florsocker och vanilsocker och vispa tills smeten har en fin textur. Riv ner skalet av en lime och vänd sedan ner dden kalla philadelphiaosten och rör om. Vispa inte för länge.

När kakan kallnat, bred på frostingen och rulla sedan ihop kakan.
Sedan är kakan färdig att ätas. Kakan kan med fördel ligga svalt (kylskåp) några timmar innan den skall serveras, för att lättare skära fina bitar.

Likes

Comments

Ingredienser kladdkaka
2 ägg
2.5 dl socker
100g smält smör
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl

Gör såhär:
Rör ägg & socker till en porös smet. Blanda i övriga ingredienser & rör till en jämn, tjock smet.

Skeda upp i valda muffinsformar (minimuffinsformar i detta recept).
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Ta ut muffinsen och låt svalna.
För detta recept är muffinsen bäst om den tas direkt ur frys.


Tillvägagångssätt
Doppa jordgubbar i choklad och låt stelna.
Trä kladdkaksmuffinsen på två grillspett så att muffinsen blir basen på spettet. Trä sedan på önskad frukt/bär och varva med kladdkaksmuffins (den mängd du önskar).

I detta recept används chokladdoppade jordgubbar, hallon och kladdkakemuffins. Serveras tillsammans med en kula vaniljglass.
Kakao för dekoration.





Likes

Comments

Ingredienser
3 Morötter
7 dl Vatten
3 dl Grädde
200g Kräftost
1-2 msk Skaldjursfond
2 msk Cayennepeppar
3 Sharlottenlökar
400g Räkor
Smör
Dill
Salt

Tillvägagångssätt
Riv morötter och hacka ner sharlottenlöken i en kastrull/hög panna.
Bryn morötterna och sharlottenlöken tills det blir mjukt. Häll på vattnet, grädden och
skaldjursfonden. Låt sjuda en stund och tillsätt kräftosten.
Tillsätt salt, cayennepeppar och dill.
Häll i räkorna innan servering!

Likes

Comments

Fördeg
1 dl imat
4 dl havremjölk vanilj
50 g jäst
1 g saffran
8.5 dl vetemjö
l

(Går att använda vanlig mjölk för att göra icke mjölkfria bullar)

Deg
150 g mjölkfritt smör, (rumstempererat)
2 dl strösocker
2 krm salt
5.5 dl vetemjöl

Fyllning
250 g mandelmassa
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
120 g mjölkfritt smör (rumstempererat)

Garnering
1 ägg
hyvlad mandel, pärlsocker


Tillvägagångssätt
Mandelfyllning
Blanda mandelmassa, strösocker och vaniljsocker. Blanda i smöret tills du har en slät och fin fyllning.

Saffransdeg
Gör fördegen. Värm upp imat + havremjölk +saffran till fingervarmt. Lös upp jästen i mjölkblandningen. Blanda ner vetemjölet, knåda till en fin deg. Låt jäsa kvar med en duk över och vila i 15-20 min.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen, knåda/kör tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

Kavla ut degen och bred på fyllningen, ta tag i degens överkant och vik degen så att du får en halv vikning. Dela degen i strimmor om ca 2cm. Dela sedan strimman på mitten, nästan hela vägen upp så att dem är ca 1cm breda vardera. Ta en strimma i vardera hand och tvinna dem om varandra. Vira sedan ihop till en bulle genom att snurra degen runt två fingrar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över vald garnering.

Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

Förvaringstips (alltid nygräddade bullar)
Grädda bara de bullar du behöver för stunden. Lägg resterande bullar på en plåt/skärbräda och ställ ogräddade i frysen. När degen (ogräddade bullen) är genomfrusen, ta ut och lägg ner i fryspåse och frys in.

Ta sedan fram bullarna 1h innan dem skall serveras, lägg dem på en plåt och låt tina. Låt jäsa under duk ca 40 minuter. Pensla med ägg och garnera - in i ugnen och grädda ! Nybakta bullar varje servering!

Likes

Comments