12 MÅNADER - 1 ÅR

Månadsuppdatering

Min älskade flicka är numera ett år gammal.. I torsdags, den 28 januari så var det ett helt år sen Davina föddes. Jag kan verkligen inte förstå detta. Helt sinnessjukt vad fort 2020 har gått för oss, trots corona.

Längd och vikt:
Hon var på dagen 75 cm lång och vägde 8750 gram, om jag inte minns helt fel. Allt såg bra ut! =)
Hon har vandrat över i storlek 80 på pyjamas och även vissa byxor nu. Tröjor och jackor funkar vissa större 68 och 74 ännu. Hon har som vanligt storlek 4 i blöjor, känns som att hon kommer ha det för alltid haha.

Motorik och utveckling-
Alltså OJ vad det har hänt mycket. I början av månaden så tog hon ett par steg på egen hand mellan mig och Haris, men sen har det intresset svalnat lite. Hon står upp ibland av sig själv utan att hon märker det, men inte mer än så. Hon klättrar obehindrat upp i soffan och det går undan! Nån vecka senare lärde hon sig även hur man tar sig ner från soffan på säkrast sätt, baklänges med fötterna först.
Vi har såna lampor man tänder med fjärrkontroll, och den tycker hon är väldigt roande. Hon tittar på lampan och kämpar med att hitta rätt knapp för att lampan antingen ska tändas eller släckas. Det som är intressant är ju att hon vet vilken kontroll som är till TVn och vilken som är då till t.ex. lampan. Ändå imponerande att hon förstår den kopplingen.
Ord hon brukar säga nu är: Hej, Nej, Där, Mamma och Tack. Så himla gulligt att höra. Hon säger även Tack vid rätt tillfällen, t.ex. om jag säger varsågod så svarar hon med tack. Det är ju inte alltid, men det är tillräckligt ofta för att man ska förstå att det faktiskt är det hon menar. När hon hittat våra telefoner eller sin egen leksakstelefon så tar hon den, eller t.om. sin egen hand, till örat och säger "hej", likaså gör hon när man ringer någon på högtalare och man hör signalerna, då säger hon också "hej".
Detta med språket har blivit typ 100% bättre på bara någon vecka, så det är jättekul!

Sömn-
Som vanligt så sover hon med mig i sängen och vi liggammar, det är ju så himla smidigt.
Hon har börjat somna mellan 20-21.30 om kvällarna, så det är en väldig förbättring, dock är jag ganska bunden till att ligga kvar för att hon ej ska vakna så ofta, vilket ger mig lite panik ibland haha. Jag älskar att mysa med henne och är jag trött så är det ju ingen fara, men inte alltid jag är så pepp på att somna redan kl 20.30....
På morgonen vaknar hon mellan 8.00-9.00 ca vilket är ganska lagom tycker jag. Vissa nätter har hon dock börjat vakna rätt ofta och bara varit ledsen, det syns inga tänder heller på gång så jag vet ej vad det kan bero på. Kanske någon fas.

Amning & Mat- (Samma som föregående månad)
Matschema på ett ungefär:
08.30-09- Frukost - Gröt eller macka
11-12 Lunch (samma som oss eller burkmat)
14-15 Frukt eller macka med t.ex. smör och ost
18- Kvällsmat barnmat eller vår mat
19-20- Gröt eller välling (detta är dock inte varje kväll)

Jag ammar vid hennes önskemål, vilket kan vara 1-2 gånger i timmen eller var fjärde timme, så det är väldigt olika. Hon ammar bara i några minuter åt gången. De andra tiderna sover hon. Varje nattning (som inte är i vagnen förstås) ammar jag henne och även när hon vaknar på morgonen.
För ett par veckor sen så var jag iväg i 9h från henne och hon klarade det utan amningen hur fint som helst. Så troligtvis används det mest som närhet och tröst.

Lite skillnad storleksmässigt på henne och giraffen nu.. På första bilden var hon bara ett par timmar gammal, och på andra bilden ett helt år.. Sjukt!
Att bli mamma är verkligen det bästa som hänt mig och jag är så tacksam att jag fick den möjligheten. <3

Gillar

Kommentarer