11-månadersuppdatering

Månadsuppdatering

Längd och vikt:
Vi har inte varit på någon kontroll sen sist, men när hon får sitta på vår vanliga våg så väger hon över 9kg. Men man kan nog inte lita på det helt och hållet.
Detta kopierar jag rakt av från föregående månad:
Precis som förra månaden är det strl 74 som gäller i byxor och pyjamas, men bodys och tröjor passar 68 fortfarande men även 74. Hon har dock börjat klättra upp i strl 80 på pyjamas, hennes ben är långa! Blöjorna är fortfarande i storlek 4 och har varit det sen hon var ca 4 månader.

Motorik och utveckling-
Den femte december så började Davina att vinka på kommando, innan har det bara varit lite när som, men nu förstår hon att man vinkar vid hej eller hejdå. Några dagar därefter så satte hon sig helt plötsligt på knä, vanligtvis så är det rumpan som gäller så då blev jag också paff.
Den 11 december så sa hon "titta"! Troligtvis är det bara mina mammaöron som lyckades höra det, men jag hörde det ;-) Hon stod även upp i några sekunder själv efter att ha stått mot bordet och sedan släppt.
Något märkligt hon började med i mitten av december var att bita mig i axeln. AJ! Hennes tänder är verkligen sylvassa. Hon har 6 st, 4 uppe och 2 nere. I denna vevan började hon även försöka säga "tack" och sa det även vid rätt tillfällen.
Den 22 december så ställde hon sig på min innesko och klättrade upp i soffan, helt på egen hand! Därefter har det bara hänt ett par gånger till men det har varit efter hennes 11-månadersdag. På självaste julafton reste hon sig upp mot sin gåvagn och började självmant gå med den. Det har hon inte gjort förr utan hjälp. Hennes favoritsyssla är att hålla oss i händerna och öva på att gå.
Helt plötsligt så ställde hon sig upp från sittandes mitt framför mig (utan att hålla i sig) och så stod hon så i någon sekund innan hon föll emot mig. Hon traskar nog snart omkring här hemma.

Sömn-
Som tidigare sover Davina i vår säng tillsammans med mig och det är liggamning fortfarande. Det är endast 2 sovstunder per dag nu och det funkar bra, men det gäller att hon får sova ett tag under sovstunderna annars blir kvällen inte så rolig. På dagarna sover hon oftast i vagnen efter en promenad då jag upplever att hon sover bättre däri än i sängen.
Hon somnar sent på kvällarna, ibland inte förrän 23.30, vilket är jobbigt. Men hon börjar komma i fas och somna ca 20.30 nu vilket är en stor förbättring. På morgonen vaknar hon mellan 8.30-9.30 ca.

Amning & Mat- (Samma som föregående månad)
Matschema på ett ungefär:
08.30-09- Frukost - Gröt
11-12 Lunch (samma som oss eller burkmat)
14-15 Frukt eller macka med t.ex. smör och ost
18- Kvällsmat barnmat eller vår mat
19-20- Gröt eller välling (detta är dock inte varje kväll)

Jag ammar vid hennes önskemål, vilket kan vara 1-2 gånger i timmen. Hon ammar bara i några minuter åt gången. De andra tiderna sover hon. Varje nattning (som inte är i vagnen förstås) ammar jag henne och även när hon vaknar på morgonen.

Gillar

Kommentarer