10-MÅNADERSUPPDATERING

Davina, Månadsuppdatering

Längd och vikt:
För 2 veckor sen så vägde hon 8500g och mätte 72cm lång! Snart halva mig :O
Precis som förra månaden är det strl 74 som gäller i byxor och pyjamas, men bodys och tröjor passar 68 fortfarande men även 74. Hon har dock börjat klättra upp i strl 80 på pyjamas, hennes ben är långa! Blöjorna är fortfarande i storlek 4 och har varit det sen hon var ca 4 månader.

Motorik och utveckling-
I början av november (den fjärde!) så sa hon mamma för första gången. Det har numera blivit ett återkommande ord :-) Hon kryper på och försöker även resa sig mitt i tomma luften, går inte så bra änsålänge. När hon blev 9,5 månad så fick hon ytterligerare en tand där uppe! Gulle. Så nu har hon 3 tänder uppe och 2 nere. Sen mitten av november har hon ständigt ställlt sig upp mot den höga delen av vår soffa, så hon står helt upprätt. Elementet är också väldigt intressant, men det tycker jag inte om att hon leker med (ifall hon ramlar, det är ju så hårt).
När vi visar henne lampan och frågar var den är, så har hon i några månader redan tittat och pekat på den, men nu försöker hon även säga lampa! Antar att det bara är jag och Haris (och min mamma, haha) som hör det, någon annan hade nog bara hört bebisljud ;-)
För ungefär en vecka sen började Davina försöka klättra upp i soffan, hon står längs kanten och lyfter upp ena benet, som att hon ska klättra upp på en häst. Buse.
Hon har även börjat säga "nääj" och härmar "bää" från en bok vi har här hemma, med massa djurljud. Häromdagen gick jag ifrån henne när hon var med Haris, då sa hon "näääj, maamaa" och tittade efter mig <3

Sömn-
Hon sover i vår säng ännu, och jag ammar henne till sömns varje kväll. På dagarna nu försöker jag faktiskt ta henne på promenad i vagnen så att hon sover där istället. Hittills går det bra! Hon har gått ner till 2 sovstunder om dagarna istället för 3, men vissa dagar får vi slänga in ytterligare en om hon sovit katastrof.
Snitt vaknar hon 8-8.30 om dagarna, vilket är precis lagom. Hon verkar dock vara i en fas nu där hon är orolig över att bli ensam (</3) och vaknar lätt om inte jag eller Haris är där med henne. Hon somnar om på ett kick dock, tack och lov. Men många kvällar så ligger hon och suttar lååång tid efter hon faktiskt somnat, vilket gör att jag är helt låst. På kvällarna somnar hon allt emellan 20-23, vilket är ganska påfrestande många gånger. Oftast snittar hon 21-21.30

Amning & Mat-
Matschema på ett ungefär:
08.30-09- Frukost - Gröt
11-12 Lunch (samma som oss eller burkmat)
14-15 Frukt eller macka med t.ex. smör och ost
18- Kvällsmat barnmat eller vår mat
19-20- Gröt eller välling (detta är dock inte varje kväll)

Jag ammar vid hennes önskemål, vilket kan vara 1-2 gånger i timmen. Hon ammar bara i några minuter åt gången. De andra tiderna sover hon. Varje nattning (som inte är i vagnen förstås) ammar jag henne och även när hon vaknar på morgonen.
Hon älskar att plocka maten själv från bordet och in i munnen. Hon är inte så värst glad för potatis, och kokt ägg går inte alls. Gurka däremot är skoj och även apelsin.

Övrigt -
Davina fick sitt BCG(tuberkulos)-vaccin i mitten av november och hade även sin 10-månaderskontroll i samband med det. Hon blev klart godkänd! Annars tror jag inte det är något nytt. En kul grej hon brukar göra är att rulla med tungan och göra ljud, som en ringklocka typ haha. Det har hon dock gjort ett bra tag, men precis börjat med igen.
Hon har till min stora förtret upptäckt babblarna, haha. Vi försöker begränsa skärmtid men ibland behöver man lite lugn och ro och då är det guldvärt!

Gillar

Kommentarer