Vet du vad det är på bilden? Ja klart att ni vet att det är en klitoris!


Ramlade över en intressant text o denna bild.
Med frågan “Vet du, dina vänner eller dina kollegor vad detta är?”Nu är jag ju optimistiskt lagd för det mesta o tänker att självklart vet dom flesta vad detta är på bilden. För idag är det inget tabubelagt område - detta med hur våra kroppar är konstruerade - hur vi ser ut - o inte ens när det har anknytning till sex, till njutning som just denna på bilden har. Och det är undervidning i skolorna, det går att få vilken information man vill på nätet.... Hur fungerar män, hur fungerar kvinnor - hur är vi “byggda” inte bara utvändigt att se med ögat, utan hur är det innanför, hur o var finns det förgreningar som kan utforskas tillsammans för mer njutning.

Så jag tror ju då att alla visste, eller nästan alla - vad bilden visade, en klitoris - men kanske det är färre som vet histora om vårat kvinnliga könsorgan - hur man genom tiderna trott eller mer inte haft intresse av att ta reda på mer. Men att man “bättre sent än aldrig” lärt sig att det är inte så enkelt o så litet som man trott under lång lång tid.... o helt ärligt många män fortfarande verkar tro.... ialla fall om man tänker på hur ofta tjejer i olika åldrar ofta märker av den här okunskapen om att klitoris inte bara är en lite liten “knapp” som syns utåt....

Och historia av olika slag har alltid varit intressant att ta del av. Det är alltid skoj o bra att veta lite om mycket. Vissa saker är det även bra att veta mer om.... för att kunna lära sig ännu mer.


Här är klitoris – hela historien:


Fram till 1500-talet: Alla har penis
Fram till 1500-talet så ansågs könsorganen hos män och kvinnor vara ungefär densamma: Båda hade en penis. Skillnaden var att den hos kvinnor var inåtvänd. I vissa fall varnades kvinnor för att om de betedde sig som män kunde deras penis trilla ut och bli utåtvänd. Detsamma kunde även ske hos män där penis kunde dra sig inåt.

1500-talet: Colombo upptäcker ett nytt organ
På Padua-universitetet i Italien fanns forskaren Realdo Colombo som 1559 hävdar att han upptäckt klitoris. I sin skrift ”De re anatomica” skriver han att detta organ ”i allra högsta grad är hemvisten för kvinnans njutning” och att den liknar penisen. ”Om du rör vid det ska du finna att det blir aningen styvare och avlångt till en sådan grad att det ter sig som en slags manslem.” Colombos läromästare, Andreas Vesalius (den moderna anatomins grundare) menade dock att denna värdelösa kroppsdel knappast fanns hos friska kvinnor.

1844: Ett vetenskapligt genombrott
Först 1844, då medicinaren Georg Ludwig Kobelt beskriver klitoris struktur och funktion in i minsta detalj, blir hela klitoris storlek känd. Han säger dessutom att klitoris yttre del, ollonet, är ett mer känsligt organ än slidan, med tanke på mängden nerver som finns där.

Slutet av 1800-talet: Klitoris ”försvinner”
Därefter inträffar det märkliga att klitoris helt enkelt försvinner från scenen. Ett fåtal år efter 1844 kallas klitoris först värdelös, sedan direkt farlig. I slutet av 1800-talet ansågs sinnessjukdom, epilepsi och hysteri kunna botas genom att den synliga delen av klitoris togs bort.

När man slutat med dessa operationer kommer i stället psykoanalytikern Sigmund Freud och påstår att klitorisnjutning representerade en omogen utvecklingsfas. När en flicka inser att hon saknar fallos, slutar hon stimulera klitoris eftersom hon skäms över att ha sämre utrustning, resonerade Freud. En kvinna kunde först uppnå mognad om hon flyttade sina sexuella erfarenheter till slidan.

1940-tal: Klitoris ger orgasm – men ingen bryr sig
Klitoris nämns knappt alls under 1900-talet. Visserligen säger den berömde sexologen Alfred Kinsey på 40-talet att klitoris är källan till kvinnors orgasm. Det upprepas i flera stora forskningsstudier, men kunskapen får inget större genomslag förrän under den feministiska rörelsen på 1970-talet.

1990-talet: Det är något som inte stämmer
På 1990-talet upptäcker den australiensiska urologen Helen O´Connell att det är något som inte stämmer i anatomiböckerna. Vid operation tog kirurger särskild hänsyn till den manliga anatomin – man bevarade mäns sexuella funktion genom att undvika vissa nerver och blodkärl – men när det gällde kvinnor var det mer fråga om gissningar. Helen O'Connell publicerade sina rön i Journal of Urology 1998. Först då blev klitoris hela storlek fullständigt belyst.

I dag: Upptäckt igen – 140 år senare – större än någonsin
Klitoris, som innan O’Connell beskrivits som en knopp strax under blygdbenet, fick nu en mer korrekt medicinsk beskrivning. Nu vet vi att klitoris består av ett ollon, fäst vid ett 3–4 cm långt skaft, som övergår till en kropp som kan vara upp till nio centimeter lång inuti kroppen. Klitoris har också två svällkroppar, som sitter mellan benen på vardera sidan av slidan.

Idag vet vi att klitorisstimulans är avgörande för sexuell. Många gånger beror svårigheter att få orgasm på en bristande klitorisstimulans. Trots att organet har en så stor och viktig betydelse för njutning så har klitoris betydelse och till och med existens ifrågasatts genom historien.


Vi frågade folk i Stockholm City, om de kunde gissa vad den röda tingesten var. Så här svarade de: https://www.youtube.com/watch?v=NIdzci0JXc0&feature=youtu.be


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

JossusTravelPics
JossusTravelPics,
Intressant läsning. Skrämmande att dom var så rädda för den kvinnliga sexualiteten förr i tiden.
nouw.com/jossustravelpics
itismadeby
itismadeby,
Ja o ibland undrar man om inte en del av den rädslan finns kvar än idag... även om dom försöker att visa att så inte är fallet...
nouw.com/itismadeby