Varför ska man använda risvatten till sitt hår?

Efter mina inlägg om att jag gjort mig risvatten o sen provat det i mitt hår för första gången så kom frågan i kommentaren men även några gånger i privat meddelande - "Varför ska man använda risvatten?"

Så jag gör väl ett litet kort inlägg om vad risvatten ska vara bra för. Själv vet jag ju inte alls om detta stämmer, jag har ju precis börjat prova använda det - provar för att det är natrulig, enkelt o billigt... annars skulle jag inte ens prova det.

Det börjar egentligen i asien - vad jag förstått när jag letat fakta så har det här med att skölja håret i risvatten funnits på flera ställen under många hundra år. Men idag när man pratar om det så nämner man en liten by i Kina - Huangluo eller också som den omnämns "staden Rapunzel".

Kvinnorna i denna by har världsrekordet i långt hår, med den genomsnittliga längden o dom finns med i Guinness rekord bok.
Dom tvättar alltid sitt hår i risvatten, nu sprider detta sig genom hela världen som ett skönhetsmedel för håret. Ja även för huden ska det vara bra, det är ju naturligt o varför inte prova?Man kan göra risvatten på flera sätt - man kan koka upp riset men då ha minst dubbla mängden vatten så att när riset kokats klart får man hälla bort vatten o det spar man o använder till håret.

Det enklaste sättet är att ta en halv kopp ris, sköja rent det i vatten o sen lägga det i en burk med 2 koppar vatten. Låta det dra ca 20-30 min och sen är det bara att använda som det är.

Nu ska det enligt det jag läst bästa vara att göra fermenterat risvatten. Då gör som jag förklarat ovan, det enklare risvattnet, men när det är klart så häller man över vattnet i en ren burk, sätter på locket o låter stå i rumtemperatur i ca 24 h. Sen ställer man in det i kylskåpet om man inte ska använda det direkt.

(Men det finns många flera varienter att göra det... låta riset vara kvar o låta burken stå 1 dygn är en ... men jag tog med dom sätt som vanligast har beskrivits)

Fermeterat risvatten luktar inte så gott... då kan man droppa i någon droppe lavendelolja eller riva ner lite apelsinskal för att få en lite mer angenäm doft.

Vilket ris ska man då använda - vilket som helst faktiskt, oavsett var man letar upp hur man gör risvatten så kommer det alltid samma svar - du kan använda vilket ris som helst, jasmin, vanligt vitt, brunt.... ja precis vilket som helst.Man tvättar håret o sen sköljer man, sprayar in risvattnet i håret o masserar in det i hårbotten. Låter det sitta.... ja här finns tider angivna från 5 min o uppåt... men vad jag förstått så är 15-30 min lagom, Längre tid är onödigt för då har effekten av risvattnet försvunnit...

Vad är då risvattnet bra för - ja det finns många saker som det är bra för o alla sakerna gör naturligt att håret kommer att växa o bli längre... det blir starkare o skyddas på ett bra sätt.


  • Har ett lågt pH-värde vilket gör att hårets normala värde återställs.
  • Förbättrar hårväxten
  • Minskar kluvna toppar
  • Skyddar håret från skador
  • Stärker hårets rötter
  • Förhindar håravfall
  • Motverkar mjäll
  • Bra som balsam
  • Gör håret silkeslent o glänsande
  • Dödar löss (?)


Skulle detta verkligen stämma o håret skulle må såhär otroligt bra av risvatten så vore ju det inte så dumt alls...

Så därför tänkte jag att jag kommer prova det här några veckor framåt så får vi se vad jag kommer fram till.

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Tack för informationen. Man lär sig något nytt varje dag
nouw.com/stenhagenbettan
itismadeby
itismadeby,
Ja det är helt otroligt... o roligt också... ibland känner jag det som att ju mer jag lär mig, märker jag hur lite jag vet o hur mycket mer jag vill lära mig 😊
nouw.com/itismadeby
vittobrett
vittobrett,
Superrolig. Detta måste jag prova! Min mamma kör med nässelvatten. Det får väl bli en liten miniunersökning ☺️
nouw.com/vittobrett
itismadeby
itismadeby,
Ja prova o var med på vår lilla minitest av risvatten 😊
nouw.com/itismadeby