Vad är Vad och När? - Halloween, Allhelgonadagen, Alla helgons dag

Helger

Det är ju skillnad på dessa dagar o hur man firar. Men det kan vara lite förvirrande vilken dag som är vilken, när ska man ha sin halloween-fest o när ska man gå till kyrkogården o tända ljus?

Här är en liten förklaring som kanske reder ut vilken dag som är vilken.

Halloween

Härstammar egentligen från vissa delar av Irland o Skottland, men är numera störst i USA.

I USA o Storbritannien firas halloween alltid den 31 oktober, det är dagen före allhelgonadagen alltid infaller den 1 november. Egentligen skulle man kunna kalla dagen för allhelgonaafton, då det ju är dagen före ”dagen” o det är den dagen som vi alla andra helger kallar ”afton”; påskafton, midsommarafton, julafton, nyårsafton, ….

Det är Halloween det är då man knackar dörr – bus eller godis, o har maskerad fester med ”spök-teman” av olika slag.
Nu kanske man inte direkt har dessa fester mitt i veckan, utan det firas till helgen. Så även om dagen ska firas den 31 okt, om man ska vara noga – så firas halloween helgen som ligger runt sista oktober.

I Sverige finns det lite olika uppfattning om man ska fira halloween den 31 oktober. Detta inträffar antingen dagen före allhelgonadagen eller dagen före alla helgons dag. Alla helgons dag infaller alltid lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.


Allhelgonadagen

Även denna dag har ett fast datum, den infaller alltid den 1 november.
Från start, o jag tror att många än idag inte tänker på dessa dagar som två olika dagar, så var allhelgonadagen samma som alla helgons dag. Men 1952 togs ett beslut att flytta alla helgons dag till den lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.

Och man ändrade lite i namnen för dagarna i den svenska almanackan – så att Allhelgonadagen alltid infaller den 1 november medan Alla helgons dag infaller lördagen som ligger i månadsskiftet. Men ursprunget till dagarna är samma.

Alla Helgons Dag

Nu har jag redan tagit upp att denna dag har samma ursprung som allhegonadagen o att den firas på en lördag, inte på ett fast datum. I år (2019) är det lördagen den 2 november

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till martyrers samt helgons ära, detta har firats sedan medeltiden.
I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag, alltså en röd dag.

Det är på alla helgons dag som många besöker kyrkogårdar och tänder ljus vid gravarna.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

  • Helger

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Lite godis står och väntar om det dyker upp några spöken eller monster.. På lördag ska vi minnas våra familjer som inte längre finns bland oss..
nouw.com/stenhagenbettan
itismadeby
itismadeby,
Har portkod o bor mitt i stan så det är inte några som ringer på här - annars hade jag nog sett till att ha något litet godis hemma också 😊
nouw.com/itismadeby