Vad är romantik?

Ja det är en bra fråga nu inför Alla Hjärtans Dag. Och det är nog en svår fråga att svara på, jag tror att det är väldigt olika i vad vi ser som romantiskt. Det finns nog dom som anser att det är presenter, dyra, skämma bort o det ska kosta, lyx. Medan andra tycker att det är mindre saker, som passar varje dag, det är små små kärleksförklaringar till varandra. Sen finns det allt mellan dessa två saker, plus dom som inte gillar romantik alls.

Jag är romantisk, jag gillar romantik – både den vardagliga, men också att man gör något lite extra vissa speciella dagar – det kan vara födelsedag, Alla Hjärtans Dag eller någon speciell egen dag, då man gör något lite extra för varandra. Att vara nykär är enkelt, då går det här med lite automatik – man lär känna varandra o man tar sig tiden tillsammans på ett annat sätt än när man haft förhållande ett tag o vardagen har tagit över. Det är då man måste vara medveten om att det krävs lite engagemang att hålla liv i passionen, hålla relationen levande. Nu behöver man inte alls göra några stora gester skriva långa kärleksromaner till sin partner varje dag, för det är ändå de små romantiska gesterna som ger störst effekt om dom görs med känsla o varje dag.


I en undersökning med 2000 deltagare så visade det sig att många inte vågade vara romantiska o rädsla för att uppfattas som lite konstiga, ändå så sa mer än 75% att dom ville ha mer romantik i sina liv. De gester som flest ansåg vara romantiska är just dom här små gesterna som inte ens kostar något, eller väldigt lite – precis som J.Lo sjöng ”Love don´t cost a thing”. Det mest romantiska var att hålla hand, följt av att gosa vara nära, ta promenader tillsammans och att ge blommor står högt, som att ge en överraskningspresent.

Om man ser till det som kan vara det största problemet i par (heterosexuella) är att män o kvinnor ser på olika sätt vad som är romantiskt eller inte. Män är mer inne på att det måste vara något materiellt man ger för att utrycka sin kärlek, som en speciell gåva eller blommor. Medan dom flesta kvinnorna var inne på att det mest romantiska var att få tillbringa tid tillsammans med sin partner, att gosa, ta en promenad.

Det viktigaste är nog mer att hitta dom där små sakerna som är speciella för just sin partner – det man har gemensamt. Men det är aldrig fel att få lite tips när ens egna fantasi tar en liten paus (för brist har man aldrig) *ler*.1. Köp en överraskande lite present, inget dyrt men något man vet att den andra gillar – en ”bara för att jag älskar dig” present.

2. Köp en bukett med blommor som den andra tycker om - eller varför inte bara en enda röd ros.

3. Köp ett gulligt kort (går bra både med blommorna eller utan).

4. Skicka ett gulligt sms någon gång under dagen – om så bara ett hjärta, så visar det att man tänker på sin partner just där o då.

5. Går du upp först eller kanske gått o lagt dig innan din partner kommer hem – skriv en ”jag älskar dig”-lapp o lägg den på huvudkudden, i kylskåpet eller någonstans man vet att den kommer hittas.

6. Ge din partner frukost på sängen

7. Gör en dejtkväll hemma med mysig middag där du lagat din partners favorit mat.

8. Laga en middag tillsammans .

9. Bjud din partner på en dejtkväll ute o möts på restaurangen, klä upp er lite o gör det till en lite speciell kväll. (Det fungerar bra även om man bor tillsammans).

10. Ta spontant med sin partners favorit takeaway-mat.

11. Jobbar din partner över, förbered en tallrik mat, lite fint upplagd, när partner sjunker ner hemma, värm upp maten o servera den.

12. Gör en picknick hemma på vardagsrumsgolvet med favorit plockmat o lite gott att dricka – trots att det är en vardagskväll när som helst.

13. Tänd stearinljus.

14. När ni har en mysväll, en dejt eller middag passa på att tala om vad du uppskattar hos din partner, vad ni föll för eller prata härliga minnen som ni har tillsammans.

15. Sätt upp gemensamma mål tillsammans – kortsiktiga eller långsiktiga.

16. Kyss varandra när ni ses o när ni säger hej då, och spontant när som helst.

17. Kramas mycket o spontant när som helst.

18. Ta i varandra, som att ge massage.

19. Gosa, bara var nära varandra när i tittar på tv eller film.

20. Tappa upp ett bad till din partner efter en lång dag.

21. Duscha tillsammans.

22. Vänta uppe och vänta på att din partner ska komma hem.

23. Planera en spontanresa.

24. Planera semesterresa.

25. Låt din partner välja vilken film ni ska se.

26. Vänta med att se nästa avsnittet av serien ni kikar på tillsammans.

27. Ta promenader tillsammans.

28. Om det regnar, dela paraply.

29. Gör en spellista med musik som partnern gillar eller med titlar, texter som säger hur mycket du älskar din partner.

30. Ta en dag i månaden – varannan – där den ena gör något lite extra för den andra. (går ju bra att då plocka vad från listan ovan).


Vad är romantik för dig?
Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar