Ture Sventon – temmelälskande dektektiv

Film, serier, böcker, musik


Det här var en av mina favoritböcker när jag var liten, ja om man ser till böcker som inte handlade om hästar *ler*. Men jag ska vara ärlig o erkänna att jag läste mer än jag tittat på dom filmer som funnits.Den första som spelade Ture var ju Jarl Kulle, sen var det Helge Skoog som spelade rollen, bland annat i adventskalendern 1989. Nu på morgonen innan jag slutade mitt pass lyssnar jag på Ekonyheterna o hör att man satsar på att spela in en serie (6 avsnitt), man ska ta Ture med sig in i 2000-talet, det kan inte gå fel, inte med Robert Gustavsson i rollen. Så känner ialla fall jag o jag ser fram emot premiären som ska vara i slutet av 2019.
Det är TV4 o C More som satsar på att göra något familjeinriktat o jag tror precis som dom att valet av start är perfekt, vem älskar inte en detektiv som flyger på en flygande matta? Och sen ha Robert Gustavsson i huvudrollen gör det än mer spännande. Så jag väntar med stor förväntning på att få se ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”.Egentligen heter ju Ture, Sture Svensson, men han har som oftast problem med att uttala bokstaven S. Sin oförmåga att utala S gjorde att han till slut bytte namn till Ture Sventon. Hans stora passion ä att jaga förbrytaren Ville Vessla och att äta temlor, han hade ju turen att det finns ett bageri på Tegelbacken i Stockholm som serverar semlor året runt. Då när den första boken kom ut så var det inte helt vanligt att semlorna var fyllda, det såldes fortfarande ofyllda semlor – men Ture ville ha sina temlor fyllda, det var den rätta temlan enligt honom.

Förutom Ture´s speciella drag som att läspa, äta temlor o flyga på den flygande mattan, lite det man ju känner igen honom på – som faktiskt bara förekommer i dom tre första böckerna. (Åke Holmberg skrev nio böcker, varav en novellsamling), så har han höga tankar om sig själv o det finns flera typiska Sventon-uttryck som återkommer. Som ”Det är för tidigt att yttra sig om den saken ännu!”

Jag längtar redan till hösten 😊

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer