Tjugondag knut åker (nu) julen ut? - Bloggutmaning 13/1-2021

Listor o Utmaningar

Sitter här o väntar på en leverans... den ska komma mellan kl 9-15 - det är ju ett jätte litet tidspann att passa på - speciellt för mig som behöver få sova.
Nyss fick jag ett sms som talade om att det var 2 leveranser för mig - men när man sen klickade för att se på karten så anar jag att en är i Gävle o sen en i Uppsala innan dom hamnar hos mig.... Så gissar att det kommer ta ialla fall 3 timmar innan dom är här - OM jag nu ser rätt på karten - det vet man ju aldrig


Utmaningen är startad av Madeleine- där hittar du alla ämnen dag för dag, o anmäl dig gärna om du vill delta du också.

I inlägget hittar ni länkar till alla andra som är med, hoppas att det blir ännu fler som hänger på denna utmaning, även om det redan är många, så är det alltid skoj med flera. Det är ju så intressant att se hur olika eller lika man tolkar varje utmaning.

.

.

Ja jag städade undan julen igår, allt utom kransen på dörren - det ska dit en ny, o den fixas till o kommer att hängas på plats idag eller imorgon - beror lite på hur jag har tid att åka in o hämta paket som innehåller saker till kransen - sitter ju lite fast här ute på landet i väntan...

.

.

Jag gillar ju ta reda på lite historia om varför vi firar något eller gör på ett visst sätt o självklart var jag tvungen att kika på tjugondag knut - varför dagen heter så...

Tjugondag Knut ligger alltid den 13 januari, 20 dagar efter julen. Och det är en tradition som funnist sen 1600-talet - man skulle driva ut julen. Det var först på 1800-talet som man började med det man idag kallar julgransplundring, att slänga ut granen.

I äldre traditioner o även i vissa länder tar julen slut trettondagen - alltså den 7 januari. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Mördaren var hans kusin Magnus. Han såg Knut som en rival om vem som skulle få överta makten efter kung Nils – Magnus far.
Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.

.

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,

Intressant läsning

nouw.com/ingajohansson
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Tack för lektionen

nouw.com/stenhagenbettan
itismadeby
itismadeby,