Thanksgiving idag, är det något som du firar?- Bloggutmaning dag 28

En ny sömnlös natt... men det är ju min dygnsrytm så inte så konstigt...
På morgonen har jag hunnit göra min beställing på salsa - julmarknaden. Men det blev inte så mycket salsa utan senap o chilisås... går ju inte låta bli att beställa hem någon Lucia, någon Tomtekyssar eller Nissepussar o Julbocken... *ler*


Utmaningen är startad av Madeleine - där hittar du alla ämnen dag för dag, o anmäl dig gärna om du vill delta du också. Här hittar du hennes första dag för månaden - dag 26.

I inlägget hittar ni länkar till alla andra som är med, hoppas att det blir ännu fler som hänger på denna utmaning, även om det var många redan i mars - juli så är det alltid skoj med flera. Det är ju så intressant att se hur olika eller lika man tolkar varje utmaning.

Kanske även du känner för att vara med, alla dagar eller några av punkterna - vore otroligt skojigt.


Nej det gör jag inte o det har vi heller aldrig gjort i min familj o om jag tänker efter vet jag nog inte heller någon som firar denna helg. För mig är det en amerikansk helg, som vad jag förstått från olika amerikanska filmer/serier en ganska så viktig helg för dom. Sen om det är så eller om det är något som passar bra att ha i just filmer o serier, det vet jag inte.


Men tycker att det verkar gott med en god iordning gjord kalkon, marinerad o stoppad så att det är smak o inte för torrt kött på kalkonen. Och sen har jag då fått för mig att det måsta vara den där mörkt röda tranbärssåsen till, det är bara ett måste.


.

Men visst låter väl whiskeymarinerat gott...


Whiskeymarinerat kalkonbröst

Du behöver:

  • ca 2,2 kg kalkonbröst

Marinad:

· 2 dl rödvin

· 1 dl whisky

· 0,5 dl kinesisk soja

· 3 msk rapsolja

· 3 cm färsk ingefära (alt. 1 tsk torkad)

· 2 msk honung

· 1 tsk salt

· 1 tsk svartpeppar

Sås:

· stekskyn från kalkonen

· marinaden (se ovan)

· 4 dl crème fraîche (eller vispgrädde)

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.

2. Lägg kalkonbröstet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt marinera i minst två timmar.

3. Lägg i ugnsfast form och stek på 175 grader tills innertemperaturen visar 63 grader (ca 90 minuter). Pensla med marinaden några gånger.

4. Koka upp stekskyn och överbliven marinad. Tillsätt crème fraiche eller grädde och smaka av med salt. Red eventuellt av med maizena utrört i vatten.

5. Skär upp bröstet i 0,5 cm tjocka skivor och servera med sås, broccoli och jordärtskockspuré eller stekt potatis.

Tranbärssås

Recept:

Laga egen tranbärssås på bara tre ingredienser! Såsen är lika god varm som kall och är ett klassiskt tillbehör till helstekt kalkon under Thanksgiving.

Ingredienser:

10 portioner

· 2,5 dl strösocker

· 2,5 dl apelsinjuice

· 350 g tranbär, färska och rensade eller frysta

Så här gör du:

20 minuter

1. Blanda socker och apelsinjuice i en kastrull. Värm upp under omrörning till sockret löses upp.

2. Häll i tranbären och låt puttra tills bären börjar spricka, cirka 10 minuter.

3. Ta kastrullen från värmen och häll upp i en skål eller på burk.

4. Låt svalna. När såsen svalnar kommer den också att tjockna.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229