Småsugen mitt i natten

Kikat på Sveriges Mästerkock o sen vidare på Efter Stängning - det första dom fick göra var en Caesarsallad o jag blev sådär grymt sugen... hade varit underbart gott att ha en här nu att njuta av.

.Men så slår mig en tanke - dom gör ju tre helt olika varianter o visst det är väl en bra idé i ett tävlingsprogram att man kan göra en rätt som är lite mer sin egen... o visst kan man använda sig av klassiska rätter som inspiration för att laga något liknande.... men kan man verkligen kalla det för originalets namn?

Jag menar är en caesarsallad verkligen en caesarsallad om man har räkor i den?

.


.

Lite på skoj så googlar jag på Caesarsallad o sen på Caesarsallad origina recept.

Och nog finns det varianter alltid... säkert är dom flesta jätte goda även om dom inte är lika...

.

.

Och det roliga med just Caesarsallad - så är inte ens dom recept som ska vara original just det ursprungliga om man ska tro historian.

Rätten sägs vara skapadpå 1920-talet, i Mexico v Caesar Cardini en italiensk-amerikansk kock, en hektisk dag, många gäster o maten i köket höll på att ta slut, så han slängde ihop något nytt recept av det som fanns i köket. Och han slängde ihop sallanden vid bordet framför gästerna.

Och det här är då det riktiga originalreceptet - romansallad, vitlöksdoftande olivolja, worcestershiresås, citronjuice, vitlöksdoftande krutonger, parmesan och ägg.

Det är först senare som det kommit tillägg till originalreceptet - några exempel är sardeller, kyckling, bacon, senap, grädde och majonäs...

.

Vad tycker du när det gäller variationer på ett originalrecept, ska man fortfarande kalla rätten samma som ursprunget eller är det fel?

Skulle man kunna kalla Janssons frestelse det även om man lägger i räkor?

.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer