Seitai

Tips eller fakta och jag har provat...

Ofta hittar man olika saker man aldrig hört talas om på nätet, eller något man hört om men inte vet så mycket om. Om jag pratar med någon som pratar om något jag inget vet om eller blir nyfiken på kan jag alltid passa på att fråga - men när man läser på nätet så finns ju inget att fråga. Så då får man ta till Google - undrar många gånger hur sjutton klarade man sig utan google???? Svaret blir varje gång - jäkligt bra, man fick bara göra på lite annat sätt för att ta reda på mer om saker man blev nyfiken på - biblioteket var ett bra ställe *ler*

Nu läste jag ordet seitai, blev nyfiken vad det kunde vara för något så jag googlade. Nu kan jag inte påstå att svaren som kom upp gjorde mig direkt klokare, att jag fick veta vad det är. Oftast ser man ganska snabbt vad det är man letar efter, vill veta mer om... men seitai var det väldigt varierenade vad det är.


Att det har har japansk bakrund det kom fram, att det är ett sätt att må bra, få balans o harmoni i kroppen lika så. Men sen var det lite olika - det var massage eller rörelse. För mig är det två olika saker, det utövas ju på helt olika sätt också.

Den ena beskrivningen som är massage, är att terapeuten använder sina händer. Det beskrivs som en avancerad form av akupressur. Man trycker på olika punkter på kroppen. Detta ska hjälpa kroppen att starta självhjälp för att långsamt läka. Där kroppen nu är "trasig" o behöver läkas.

Det andra är att man själv rör på sig, man låter kroppen själv hitta rätt i varje rörelse. Det finns inga exakta rörelser som ska utföras utan man rör sig så som man uppfattar att kroppen vill att man ska röra på sig. Det är viktigt att varje person hittar sin kropps lägen, för varje rörelse, för vila.Det är en stor betoning på varje persons individuella förmågor och förutsättningar. Det finns inte bara ett sätt att göra en övning på. Man får lite grundläggande instruktioner men det är upp till var och en att göra en övning utifrån den egna kroppens unika förmågor och begränsningar. Seitai är en självlärande konst där du upptäcker för dig själv vad som händer och vad du behöver.
Det viktiga är att hjälpa delar av kroppen med lite ki att få igång ki-flödet.

Ki kan man förklara som livskraft, inte bara för kroppen utan även för själen. Men här gäller det kroppen o där ki flödar långsamt, eller är svagt det är i dom kroppsdelarna som vi kommer få skador eller sjukdomar uppstår.
Kan patienten omfördela flödet av ki så att det blir jämt fördelat kommer måendet blir mycket bättre.

Seitai lägger ansvaret på personen, individen att hitta rörelser för läkning istället för att lägga över ansvaret på yttre saker som kost eller miljö.
En grundläggande värdering inom Seitai är att kroppen har en inbyggd förmåga till självläkning och vitalitet, och denna förmåga kan väckas till liv med övningar och behandlingar. Inom Seitai kan god hälsa vara i dina egna händer. Våra kroppar vet vad de ska göra så länga omständigheterna är rätt. Vi kan vara vårdarna av vår egen hälsa.

Som i många andra metoder som gäller kroppen, det fysiska - så är grunden hållningen - att ha rätt utgångsläge, att sträcka på sig, ha ryggen rätt. Det är ett bra sätt att hålla ki-flödet igång.


Seitai – rörelsefrihet

Vi uttrycker vi oss själva på vårt eget sätt och som vi vill. Vidare finns det framförallt en sak som vi bör notera: man betonar ryggraden.
Rörelser är fria, men vi bör säkerställa att allt är i harmoni så att ryggraden är säker. För att göra det ska du använda andningstekniker.

Här är några grundläggande övningar:

  • Titta uppåt och stå på tå. Slappna av och andas in djupt.
  • Rör axlarna framåt i några sekunder och flytta dem sedan tillbaka. Upprepa rörelsen samtidigt som du går långsamt.
  • Rör midjan från vänster till höger och håll ryggraden rak. Ackompanjera denna rörelse med dina armar.
  • Rör på buken, höften och magen, och träna långsamt detta område utan att tvinga fram rörelser. Jobba med att öka flexibiliteten, rörelsefriheten och styrkan.

Lyssna på din kropp, lita på den och låt den diktera harmonin i dina rörelser.Om man någon går till ett ställe där man utövar, eller har en lektion o denna rörelse konst, för första gången kommer man se att alla rör sig som de vill: de stretchar, dansar med ögonen slutna, ligger på golvet… detta ger dig en uppfattning av hur renande denna typ av övning kan vara. Fördelarna är fantastiska, och kan:

  • Lindra och förebygga ryggsmärta. Dessa rörelser hjälper till att sätta ryggraden i korrekt linje och göra den mer flexibel.
  • Släppa på orosmoln och spänningar. Den minskar stress och hjälper dig att hantera bättre i ditt dagliga liv.
  • Väcka positiva känslor hos dig. Du känner dig mer animerad, fri och öppen för upplevelser.
  • Förbättra din självsäkerhet.
  • Förbättra din matsmältningshälsa och ditt immunförsvar.


Det är ett utövande med rötter i traditionell japansk kultur som skapades av terapeuten Haruchika Noguchi. Seitai är framförallt den spontana rörelsens konst.

Kanske har du aldrig hört termen tidigare; kanske tror du att det är som yoga, taichi eller mindfulness. Seitai är dock inte från samma familj som dessa utövanden. Det är inte en disciplin där rörelserna noggrant planeras eller där det finns olika strategier med sina egna terapeutiska mål.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Det finns som så mycket man aldrig hört talas om
nouw.com/stenhagenbettan
itismadeby
itismadeby,
Ja verkligen
nouw.com/itismadeby