Påskveckans olika dagar

Vardagligt småprat, Helger
Det här var något jag kom att minnas tidigare i veckan, kommer inte ihåg exakt vilken dag, men det var i samband med någon utmaning - jag kom ihåg ett skolarbete vi skulle göra, alla hade olika ämnen, sen skulle vi redovisa - en o en - o jag hatade redovisingar, hatar (vet det är ett starkt ord, men det är den känslan jag har....) fortfarande att prata inför en grupp människor. Och att tvingas göra det oavsett vilke ålder man är i - gör inte att man "vänjer sig" snarare att man får mer o mer obehagskänlsor inför att göra det....

Men till det jag tänkte på *ler* det var min uppgift, att ta reda på vad varje dag i påskveckan kallades o varför. Och helt ärligt kommer jag inte ihåg mer än paniken att stå där framme o försöka få ur mig det jag tagit reda på...Påskpynt på vår ort

Påskveckans dagar

Söndag - Palmsöndagen o det är för att folk som kom för att möte Jesus när han tågade in i Jerusalem hade med sig palmkvistar.

Måndag - Blåmåndag, den här veckan innan påsk kallas Stilla veckan, o måndagens namn tros komma från att man under fastlagen klädde kyrkorna i blått i Tyskland, en stilla lugn färg.

Tisdag - Vittisdag ett namn som kommer från fastlagen. Man gick upp o tände eld i spisen, men det gällde att inte lämna sänghalmen sist, för då kallades man "fetgrisen"Onsdag - Dymmelonsdagen, nu infinner sig påskfriden o långt tillbaka i tiden så böts metallkläppen i klockorna ut till trä, för att ge ett mer dämpat ljud. Men det slutade man med för tysta klockor kan medföra vantro.

Torsdag - Skärtordag är den dag som står för rening, färgen för dagen är vit, renhetens färg.
Det är också dagen då alla kärringar far iväg för att fira häxsabbat på Blåkulla. Där stannade häxorna till påskafton eller påskdagens morgon, efter att ha haft orgier i flera dagar med Djävulen. Men omgivningen märkte aldrig av att hon var borta. Till Blåkulla flög häxorna på kvastar, grenar eller något annat vardagligt från hemmet.

Fredag - Långfredag, fram till slutet på 60-talet så hade en inga offentliga nöjesarrangemang i Sverige den här dagen, det var något som fanns kvar för att långfredagen var en dag av allvar, det dagen då Jesus avrättades på korset.

Lördag - Påskafton här kommer dagen som alla barn väntat på o säker även en del vuxna. Det är som julafton, lika skoj att fixa till saker, ge glädje som att få. Förr var det att man fick sitt påskägg, godis som man väntat på... men idag har även påskharen mer o mer ramlat in i vår påsk. Och påskharen är en slavig en som natten mellan långfredagen o påskafton o tappar bort äggen lite här o där.... som det sen gäller för barnen att försöka hitta.Jag tycker att det är skoj att göra sina egna traditioner oavsett om det gäller påsk, jul, midsommar, alla hjärtans dag, föderlsdag eller någon annan speciell dag. Inget behöver göras som alla andra gör... jag hade en väninna som hatade julen, men firade den med sina barn, för man måste... det enda som gjorde att hon hatade julen var för att dom inte var en stor släkt som träffades o firade. I hennes ögon så var det så man måste fira julen - att man var hela släkten, 20 personer eller mer som träffades.... nu var dom ingen stor släkt o därför kände hon att julen inte kunde firas på rätt sätt.

Vi hade många diskussioner om det här med vad som var rätt sätt... från start är ju många av våra helger som idag firas från religionen o firades på helt andra sätt o av andra anledningar - så ska man vara noga firar vi helt fel ändå, Jag är ateist o väldigt anti religion, så då skulle jag inte alls kunna fira många av våra högtiden - om man nu ska börja rota i vad som är rätt o varför.

Men så tänker inte jag - jag älskar högtider det ger möjligheten att själv hitta ett sätt som passar, egna traditioner. Jag har själv inte vuxit upp med påskharen, den var inte på tapeten när jag växte upp, det var först när mina barn skulla ha sina påskägg. Men jag tycker det är skoj det här att gömma äggen o låta barnen ha en liten ägg-skatt-jakt för att leta upp äggen.

Sen är påsken en chans att få äta samma mat som vi äter på julen o midsommar *ler* med sin egna lilla tvist - man målar äggen :)


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Intressant, har hört detta förr, men skulle aldrig kunna svara på det 🐥
Glad Påsk
nouw.com/ingajohansson
itismadeby
itismadeby,
Skoj det 'är fler än jag som hört om veckan - jag skulle inte heller kunna göra det - tur google finns 😉
nouw.com/itismadeby