PAR-projekt – blåljuspersonal

Det här var något jag inte hört om tidigare (har du?), men det var något som tilltalade mig, ett projekt jag kände var till nytta, något jag kan stödja, något jag vill ha så mycket mer av för våra barn o ungdomar när dom växer upp. Få kunskap, få förståelse för att själva kunna agera rätt.

Jag tycker om när man gör bra saker för att förbättra attityd till och förståelse för varandra i olika saker o framför allt i samhället. Och när det gäller våra hjälpande enheter som polis, brandkår o ambulans så har dom fått ett lite för hårt klimat att arbeta i, utföra sina arbetsuppgifter som faktiskt är att skydda o hjälpa oss invånare.Det här PAR-projektet (PAR står för Polis, Ambulans och Räddningstjänst) startade våren 2017 i Botkyrka kommun, det var först på prov, men det har gett en så bra effekt på så kort tid att det nu är permanent. Det har också startas upp i flera kommuner, PAR finns i Hisingen och Västra Frölunda i Göteborg, samt i Kungälvs kommun. Under våren startar Södertälje och till hösten även Kungsbacka kommun.
I en del kommuner har man inga direkta problemområden, men det finns mycket narkotika o detta projekt ger inte bara möjligheten att visa vad o hur dessa yrkesgrupper jobbar utan också få ungdomar att förstå vilka konsekvenser deras handlingar får.


Projektet låter ungdomarna först svara på en enkät innan besöket o samtal, föreläsning av blåljuspersonal och en även efter, för att se om deras inställning ändrats. Och personalen i Botkyrka har märkt förändringar, det är förre våldshandlingar mot blåljuspersonalen o mindre stenkastning mot dom.
Ungdomarna blir medvetna om att det är människor bakom uniformen, att dom är där för att hjälpa o skydda. Eleverna hade en mer positiv inställning o flera kunde tänka sig att arbeta inom något av yrkena. Och det är ju något otroligt positivt om ungdomar känner det kallet istället för att vara orosmomentet i samhället för dessa yrkesgrupper.

Tyckte du också att det här lät intressant kan du delvis klicka in o lyssna/läsa på Sveriges Radios sida -

Och om den polis som är upphovsmannen till projektet, Martin Lazar .


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer