Musiken påverkar oss

Film, serier, böcker, musik

Det är skoj att lyssna på Rix fm på mornarna, det är ofta saker dom tar upp som är lite småintressant att höra. Sist jag jobbade var det prat om hur musiken påverkade oss när vi äter, att maten smakar olika beroende på vad vi lyssnar på.

Att musik påverkar oss det tror jag nog vi alla vet, känner. Att man lyssnar på olika musik beroende på hur man mår. Musik kan både vara läkande, vara smärtlindrande men den kan också skapa/öka oro-känslor, ångest o förvirring.


I programmet åt dom pizza – fin frukost 😉o fick berätta hur den smakade… blev väl inte så vetenskapligt men det var intressant att höra att glad musik får maten ett smak ”sötare” samt att hård snabb musik gör att man stressar, man känner ingen smak, blir inte sugen på mer utan man slänger i sig mat o dryck så snabbt att man ofta inte ens äter upp alla mat, man vill bara därifrån. Man får ingen ro att sitta kvar, att vilja ha mer att äta eller dricka.

Jag tänkte faktiskt just på det i tisdags när vi var på musikquiz, vilken musik som spelade när vi kom, innan själva quizet började o man åt, samma i pausen när det finns tillfälle att beställa mer att dricka. Det var hårdrock o inte vad jag tycker av det bättre slaget utan mera gav oro – alltså inte den bästa metoden att få folk att beställa mer… Vore intressant att prova spela noga utvald musik just för att göra kunderna mer vänligt inställda på att äta o dricka, att maten smakar extra gott, men vill ha mer.Hissmusik som man kallar det är ju åt det lite mer klassiska hållet, o tydligen ska just klassisk musik göra oss mer köpglada. Är väl samma sak där, man vill att personerna som åker hissen ska bli lugna o inte vilja rusa därifrån stressande.

Musik hörs inte bara med örat eller hur man ska säga, utan hjärnan ”känner” även av musiken. Samt att det inte bara är vissa delar av hjärnan som påverkas av musiken, det finns inget specifikt ”musikcentrum”, utan både höger och vänster hjärnhalva engageras.Musik stimulerar många olika system och funktioner i hjärnan; motivation, uppmärksamhet, känslor, belöningssystemet, minnesfunktioner, språkförmåga och mycket annat. Det är ju också så att vi alla uppfattar musik på olika sätt, en skolad musiker o en amatör lyssnar helt olika på musik, o det en amatör tycker är bra kan vara för enkel för en skolad musiker för att påverka deras känslor. Vilket ju inte är så konstigt – både att vi alla uppfattar o uppskattar olika saker på olika sätt beroende på vår personliga smak, upplevelser o kunskapsnivå i området.

Jäkligt intressant område detta hur musiken påverkar oss, vår hjärna. Men inte så intressant att jag har lust att ta reda på mer *ler*. Det räcker att veta att musik ger så många känslor…


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer