Mors Dag

Nu är det dags att fira mors dag, att visa att våran mamma är speciell för oss på alla sätt.

Nej jag firar inte min mamma längre på det sättet, sänder ett kort eller en blomma för att helt ärligt påminna henne om att jag finns, att hon är min mamma även om jag känner att hon gjort flera felval. Jag kommer inte våga lita på henne, men ja hon är min mamma o jag vill visa att jag ialla fall kommer ihåg henne o den detaljen – låter det hårt o elakt så… ja kanske det är så.

Men jag har desto bättre kontakt med mina döttrar, så stolt mamma jag är över dom, det är så mycket stolthet o kärlek att hjärtat svämmar över. Och jag vet att det är ömsesidigt.Lite fakta om just Mors Dag - ja jag gillar att ta reda på lite oviktig fakta om allt o inget *ler*. Och fakta om Mors Dag är väl inget man måste veta, men ändå lite skoj att veta, tycker jag.

I år är det faktiskt 100 år sedan man införde att fira alla mammor här i Sverige. Det var i USA man startade med att fira dagen, fem år innan vi började fira dagen, på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Man behöver inte gissa när man säger att dagen slog rot direkt o har blivit en av våra mest firade dagar, den är på sjätte plats på listan över dom viktigaste högtiderna enligt en undersökning som Sveriges handlare gjorde för några år sedan.

I USA var det Anna Jarvis som fick presidenten Woodrow Wilson att införa dagen den 10 maj. Det är årsdagen för när Anna´s mamma gick bort, Anna hade starka känslor för sin mamma o ville på detta sätt hylla henne.
Dagen kan också ses som ett tecken på hur samhället ändrades, hur kvinnan fick ta mer plats, hur det blev viktigare med kärnfamiljen.

1920 gavs det ut ett häfte för att ge instruktioner om hur man skulle fira sin mamma denna dag. Barnen skulle ha bakat brödet själva, mamma skulle få detta bröd tillsammans med kaffe, man skulle hissa flaggan och låta henne helt vila från alla hemmets sysslor. På kvällen skulle det vara lite högtidligt o då skulle även pappan delta.

Vad önskar sig då mammor sig att få denna dag när dom ska firas lite extra? Ja det är inte stora saker det inte. Det dom flesta mammor vill ha är att bli bjudna på middag – sen om det är ute på restaurang eller ännu hellre hemma där resten av familjen har lagat middagen, det spelar ingen roll. Det som också står högt upp på listan av önskningar är ”jag önskar mig ingen present” – är någon förvånad över att det är ord mammor säger när frågan kommer vad dom önskar sig?

Blommor är ju aldrig fel att ge, det fungerar i alla situationer för vem älskar inte en vacker bukett blommor?
Från början i USA så förknippades Mors Dag med den vita nejlikan – för det var Anna Jarvis mammas favoritblomma.


”Nejlikan tappar inte sina kronblad utan kramar dem mot sitt hjärta tills den dör, och även mammor kramar sina barn till sina hjärtan med en moders kärlek som aldrig dör”, sa Jarvis i en intervju 1927.

Jag är också svag för just nejlikor, kanske för att det är en blomma som håller sig länge i en bukett, den vissnar inte ner som många andra vackra blommor gör. Men det finns så många vackra blommor – jag väljer nog mer efter färg än en specifik blomma när jag väljer en bukett o ja det är också efter säsong, vad som finns just då.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Trevligt att läsa 🌞 nejikan tar jag till mej om hjärtat ❤️
Som mamma gör vi våra val, barnen alltid först, önskar dej en fin dag 💐
nouw.com/ingajohansson