Mitt senaste besök till… - Bloggutmaning dag 29

Oj oj sånt åskväder - ösregn, muller o blixtar som gjorde himlen ljus som dagtid - det var natten det.
Men jag gillar det, satt ute på balkongen att tag, blev blöt men njöt av friskeheten o hur himlen lystes upp.

Utmaningen är startad av Madeleine - där hittar du alla ämnen dag för dag, o anmäl dig gärna om du vill delta du också. Här hittar du hennes dag 27 I inlägget hittar ni länkar till alla andra som är med, hoppas att det blir ännu fler som hänger på denna utmaning, även om det var många redan i mars - juli så är det alltid skoj med flera. Det är ju så intressant att se hur olika eller lika man tolkar varje utmaning.

Kanske även du känner för att vara med, alla dagar eller några av punkterna.

Mitt senaste besök...

Ja det här var då en spännande utmaning som jag kommer uppskatta att läsa alla deltagares svar. Vad är det andra vill berätta om som sina senaste besök. Tror det kan blir väldigt varierande, intressant o rolig läsning.

Vad tar jag då.... jo jag väljer att ta mitt senaste besök, eller det var mer att jag körde förbi Ängsö slott. Det gav mig en massa gamla minnen från det att jag var i tonåren. Vi var ofta ofta ute på campingplatsen, våran husvagn stod där o flera grannar hade också sina husvagnar där o helgerna tillbringades där när vädret tillät.

Kanske ett utflyktsmål för nästa sommar ....

Och vi barn hade ju ofta samtal om spöket som fanns där... då var det att det var en kvinna som skulle spöka i allén, svepa runt där mellan träden ... Nej vi såg aldrig något spöke när vi var ute o spökjagade *ler*.

Jag var o lämnade av en kund en bit förbi slottet i helgen, o när jag åkte hem över bron "från" slottet så kom gamla minnen tillbaka o funderingar på hur det egentligen är med slottets spöken.....


Spökhistorier och skrönor med anknytning till Ängsö

Det ska finnas tre spöken på slottet o alla ska vara inomhus så att som vi jaga spöken i allén var helt onödigt *ler*.
Som dom flesta spökhistorierna som finns ska man ta dom med en nypa salt, när man idag tittar på detaljer som finns så visar det sig att historierna inte riktigt stämmer överens. Jag tycker att det är ju bra att man tittar på fakta, försöker få reda på vad som egentligen hände - få rätt historia. MEN när det gäller historiska spöke vet jag inte riktigt om jag vill att dom ska ta reda på fakta så att att det blir "rätt" - för spökhistorier, det är just historia, det är sånt som hör slott o andra historiska byggnader till. På något sätt är det nästan som att ta bort en byggnad, riva ner en allé, måla huset blått... ja något stor förändring som gör att det inte är samma länge som sker när dom tar fram fakta om spöken som gör att gamla skrönor inte längre håller. • Första spöket man pratar om är en småväxt puckelryggad man som var hovnarr, Anders Luxemburg som sägs vandra runt på slottet. Han var med vid belägringen av Fredrikstens fästning och vid kungens likfärd stannade man till vid Målhammar vid Sagån, då avvek Anders och tog istället tjänst vid Ängsö slott, med sig tog han kungens häst Brandklipparen - (hästen har sin lilla egna historia o det sägs att även kungens far hade ridit på samma häst, att hästen skulle ha blivit över 40 år gammal - man tror mer idag på att det fanns flera hästar med samma namn, vilket låter mer troligt. Brandklipparen har fått sin egna minnessten/gravsten utanför kyrkogårdsmuren vid Ängsö kyrka och Ängsö slott). - En natt 1740 hände något som gjorde hästen upprörd och han slets sig loss och sprang rätt in i muren och dog. Anders dog 4 år efter och sägs vandra runt puckelryggad och iklädd en grå kappa.

 • Nästa spöke är av kvinnlig skepnad (måste ha varit henne vi hade hört om), och man tror att det är ägarinnan Brita Bååt, hon ska vandra genom Kungarummet och in i stora balsalen klockan 8 på kvällen. Enligt legenden var hon en mycket elak person och skall ha överlevt två makar.

  En julaftonskväll bad Brita Bååt sin kammarpiga att väcka henne tidigt så att hon skulle hinna till julottan morgonen därpå. När hon vaknade såg hon ut genom fönstret och märkte att det lyste i den intilliggande Ängsö kyrka. Med tron om att kammarpigan hade glömt att väcka henne, skyndade hon sig till kyrkan på egen hand. När hon öppnade kyrkporten mötte hon benrangel som höll mässa i kyrkan. Två vålnader (förmodligen hennes döda män) anföll henne. Den ene högg med värjan som träffade hennes slöja och den andre slängde en stor sten som missade henne.
  Chocken gjorde att hon svimmade och tre dagar senare var hon död.

  Värjan hänger i kyrkan med ett stycke tyg och den stora stenen är inmurad i kyrkogårdsmuren. Stenen kallas blodstenen. Här har forskning som tagit fram fakta om Brita Bååt en helt annan historia, för hon ska bara ha varit gift en gång. Och man tror att spökerihistorierna har blivit en överlappning av Brita Brååt och en tidigare husfru, Elsa Trolle. Brita var gift med Elsas systerson. Elsa Trolle var gift tre gånger och överlevde alla sina makar, så vem vet kanske är det hon som är det kvinnliga elaka spöket?

 • Sen finns ytterligare ett spöke, det tredje spöke som finns på Ängsö slott är ingen människa o inte heller hästen Brandklipparen som man kanske skulle kunna gissa sig till. Nej det är ett hundspöke, en hund som dog vid ett besök på Ängsö slott, han hette Cottilion och dog vid sin ägarinnas (Sophie Piper) fötter, en lilla hunden ska ha varit hennes favorit och på gravsten står det på franska att han dog "vid sin härskarinnas fötter".
  Man ska märka av hunden genom se den springa över golvet o det raspande ljud som tassarna ger när den springer över golvet i den stora matsalens.


  Sen finns det en skröna som inte har med att det spökar på slottet, utan mer att det har en förbannelse över sig.

 • Det berättas att slottets ägare Johan Sigismund Sparre en gång var ensam i slottet, men ville spela tärning. Efter att ha ropat ut i mörkret efter en motspelare uppenbarade sig en mörk skepnad.
  Efter en stunds spelande gav den främmande mannen en guldkedja till Sparre och manade honom att inte låta den lämna slottet, för då skulle slottet brinna. Det sägs att så fort kedjan avlägsnas från slottet så börjar det brinna någonstans på slottet - idag förvaras kedjan i en monter i slottets trapphus.

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer

Orsakulla mamma vid 20 specialpedagog
Så spännande och så läskigt på samma gång. Älskar spökhistorier och upplevt en del själv så kan vara därför sådant här berör mig extra mycket. Tycker det med hon Brita Bååt var värst. Alltid tyckt det där med kyrkor och spöken skrämt mig 😉www.saramadeleine.se
itismadeby
itismadeby,
Visst är det - både och på engång o man kan inte hålla sig ifrån, man vill veta mer också. Lovar dig att när jag körde hemåt ensam - hade tänkt stanna till o ta bilder från allén - men den kör man igenom mot slotter - från kör man på en ny väg bredvid.... men helt ärligt jag vågade inte stanna till i mörkret utan körde på.... sa till mig själv att jag vill nog ta bilderna dagtid *skrattar*.... vet mycket väl vad det berodde på 😊nouw.com/itismadeby
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229