Livets Exilir

Vardagligt småprat

Exilir - ett ord som ju ganska ofta används o man (ialla fall jag) vet vad man menar när man pratar om exilir. Men vad betyder ordet om man bara tar det rakt upp o ner o ska säga det med ett annat ord? Så att det verkligen blir samma betydelse. Och det finns flera andra ord - tittade på sidan synonymer. Men jag blev inte helt nöjd, det var i närheten men inte mitt i prick, men å andra sidan så kan inte jag heller hitta något riktigt bra annat ord som beskriver - det är bara något man vet vad det är.

Det som står är att elixir är detsamma som; styrkande medel, undergörande dryck, kraftdryck, trolldryck, uppiggande dryck, undermedicin, universalmedicin.

Av dessa måste jag säga att undergörande dryck är det som kommer närmast hur jag tänker på elixir, vad det är.... det är något väldigt speciellt o gör underverk *ler*Hur hamnade jag då på att börja fundera på vad ordet elixir betyder - jo för att jag såg att man tidigare i år har hittat Livets Elixir i en gravkammare i Kina, Luoyang-graven.

Nu vet vi ju alla att härskare i olika delar av världen hade en stor gemensam önskan - det spelade ingen roll var dom härskade eller hur stort eller litet område som var deras - det dom ville var att leva länge, få evigt liv. Man säger ofta att det var av rädsla för döden, men jag tänker istället att det var helt enkelt storhetsvansinne, dom ville inte lämna ifrån sig det som dom ansåg vara deras till någon annan oavsett anledning.

Upptäckten av livets elixir som finns i Luoyang-graven "är av betydande värde för studiet av forntida kinesiska tankar om att uppnå odödlighet och utvecklingen av den kinesiska civilisationen. ”. Kärlen är över 2000 år gamla. Nu vet man inte vem dessa krus tillhörde, men det måste vara otroligt spännande o intressant som arkeolog hitta något som inte tidigare hittats. Att hitta sina egna fynd måste i sig vara skoj o intressant, men just att hitta något som ingen annan hittat måste kännas extra spännande, både för den som hittade, för hela laget som var där men också för hela världens arkeologer o historia intresserade. Att få något nytt att utforska mer om.

Och i Kina lät kejsarna sina alkemister att blanda ihop drycker som skulle ge evigt liv.

Alkemisterna blandade olika organiska och oorganiska föreningar, eftersom det inte fanns något fast recept för att skapa en elixir av odödlighet. En av de gynnade tillskotten var dock kvicksilver.
De var fascinerade av det eftersom det var en flytande metall vid rumstemperatur. För dem antydde det att metallen hade någon andlig betydelse. Men bara för att det är intressant betyder det inte att det är avsett för konsumtion. Faktum är att kvicksilver är extremt giftigt och kan minska den kognitiva funktionen, orsaka njurproblem, svaghet och till och med döden.

Den dryck som hittade i graven kanske inte har dödat personen som hittades där, till skillnad från de kraftigt kvicksilverbelastade dryckerna som nästan utan tvekan tog livet av många kinesiska kejsare.


När dom först hittade kärlen o luktade på innehållet så trodde dom att det var väldigt gammalt risvin, för det luktade alkohol. Men när dom sen gjorde mer ingående tester på vätskan så visade det sig att den innehöll till största delan kaliumnitrat och alunit (hydratiserat aluminiumkaliumsulfat).
Enligt gamla taoistiska texter var detta ­ingredienserna i ett livselixir.

I dag används kaliumnitrat främst i gödselmedel, fyrverkerier, krutt och raketer. Alunite har också använts som en typ av potash (gödselmedel).

Även om dessa ingredienser förmodligen inte är de bästa alternativen för att göra en elixir som är avsedd att ge dricker odödlighet, är de inte heller de mest överraskande ingredienserna i antika kinesiska recept för evigt liv.

Livs elixir var otrolig populära o kejsare o adeln drack dessa mixturer för att få evigt liv, men det som skedde var att dom istället dog i förtid, av gifterna i drycken.
Ofta testades dessa drycker på djur o brottslingar.

Tänk vad otroligt stark rädslan för döden är, viljan att leva för evigt. Och det är en stark känsla som finns även idag o funnits sålänge man vet. Vissa saker förändras aldrig. Tillsammans med denna känsla, rädsla eller vilja beroende på hur man ser det, så kommer också desperationen som gör att man inte tänker logiskt, man provar o gör precis vad som helst oavsett om man vet att det är ett dåligt val, farligt, giftigt o dumt... alla dom sakerna faller bort...


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer