Jag handlar gärna souvenirer under mina resor? - Bloggutmaning 23/2-2020

Listor o Utmaningar

Sitter o funderar på om jag ska ta en vända in till akuten, igen... Har lite för ont i magen - magsår gissar jag... igår fick jag bara rådet om att tänka på vad jag ska äta, recept på medicin för att hjälpa till... o kanske det är onödigt att åka in igen, det tar säkert några dagar... men jag har ont o fått kräkas så det känns som om jag vill kollas upp lite mer. Men dumt att ta upp tid på akuten, kanske bättre vänta o ta vårdcentralen på måndag.


Utmaningen är startad av Madeleine- där hittar du alla ämnen dag för dag, o anmäl dig gärna om du vill delta du också.

I inlägget hittar ni länkar till alla andra som är med, hoppas att det blir ännu fler som hänger på denna utmaning, även om det var många redan i mars - juli så är det alltid skoj med flera. Det är ju så intressant att se hur olika eller lika man tolkar varje utmaning.

.

Det beror helt på vad man menar med souvenir - är det enbart någon form av prydnad som är från stället man är på, något med bilder eller namn på. Ja alltså turistkrafs *ler*. Så är svaret att nej.

Däremot så händer det ofta att jag käper med mig något speciellt från platsen, det kan vara något ätbart, drickbart, eller som t ex från Höganäs, en kruka - det ska jag köpa mig en i sommar när jag åker ner, har ångrat mig att jag inte köpte någon dom somrar jag varit ner....

Och om det räknas som souvenir så ja då svaret istället ja.

.

.

Så hittade jag lite rolig fakta ;) nää vad lustigt, sånt har jag ju aldrig med...

2016 så gjorde Resesöksajten, momondo, en undersökning i 20 länder, just om det här med vad man som turist köper med sig hem, för egen räkning eller att ge bort.

Det visar sig att vi svenskar tydligen är sämst på det här med att shoppa souvenirer, ja även dom andra nordiska länderna ligger långt ner på listan, men vi är sämst på den typen av shopping. Högst upp på listan, dom som köper med sig mest souvenirer när dom är ute o reser är ryssar, portugiser o kineser.

Vi svenskar köper hellre andra saker med hem, där priset är billigare än här hemma - i alla nordiska länderna är det skor o kläder som är flest köper med sig hem, utom norrmän, dom köper oftare med sig alkohol. Nordiska länderna har också parfym, smink, smycken o godis högt upp på listan för vad man shoppar när man är ute o reser.

Det är tydligen också skillnad på åldrar när det gäller just specifika saker som är just souvenirer för turister - yngre åldergruppen, 18-22 år handlar oftare souvenirer med hem medan äldre, från 55 år o uppåt handlar färre souvenirer när dom reser.
Vilket jag tänker har den naturliga förklaringen i att en person runt 20 år gör sina första resor till landet/platsen medan dom som är äldre redan varit där o har det dom vill hemma.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar