Jag förbereder för 10 Days Detox

En väninna till mig hittade Dr Mark Hyman´s böcker om 10 dagars detox för att bli av med socker beroende, att rensa ur kroppen. Få en liten kickstart, helt enkelt. Hon o några vänner provade o tyckte att det gav bra resultat. Dom kände sig piggare, hade mer energi, sov bättre osv. Min väninna försökte få med mig... men nja jag är lite skeptisk, lite lat också när det gäller sånna här kurer. Eller ännu mer sanning - jag klarar aldrig av att hålla mig till dom *ler*.

Men i höstas, när dom drog igång sina 10 dagar efter semestern så tänkte jag, tja kan ju börja o hänga med ialla fall... går det så går det, om inte så slipper jag tjatet sen.

Men det gick faktiskt otroligt lätt att ta mig igenom 10 dagar. Det som är svårast är att jag har lite dålig fantasi gällande recept. Men på så kort tid behöver man inte vara så fantasifull, man hinner inte direkt göra samma rätt allt för många gånger på den tiden.Nu är det då dags igen - en 10 dagars kur efter helgerna, måste väl vara den tid på året då vi stoppar i oss mat av olika slag under den längsta perioden? Det är julmaten, julbord med kollegor, med vänner, med släkten - inte bara på julafton utan det bli oftast mer än ett, o även en tid innan jul. Sen kommer då nyår, det är en annan typ av mat, oftast precis tvärt emot julmaten, men det är ofta förrätt, huvudrätt o efterrätt... lite vickning o snacks ingår. Ja det är mycket mat dessa helgdagar.

Så att hänga på när dom drar igång med 10 dagar var ett enkelt val denna gång. Så nu sitter jag här och kikar i recept, i listan över vad man får äta, kikar i frys o skafferi vad jag redan har o vad jag behöver köpa hem.

Märkte förra gången att det var bäst för mig att handla för så många dagar jag kunde - så jag har hemma, jag jobbar ju natt o då sover jag bort dagen, har jag inte hemma för att laga till det jag ska äta så är det lite för enkelt att fuska... Så nu tänker jag göra en lite mer komplett inköpslista - lärde mig förra gången att det var det bästa.

Smoothies är populära, dom är också övervägande med som frukost dessa dagar och det finns så många recept som låter så goda, bilderna ser hur läckra som helst ut, jag älskar ingredienserna - men jag är inte sådär jätte förtjust i när det blir en smoothi. Vet inte varför, men näää jag har svårt att svälja av någon anledning.


Men visst ser det så otroligt gott ut...


Jag som faktiskt köpte en ordentlig mixer för att kunna göra mig smoothis i höstas. Denna gång vet jag att det inte är någon mening med att ens försöka. Men man behöver ju inte mixa ihop bären o annat gott, man kan äta dom som dom är *ler* - fungerade fint förra gången o kommer fungera lika bra denna.

Och nu är min inköpslista klar - så jag ska krypa ner o försöka sova lite till, eller ialla fall vila, meditera lite så har jag tur så somnar jag igen.


Och nej, denna kur är inte en bantningskur för mig, att rasa ner massor av kilon. Det gjorde jag inte förra gången, o gör den inte för den skull heller. Men jag har blivit mer inne på att jag måste ändra livsstil, när det gäller maten - inte för att i huvudsak gå ner i vikt (även om jag kunde behöva det) utan det viktiga är att få bättre värden, orka mer, sova bättre - helt enkelt förbättra måendet både fysiskt o därmed också mentalt. Har börjat förstå hur viktigt det är om man vill få vara frisk... (har sett några progam som gjort intryck på mig gällande detta)

Det tar dock lite tid o möda att ändra vanor, att inte misströstas av att ramla tillbaka i lite gamla mönster utan istället för att ge upp då, fortsätta. Och detta år ska jag ta till att verkligen försöka att hitta just det sätt som fungerar som bäst för mig. Och dom här 10 dagarna är en bra start *ler*


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer