Inte utan min mamma

I bilen idag lyssnade jag på radio, kanal P4, för ingen annan kanal fungerar där ute på landet på dom små grusvägarna mitt i ingenstans *ler*. Har ingen aning om vilket program det var, men Annika Jankell var med som gäst o det pratades om hennes nya podd som kommer att börja sändas på fredag, 28 juni.

Podd - Inte utan min mamma


Jag håller med, det här är ett viktigt ämne att prata om, men det är ganska tabu-belagt, det här om att bli gammal, att ha en nära anhörig som blir gammal o sjuk. Om hur man tar hand om situationen, hur man ändrar sitt liv, hur man mår osv.... Så jag kommer försöka att lyssna på den här podden för det lät intressant.

En sak dom tog upp var det här med hur olika döttrar o söner agerar, i en situation av att en förälder blir sjuk, behöver tas om hand om. Jag fick känslan av att det menades att vi har våra roller där sönerna visserligen bryr sig, blir oroliga o vill hjälpa - men att dom ändå har lite mer avstånd på något sätt. Medan döttrarna tar på sig att vårda, att dom till o med ändrar sina liv för att kunna ta hand om sin sjuka förälder. Det beror på att det alltid varit så - att män jobbar o kvinnor vårdar - för att ta hand om familjen man har - både barn o äldre.

Visst kan det stämma att det faktiskt är just så, att vi är "vana" av att bemöta en sådan situation på ett visst sätt, att vi är inlärda på det sättet. Det har varit så hur lång tid tillbaka som helst.... Men man kan också vända på det o tänka - varför har vi hamnat i dessa roller att agera på ett visst sätt. Kanske är det så att vi hamnar i rollerna pga av att vi som män o kvinnor är olika på många sätt, att vi kompletterar varandra för att det ska bli en helhet. Att vi idag visserligen inte är lika bundna av våra roller för att vi ska klara av att överleva som det faktiskt var när man går långt tillbaka i tiden.

Och ja det ska vara jämlikt, men samtidigt så varför kämpas det så hårt att förändra åt andra hållet? Att det är så svårt att acceptera att vi är olika, män o kvinnor, att vi kompletterar varandra, att vi behöver varandra för att det ska vara en helhet som fungerar o är starkare.

Bara en liten sidospårstanke jag fick när jag hörde hur dom pratade om söner o döttrars roll i att ta hand om sina sjuka föräldrar.


Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer