Förbjuda vissa raser!

En fråga som kommer upp med jämna mellanrum, en fråga som lägger över allt som sker på hundarna, mest på vissa raser. Men det är så fel, det är aldrig rasen, aldrig hunden utan ägaren, hur man behandlar o fostrar sin hund.

Visst, det kan finnas på djur liksom på människor ärftliga faktorer som spelar in - men i det stora hela så är det alltid hur man behandlar djuren, hur man fostrar dom som spelar in.

Jag tyckte också fakta som framkommer i denna text, siffror om rasrena hundar o blandraser, var mycket intressanta på flera sätt. Kommer inte ta över detta inlägg med mina egna åsikter gällande detta, utan låter istället er läsa texten själv.

Hundcoachen Fredrik Steen skriver följande bra text i ett facebookinlägg:

Förbjuda vissa raser!
Nu ska vi hålla oss till fakta.......
De senaste dagarna har en liten kamphundsdebatt blossat upp igen, och så kallade "hundexperter" vill börja prata om rasförbud.


Här är fakta (så får du bedöma hundexperterna själv)
Polisen omhändertog 46 hundar förra året för test pga att de varit med i en händelse.

46 hundar av en population av över 800000 hundar blir en siffra på 0,00575 %........


Av dessa 46 individer var 29 blandraser, 17 renrasiga hundar.....
Detta innebär enligt polisens statistik att om man totalförbjuder Amstaff, Schäfer, Rottisar, Terv, Dogo argentino, Ovtjarka, Dogo Canaria, Fila brasiliero, Akita inu, så skulle rasförbud av dessa raser vara en betydligt mindre del än om man förbjöd blandraser.
Blandraser, alltså inte renrasiga hundar står för en betydligt större del.

Det var fakta, nu mina tankar....... att vilka lyfta diskussionen om rasförbud, det är snarare "se mig, hör mig", än seriösa och kunniga synpunkter.
Hade man haft samma diskussioner på ex vis 70 talet, då skulle schäfer varit på tapeten för ett rasförbud. Problemet med "farliga hundar" handlar inte om ras/blandras enligt mig. För mig handlar det om andra saker, och det tror jag alla är medvetna om - samhället!

(Jag omformulerar mig, ändrad text)
Där annan brottslighet och utanförskap finns, där anser jag också att man finner de flesta "farliga hundar".. det är ett samhällsproblem, inte rasproblem.
Så till dig/er som börjar prata om rasförbud.... hitta ett annat sätt att "synliggöra" dig/er på ❤️🐶 #fredrikälskarhundar. Dela gärna inlägget!


En så bra tänkvärd text, som är så sann, man måste se var problem ligger ...

Jag själv är inte direkt fan av typer av raser som amstaff, bulldoggar osv oavsett storlek. Det är inte dom jag fastnar för eller vill ha som egen hund.

MEN jag har kommit i kontakt med både amstaff o nu sista tiden american bully o även om jag själv inte skulle skaffa mig en av dessa, så är individerna helt otroliga, lugna fina goa hundar.

Min äldsta dotter tog hand om en amstafftik när hon var ca 9 månader o sen var hon med i 10 år innan hon somnade in i höstas. Keischa, en otrolig hund. Man kunde lägga fram precis vad som helst på köksbänken eller bordet - kyckling, kött.... gå ut med sopporna o hon hade inte rört något. Snäll som få o en perfekt lektant till valpar av rasen väldigt mycket mindre med väldigt vassa tänder som sattes i både näsa, läppar o öron... men vad gör det *ler*

Keischa:

Kommer du in måste väl jag också komma in.... <3
Ja hon var "fel" ras för mig, men helt rätt som hund, hennes personlighet. Och jag minns henne med stor värme, allt hon gav, alla minnen hon gett oss alla.

Min dotter fick precis innan Keischa gick bort, hem en dräktig american bully tik - som hade haft det lite dåligt, ägaren köpte loss henne, men kom på, oj var ska jag ha tik o valpar.... Dottern o pojkvän bor perfekt på landet o hade både utrymme o tillfälle så dom tog hand om kullen.8 st små sötnosar, som var helt bedårande o goa.

Deras mamma har levt under lite tuffare förhållanden o då o då märks det, hon litar inte helt på 2-benta, men hon blir tryggare o tryggare.Det här med att pizza är smaskens, sitter tydligen i generna på dom små *Ler*

Ingen av valparna stannade kvar - men istället så blev en ung tjej kvar - som först landade hos dottern o hennes pojkvän, ska komma från Polen, eller .... ja import ialla fall. Och skulle säljas vidare - lilla Fia - den snällaste hund jag någosin kommit i kontakt med. Så härliga snälla energier den hunden sänder ut går inte att beskriva - som sagt, helt fel ras, men så rätt hund o hennes personlighet.
Flera var intresseade o var o tittade tillsammans med han som var ägare... Men både dottern o pojkvännen blev bara mer o mer förskräkta i varför dom blev intresserade av henne... Hon såg ju så farlig ut med sina kuperade öron... o det var flera kommentarer av just den sorten - så nääää det gick inte så dom beslöt sig för att behålla henne som sin egna istället.

Vilket jag är glad över, även om jag tyckte dom skulle välja annan ras - men Fia är Fia o ska inte hamna i fel händer... bara titta på henne - finns det något annat än fånig snällhet i denna hund???

Fia:

Följ ditt hjärta o din magkänsla.
Då blir det rätt!

Gillar

Kommentarer